Początki obiektowego C++ – pomoc w zrozumieniu polimorfizmu

0

Witam, chcialbym sie zapytac czy mozecie mi pomoc w zrozumieniu polimorfizmu, jezeli to w ogóle jest polimorfizm... Zaczalem kurs u pana Miroslawa Zelenta, wszystko rozumialem, az do czasu gdy rozpoczal sie obiektowy, niby rozumiem polimorfie, ale gdy zaczelismy pisac "notatnik", odpadlem...

void __fastcall TForm1::Zapiszjako1Click(TObject *Sender)
{
               if (SaveDialog1->Execute())
           {
             try 
             {
             tresc->Lines->SaveToFile(SaveDialog1->FileName);
             nazwapliku = SaveDialog1->FileName;
              }
             catch  (...)
             {
               ShowMessage("Błąd przy zapisaniu pliku!");
             }
 }
}

Najbardziej nie rozumiem tej lini:

tresc->Lines->SaveToFile(SaveDialog1->FileName);
1

Ta linijka nie ma za wiele wspólnego z polimorfizmem.

Odwołujesz się tutaj do metody SaveToFile() pola Lines obiektu tresc, przekazując jej w parametrze pole FileName obiektu SaveDialog1. Co powoduje zapisanie zawartości TextBoxa do pliku.

0
Ktos napisał(a):

Ta linijka nie ma za wiele wspólnego z polimorfizmem.

Odwołujesz się tutaj do metody SaveToFile() pola Lines obiektu tresc, przekazując jej w parametrze pole FileName obiektu SaveDialog1. Co powoduje zapisanie zawartości TextBoxa do pliku.

Co dokladniej oznacza "Lines"?

0

Jest to element obiektu klasy, na który wskazuje tresc.

Jeśli się bardzo uprzeć, to można się doszukiwać tam polimorfizmu, ale to by było bardzo na siłę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1