Czy PHP jest "gorszy" od Javy?

0

Witam, co jakiś czas czytam, że praca w Javie oznacza, upraszczając, pracę w dużych korporacjach w dużych zespołach nad dużymi projektami, a PHP to głównie średnie i małe firmy. Ale dlaczego tak jest? Czy chodzi tylko o wydajność? W czym np. takie Symfony jest gorsze od Springa, jeśli w ogóle jest?

1

Inne przeznaczenie, inna wydajność. Np to, że java utrzymuje stan a php jest bezstanowe. Osobiście wole inne języki niż java dlatego jej nie tykam ale w biznesowego aspektu ma jakąś tam przewagę nad php w takich zastosowaniach jak systemy bankowe.

0

Long story short: PHP ma niższy próg wejścia, ale jednak gorsze perspektywy zarobkowe od Javy (szczególnie zarobki długoterminowe).

1

Ja bym zaczął od tego ze systemy w językach ze słabym dynamicznym typowaniem ciężko się utrzymuje :) Jeśli nagle postanowie w Javie zmienić sobie sygnature funkcji i dodać do niej jakiś parametr to mogę to zrobić jednym klikiem, niezależnie od rozmiaru projektu. Tak samo mogę bez problemów zmienić nazwę jakiejś metody itp. Spróbuj coś takiego wykonać w języku dynamicznie typowanym... Co więcej sam type system już sprawdza poprawność kodu w dużej mierze na etapie kompilacji. Przynajmniej wiadomo że typy są zgodne i że nie wołasz nieistniejących metod. W PHP czy Pythonie musiałbyś mieć 100% pokrycia kodu testami zamiast tego (chyba że masz adnotacje dla typecheckera w pythonie).
Refaktorowałem kiedyś taki kod w Pythonie gdzie w zasadzie jedyna szansa ogarnąć co sie dzieje to zapinać debuger i oglądać co to za obiekty mamy pod ręką.
Dynamiczna silna typizacja (jak Python) to jeszcze pół biedy, bo program sie wywali jak zrobimy coś dziwnego (np. zaczniemy dodawać liczby, stringi i daty do siebie), ale jak typizacja słaba to mogiła, bo program łyknie prawie wszystko, tylko będzie generował bzdury.

Są oczywiście też plusy -> pisze się zwyczjanie szybciej. Jak chce na szybko klepnąć kawałek kodu to zrobie to w Pythonie a nie w Javie.

0
tldr napisał(a):

PHP ma niższy próg wejścia, ale jednak gorsze perspektywy zarobkowe od Javy (szczególnie zarobki długoterminowe).

niestety takie realia :/ (może jakaś zrzutka dla PHP? mogę podać numer konta na priv)

0

Dziękuję, czytam właśnie, że w PHP chciano wprowadzić scalar type hinting, ale z powodu oporu społeczności zrezygnowano. A tak z drugiej strony: muszą istnieć jakieś zadania, w których PHP lepiej sprawdza się od Javy (prawda?). Mam jeszcze pytanie: o co chodzi z tym, że PHP jest "łatwiejszy"? Może faktycznie próg wejścia jest niższy, ale czy zrozumienie np. Symfony jest prostsze niż zrozumienie Springa?

0

PHP został stworzony jako język szablonów, niestety nim nie pozostał i przez to mamy strony jak http://phpsadness.com. Jeśli PHP gdzieś miałby się sprawdzać "lepiej" niż język X to tam gdzie potrzebujesz dużej ilości tanich (i niekoniecznie dobrych) programistów lub jeśli musisz utrzymać system legacy. Dobrzy programiści PHP są drodzy, bo widzieli dostatecznie zła, że już niczego nie będą się bać.

0

Z ciekawostek: W aplikacjach serwerowych w Javie można korzystać z JSP (nie myslić z JSF). Java Server Pages - to język szablonów do robienia stron. Jak się porówna składnię i przykłady to widać mocne podobieństwa do PHP (w pewnym momencie nawet zaczęto rżnąć niektóre featury). Generalnie da sie w JSP szybko "trzaskać" stronki. Są frameworki oparte o JSP.
I mimo to ten JSP jest w Javowych serwerach dość mało używany. Bo ma dokładnie wady PHP - trudny w utrzymaniu porządku w dłuższym okresie czasu oraz to, że jest mocno niebezpieczny.

Największa zaleta PHP imo to ciągle prosty i tani hosting, łatwy start.
Jedną z wielu przewag Javy jest to, że z odpowiednim frameworkiem nawet jak dorzucisz do zespołu małpę to nie zrobi Ci dziury w bezpieczeństwie (będzie się musiała mocno natrudzić).

0

Ja tam bym wymienił jeszcze więcej zalet, a brzydki i niebezpieczny kod można pisać we wszystkim ;)

2

ja nawet słyszałem, że programistom php mają rozdawać kamizelki kuloodporne jak i (w ekstremalnych przypadkach) zestawy ochronne dla saperów, zaleca się klepanie w schronach bądź miejscach niezaludnionych na obrzeżach miast, taki jest niebezpieczny
jak dla mnie stronki/sklepy powinno się klepać w java, oczywiście przez seniorów za minimum 15k (netto, nie zaniżajmy), na serwerach dedykowanych, oczywiście na makach i tylko cpu intel siedząc na specjalnych fotelach

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1