Tablice jednowymiarowe / wielowymiarowe

0

Uczę się podstaw w C++ i poznałem ostatnio jak działają tablice jednowymiarowe, dwuwymiarowe statyczne/dynamiczne. Jak w skrócie poprawnie nazwać "Tablica jednowymiarowa statycza" ? TAB_1D_S może być poprawnym oznaczeniem? Gdybym tak napisał na jakimś forum anglojęzycznym to ktoś zrozumiałby, że chodzi mi o taką tablicę?

1

"static array", to że jednowymiarowe jest w domyśle.

Chyba, że pytasz, jak nazwać zmienną w kodzie. Wtedy nie nazywasz jej "tablica_jednowymiarowa_statyczna" ani "TAB_1D_S", tylko wymyślasz nazwę w zależności od tego, do czego ta tablica ma służyć.

np. źle:

    int TAB_1D_S[] = {0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181};

dobrze:

    int liczby_Fibonacciego[] = {0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181};

Przynajmniej o ile chcesz, żeby inni cię zrozumieli. (ja się przyznaję że jak piszę tylko dla siebie coś na szybko, to często łamię tę zasadę, ale potem "dostaję po łapach" jeśli pokazuję taki kod innym)

3

Nazywaj zmienne zgodnie z ich przeznaczeniem, nie typem.

Nie piszesz ageUnsignedInteger, nie pisz fooArray1d.

0

Dzięki, ale nie chodzi mi o nazwe zmiennej. Mam pytanie np. co do tablicy jednowymiarowej statycznej to napiszę w temacie "Problem z tablicą jednowymiarową statyczną". Ale jeżeli chciałbym skorzystać np. ze stackoverflow albo innego forum to jak powinienem nazwać ten sam temat po angielsku? Stąd 1D napisałem, jako 1 wymiar a S jako static ale nie wiem czy tak może być.

1

Tak jak pisałem, "static array". TAB_1D_S wymaga odszyfrowania.

2

Ale jeżeli chciałbym skorzystać np. ze stackoverflow albo innego forum to jak powinienem nazwać ten sam temat po angielsku?

Eee, no ale po polsku temat nazwałbyś tab_1d_s czy tablica jednowymiarowa statyczna?
Dlaczego zatem miałbyś temat na SO nazywać tab_1d_s zamiast one dimensional static array?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1