Wątek przeniesiony 2017-10-09 15:03 z C/C++ przez kq.

Wczytywanie liczb z wejścia standardowego

0

Witam ! Zaczynam na studiach C. Niestety nigdy wczesniej się go nie uczyłem. Znam jakieś podstawy z C++.
Polecenie brzmi tak : Napisać program który zapyta Cię jak masz na imię, (wprowadzenie z klawiatury) ile razy ma powtórzyć twoje imie i następnie wypisać twoje imie z wybraną wczesniej ilością razy.

Udało mi się napisać jedynie tyle.

include "stdafx.h"
#include "stdio.h"

char imie[20];
int ilosc;

int main()
{

	printf("Witaj ! Podaj swoje imie :");
	scanf_s("%s",imie,20);
	
	printf("Podaj ilosc powtorzen");
	scanf_s("%s",ilosc);

	for (int i = 0;i<=ilosc;i++) {
		printf("%c",imie);

	}
	return 0;
}
0
  1. %s jest dla stringów, Ty chcesz wczytać liczbę, więc użyj %d.
  2. Ponadto scanf oczekuje adresu zmiennej, wobec czego przekaż wskaźnik (&ilosc).
  3. Masz off by one w int i = 0;i<=ilosc;i++.
  4. Nie używaj zmiennych globalnych jak nie musisz. Tutaj nie musisz.
0

Po korekcie #include "stdafx.h"

char imie[20];
int ilosc;

int main()
{

printf("Witaj ! Podaj swoje imie :");
scanf_s("%s",imie,20);

printf("Podaj ilosc powtorzen :");
scanf_s("%d",&ilosc);

for (int i = 0; i <= ilosc; i++) {
	printf("%s",imie);

}


return 0;

}

Wywala mi błąd Ważność Kod Opis Projekt Plik Wiersz Stan pominięcia
Błąd LNK1168 nie można otworzyć pliku C:\Users\Rogue\source\repos\ConsoleApplication3\Debug\ConsoleApplication3.exe do zapisu ConsoleApplication3 C:\Users\Rogue\source\repos\ConsoleApplication3\ConsoleApplication3\LINK 1

0

Co może oznaczać błąd "nie można otworzyć pliku do zapisu"?

0
kq napisał(a):

Co może oznaczać błąd "nie można otworzyć pliku do zapisu"?

Wkleiłem kod do nowego pliku i działa poprawnie, ale po wypisaniu imienia wybraną ilosc razy od razu szybko się zamyka.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1