Strona www wysyłająca zapytania do serwera, który obsługuję bazę danych, jakich technologii użyć?

0

Cześć.
Pracuję nad pewnym projektem i piszę z prośbą o poradę.
https://drive.google.com/file/d/0B-8jqMSq9yIRYnQ3aW1WOHFuMlE/view?usp=sharing
(uproszczony schemat)

Projekt zawierałby bazę danych (strzelam w MySql), którą zarządza serwer (działający powiedzmy na dedyku), tzn. dodaje rekordy, usuwa itp itd...
Serwer otrzymywałby także połączenia od klientów i odbierał dane od nich. Dane wprowadzałby użytkownik aplikacji mobilnej bądź strony internetowej, następnie ta aplikacja/strona internetowa wysyłałaby informacje/żądanie do serwera, który po sprawdzeniu odpowiednich reguł (...) dodawałby rekord do bazy danych.
I tutaj pytanie, jakich technologii, języków, bazy danych użyć?

Baza danych - w przyszłości ma mieścić bardzo duże ilości danych, które będą podlegać analizie. Jednakże początkowo baza nie musi być nastawiona na ten wymóg.
Serwer - serwer działający non-stop na serwerze dedykowanym, odbierający połączenia od klientów i obsługujący je. Utrzymuję połączenie z bazą danych i tylko on ma do niej dostęp. Po odpowiedniej obróbce żądania wysłanego do serwera, serwer dodaje rekord do bazy danych (możliwe inne operacje...).
Strona www - strona ze skryptem. Po wypełnieniu formularza na stronie, skrypt wysyła żądanie do serwera.
Aplikacja mobilna - aplikacja robiąca to samo co strona www.

Proszę o porady z czego skonstruować wymienione rzeczy, czy w ogóle to ma sens.
Jestem otwarty na wszelkie porady.
Bardzo dziękuję.

Obecnie mam na myśli:

baza - mysql,
serwer - java/python
strona www - html, css, php?
aplikacja mobilna - android i ios (to chyba wiadome)

1

@diego411: to co masz na mysli jest oki.
Robisz projekt do szuflady czy pomysl na biznes? Pytam bo chyba za bardzo szczegolowo do tego podchodzisz, przeciez to tylko crud.
Ma byc duzo danych docelowo, tzn mniej wiecej ile? 100 czy 100 mln ?

0

Dzięki za odpowiedź.
Jest to pomysł na biznes. Co do wielkości bazy to ciężko mi określić z obecnego punktu widzenia. Zapewne po jakimś czasie aktywnego funkcjonowania systemu, można byłoby coś stwierdzić.
Na początek myślę że 100mln to dużo i spokojnie starczy.

2

Zrób w takich technologiach, na których się znasz. Tak na pierwszy rzut oka to nie ma tutaj niczego bardzo niesamowitego, więc technologie, które napisałeś będą okej.

Jeżeli będziesz miał z drugiej strony - nie wiem - miliony zapytań na sekundę, to taki PHP może być nie do końca wydajny. Warto przemyśleć tutaj skalowalność, abyś mógł dokładać nowe serwery, w celu zwiększenia wydajności. Zainteresuj się podejściem REST API, bo to jest taki typowy przykład do jego zastosowania.

2

Dokladnie, wykorzystaj technologie ktore znasz.
A znasz jakies?

2

Baza danych - w przyszłości ma mieścić bardzo duże ilości danych, które będą podlegać analizie.
Jednakże początkowo baza nie musi być nastawiona na ten wymóg.

To może jakaś chmura? W serwisach chmurowych (np. Heroku) można dynamicznie potem zmieniać parametry np. bazy, dokupować nowe jednostki... W ten sposób nie wydasz fortuny na początek, a jak będzie trzeba to będziesz mógł skalować swój serwis do potrzebnych rozmiarów.

Serwer - serwer działający non-stop na serwerze dedykowanym, odbierający połączenia od klientów i obsługujący je.

Tak samo, nie wiem czy jest sens kupować dedyka za kupę kasy, jak możesz zacząć od taniego hostingu, a potem przechodzić na kolejne plany / rozbudować o kolejne jednostki obliczeniowe.

serwer - java/python
strona www - html, css, php?

Czemu stronę chcesz robić w PHP a serwer w Java/Python?
To nielogiczne XD

0

Myślałem o tym w ten sposób aby strona www po kliknięciu przycisku "Wyslij" łączyła się z zewnętrznym serwerem (tym moim Serwerem) za pomocą struktury klient-server. Byłby jakiś standard połączenia i wymiana danych. Mój Serwer po odebraniu danych modyfikowałby odpowiednio bazę danych.
Znam podstawy kilku technologii i w miarę potrzeb będę się edukował:D Ale specjalistą nie jestem.
Co do dedyka to naturalnie że nie potrzebuje tylu zasobów na start, pomyśle nad wyżej wymienioną chmurką czy np VPSem.
Być może nie mam odpowiedniej wiedzy, ale korzystałem z PHP trochę i chciałbym aby wyposażona w jego kod strona była klientem w połączeniu typu klient-server z moim Serwerem, który byłby serverem (ale już w Pythonie).
Pewnie czegoś nie rozumiem, byłbym wdzięczny za wyjaśnienie albo skierowanie na właściwy tor :)

1

Podziel sobie cala Twoja wizje na male taski. Nastepnie skupiaj sie tylko na nich, nie probuj ogarnac na raz ile technologi do wszystkiego potrzebujesz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1