Node.js stworzenie skryptu by po wywołaniu zapisywał do pliku

0

Witam

Jaką metode mogę użyć by po wywołaniu pliku z kodem js poprzez node zapisywał ilość wywołań do pliku txt?

0
mr_jaro napisał(a):

https://nodejs.org/api/fs.html

OK.

Jak wklejam kod bezpośrednio w node (uruchamiając wcześniej node.exe bo jestem na windows) to działa

fs.writeFile('message.txt', 'Hello Node.js', (err) => {
   if (err) throw err;
console.log('The file has been saved!');
});

Lecz jak zapiszę skrypt do pliku i próbuje odpalić z terminala komendą "node test.js" to jest błąd

ReferenceError: fs is not defined
    at Object.<anonymous> (D:\Program Files\nodejs\test.js:17:1)
    at Module._compile (module.js:570:32)
    at Object.Module._extensions..js (module.js:579:10)
    at Module.load (module.js:487:32)
    at tryModuleLoad (module.js:446:12)
    at Function.Module._load (module.js:438:3)
    at Module.runMain (module.js:604:10)
    at run (bootstrap_node.js:389:7)
    at startup (bootstrap_node.js:149:9)
    at bootstrap_node.js:502:3

Co robie źle?

1

nie stworzyłeś obiektu fs. Ty w ogóle cokolwiek wiesz o node.js?

var fs = require( 'fs' );
2

Jak wklejam kod bezpośrednio w node (uruchamiając wcześniej node.exe bo jestem na windows) to działa

konsola Node dla wygody ma defaultowo podwiązane zmienne (np. fs) do standardowych modułów Node'a. Jednak jak piszesz coś swojego w pliku to musisz użyć require.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1