W czym robić taki sklep ?

0

W jakiej technologi pisać takie sklepy www.ranozebrano.pl albo www.frisco.pl ?
Czy PHP się nadaję do tego czy lepiej np Java?

0

Skoro zadajesz takie pytania użyj darmowego silnika. Z darmowych prestashop jest kombajnem, płatnych sam poszukaj.

0

A autorskie rozwiazanie w czym lepiej robic?

0

Wszystko co widzisz to javascript, html, css.

A to o co pytasz i się zastanawiasz to backend czyli tego czego nie widać.

Python django/flash(więcej nie znam, to nie znaczy, że są najlepsze i jedyne), php, java ma też swoje, c++ samemu, ale może ktoś naklepał jakiś framework, ale nie jestem obeznany w temacie.
Nie ma znaczenia, zwykle ludzie patrzą na grafikę, a komunikacja w każdym ze wszystkich przypadków to REST.

Front najwięcej problemów nastręcza, bo to ciągłe dylematy, czy się będzie podobać, bo nikt i tak nie widzi i nikogo nie interesuje co się dzieje w środku.

0

To pytanie na zasadzie "w jakim garnku gotować zupę". Wszystko zależy od Twoich potrzeb i umiejętności. Sklep jak i wszystko inne można napisać w chyba każdym języku. Możesz i w php i w javie. Ale jeśli musisz zadawać takie pytania nie bierz się za to. Jego użyteczność i bezpieczeństwo będzie... Chociaż nie. Nie będzie ani użyteczny ani w jakimkolwiek stopniu bezpieczny.

0

A jaki silnik polecacie. Sklep srednio -duzy/

0

Wspomniany już wcześniej prestashop. Jest darmowy, prosty w konfiguracji, ma dobrą dokumentacje aby pisać własne pluginy i ma miliony pluginów już napisanych.

0
NickOver napisał(a):

prosty w konfiguracji

wielu tak pisało :)

0

Jaki koszt napisania takiego sklepu przez kogoś jako autorskiego rozwiązania, a jaki przy użyciu gotowego silnika?

0

20k+ autorskie, gotowiec może być za darmo + płatne dodatki

0

Nie wiem skąd się urwałeś skoro myślisz że podamy Ci kwotę. Wszystko zależy od tego co to będzie za sklep. Wyniesie Cię to od paruset złoty to parudziesięciu tysięcy złoty zależnie od tego co w nim będzie miało być (w obu przypadkach). Jeśli chcesz konkretna cene rozpisz sobie na kartce z czego ma się składać, jakie "fiuczery" mają w nim być. Idź do jakiegoś software house'u czy czegoś podobnego, pokaż jaki chcesz mieć sklep i zapytaj się ile by za to wzięli. Eengine ma bardzo dobrą, autorską platformę do e-commerce.

2
Wesoły Pomidor napisał(a):

Jaki koszt napisania takiego sklepu przez kogoś jako autorskiego rozwiązania

Jeśli ty masz pisać, to gdzieś tak 50-200 PLN :)

0

Wystawiłem przykłady w pierwszym poscie. Jakieś widełki z różnicą kilku set złotych do kilku tyś

1

Nie pisz własnego sklepu ani tego nie zlecaj. Będzie błędny i dziurawy. I za każdą najmniejszą zmianę (a zmiany będą) będziesz płacił dużo albo się okaże, że "nie da się, bo to nie zostało przewidziane". Masz wiele silników. Woocommerce (na Wordpress), PrestaShop, Shopify i inne. Presta jest samodzielnym kombajnem. Każdy z tych sklepów jest zbudowany w taki sposób, że można go rozszerzać (zmieniać) za pomocą dodatków. Dodatki są zarówno darmowe, jak i płatne. I to jest jedyna słuszna droga w dzisiejszych czasach. Dużo łatwiej i taniej zlecić napisanie dodatku, niż własnego sklepu i go potem utrzymywać.

0

Wordpress do takiego sklepu, czy to dobry pomysł ?

0

samodzielny czy pisany przez kogoś skrypt nie musi być od razu dziurawy, inaczej większość autorskich stron nie miałaby sensu...

wordpress na mały sklep jest ok, na większy presta

0
Wesoły Pomidor napisał(a):

Wordpress do takiego sklepu, czy to dobry pomysł ?

Nie. Wordpress to (gówniana) platforma do bloga. Podaj mi chociaż jeden argument dlaczego warto na platformie do bloga stawiać sklep.

1
NickOver napisał(a):
Wesoły Pomidor napisał(a):

Wordpress do takiego sklepu, czy to dobry pomysł ?

Nie. Wordpress to (gówniana) platforma do bloga. Podaj mi chociaż jeden argument dlaczego warto na platformie do bloga stawiać sklep.

  • Prostota obsługi
  • Mnóstwo materiału w sieci
  • Tani w obsłudze i serwisie _>
  • Łatwo znaleźć deva od WP i ->
  • Jest stosunkowo tani za roboczogodzinę
0

Mam około 10-18 tyś zł na postawienie sklepu podobnego jak w pierwszym poście co polecacie. WP raczej odpada.

0
czysteskarpety napisał(a):
NickOver napisał(a):
Wesoły Pomidor napisał(a):

Wordpress do takiego sklepu, czy to dobry pomysł ?

Nie. Wordpress to (gówniana) platforma do bloga. Podaj mi chociaż jeden argument dlaczego warto na platformie do bloga stawiać sklep.

  • Prostota obsługi
  • Mnóstwo materiału w sieci
  • Tani w obsłudze i serwisie _>
  • Łatwo znaleźć deva od WP i ->
  • Jest stosunkowo tani za roboczogodzinę

Bezpieczeństwo leży bo trzeba instalować milion plutonów aby to działało.
Może i jest sporo materiałów, ale do presty tych materiałów nie trzeba bo już jest sklepem.
Nie rozumiem co znaczy tani w obsłudze. Jeśli chodzi o serwer to raczej średnio bo widziałem jakie wyniki potrafi robić wp w temacie zapytań do bazy.
Z tą taniością deva się zgodzę, ale musi poświęcić więcej czasu żeby coś zrobić bo platforma nie jest pod to gotowa.

Nie mów że sam zajmujesz się wp @czysteskarpety

0

Sprawdziłem Ci w jakich technologiach to jest stworzone. Ten frisco.pl w technologii frontend React, jQuery. A ranozebrano.pl frontend jQuery, backend Java.

0
NickOver napisał(a):

Nie. Wordpress to (gówniana) platforma do bloga.

Wordpress to CMS, stawianie na tym blogów to dopiero gówniana idea.

0
Mały Wariat napisał(a):

Sprawdziłem Ci w jakich technologiach to jest stworzone. Ten frisco.pl w technologii frontend React, jQuery. A ranozebrano.pl frontend jQuery, backend Java.

czy w cenie 10-18 tyś zł zamknę się z taką stroną jak wyżej

0
Wesoły Pomidor napisał(a):

Mam około 10-18 tyś zł na postawienie sklepu podobnego jak w pierwszym poście co polecacie. WP raczej odpada.

Jeśli masz kilka - kilkanaście artykułów, to przemyśl Wordpressa, zwłaszcza jeśli sklep ma być dodatkiem do jakiejś strony.
Jeśli masz więcej artykułów i/lub po prostu zupełnie osobny sklep, to polecam Prestę. Znajdziesz w sieci firmy, które za 4000 - 5000 zrobią Ci full wypas. Dodatkowo zapłacisz za ewentualną integrację z hurtowniami i jakieś płatne pluginy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1