Ajax w asp.net mvc uri wysłanie akcji kontrolera

0

hej wszystkim

Na początku chciałem od razu napisać, że jestem bardzo początkującą osobą, która może kiedyś nauczy się programowania.

Więc tak zastanawiam się czy istnieje możliwość odpalenia akcji kontrolera używając obiektu xmhttprequest i zwrócić coś z serwera korzystając z ajaxa...

Może podam przykład:

Załóżmy że mam taki plik js

var sendAjaxBtn = document.querySelector("#sendAjax");
var xhr = new XMLHttpRequest();

sendAjaxBtn.addEventListener("click", btnSend,false);

function btnSend() {

    xhr.open("get", "testAjax.php", true);

    xhr.send();
    
}

xhr.addEventListener("readystatechange",function() {

    if (this.readyState === this.DONE && this.status === 200) {
        var div = document.createElement("div");
        div.innerHTML = this.response;
        document.body.appendChild(div);

        sendAjaxBtn.innerHTML = "Udało się wysłać";
    }

});

Mam buttona na stornie po którego naciśnięciu uruchamia się event, w którym wykonywany jest skrypt php znajdujący się po stronie serwera. Po wykonaniu skrpytu to co wykonał jest doklejane do body jako content nowo utworzonego diva.

I zastanawiam się czy można zrobić coś takiego żeby zamiast pliku php był to plik kontrolera, który wskazywałby na konkretną akcję.

Chodzi mi o tą linijkę:

    xhr.open("get", "testAjax.php", true); // czy można zamiast testAjax.php jakoś wpisać Url w taki sposób aby została uruchomiona konkretna akcja konkretnego kontrolera, a nie plik ?
0

Tak, akcje kontrolerów mają przecież adresy URL i zwracają wyniki, z tego punktu widzenie zachowują się jak te pliki php.

0
somekind napisał(a):

Tak, akcje kontrolerów mają przecież adresy URL i zwracają wyniki, z tego punktu widzenie zachowują się jak te pliki php.

dzięki za odpowiedź

a mógłbyś mi podać przykład jak taki adres napisać np. dla kontrolera Home i akcji index ?

0
somekind napisał(a):

Tak, akcje kontrolerów mają przecież adresy URL i zwracają wyniki, z tego punktu widzenie zachowują się jak te pliki php.

o dzięki już wiem kurcze nie wiem co takie zaćmienie miałem przecież to ścieżka sprecyzowana w mapie routingu.

Jeszcze raz dzięki za odblokowanie mózgu :)

0

Spoko :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1