Jak wysłać tekst z serwera c++ i wyświetlić w php?

0

w jaki sposób mogę wysłać z serwera c++ do php jakiś tekst np:

log = "tutaj jest log z serwera";

oraz odebrać go w php np:

echo $log

prosiłbym o jakiś przykład dzięki z góry

0

W php robisz echo $_GET['test']

A w c++ socketem łączysz się na ip serwera za pomocą ip lub nazwy www.strona.pl, z której pozyskujesz ip.

Potem wysyłasz do serwera po połączeniu text
GET /index.html?test=asdfg HTTP/1.1
Host: www.strona.pl

a serwer zwróci ci nagłówek
HTTP/1.1 200 OK

I tam na dole będzie kod źródłowy strony i wykonana funkcja echo $_GET['test']

0

w ogóle cie nie zrozumiałem :(

0

Google[en]: c++ send to php

0

nigdzie NIE MA tego wytłumaczonego szukałem już

0

Jeśli skrypt w PHP odbiera dane z nagłówków żądań GET/POST, to po prostu wykonaj zapytanie tą metodą. Na przykład Qt oferuje coś takiego.

0

W php postaw REST a w cpp wysyłaj na dany endoiont

0
fasadin napisał(a):

W php postaw REST a w cpp wysyłaj na dany endoiont

mógłbyś dać przykład? bo już nic z tego nie rozumiem.

niestety ale w google nie wiele jest, a jak widać ten kto wie jak to zrobić, nie powie tylko będzie odsyłał do googli, ale chyba forum jest po to żeby pomagać.

0

poda ktoś przykład?

1

Za bardzo nie wiadomo o co Ci chodzi. Ja widzę 2 opcje.

  1. Chcesz skomunikować się pomiędzy 2 procesami, możesz użyć pipe (np program.exe | php program.php)
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
  cout << "Hello world!";
  return 0;
}

<?php 

	if (PHP_OS == 'WINNT') {
	  $line = stream_get_line(STDIN, 1024, PHP_EOL);
	} else {
	  $line = readline();
	}

	echo "Wynik :" . $line;

Na wyjsciu :
Wynik:Hello world!
2) Masz postawiony serwer https://stackoverflow.com/questions/1011339/how-do-you-make-a-http-request-with-cttps://stackoverflow.com/questions/1011339/how-do-you-make-a-http-request-with-c

jako url podajesz twojadomena/skrypt.php?zmienna=coChceWyslac

w skrypcie php wypisujesz

echo $_GET['zmienna'];

Wynik: coChceWyslac

1

Kod w C++ i Qt:

#include <QCoreApplication>
#include <QtNetwork>
#include <QDebug>
int main(int argc, char *argv[])
{
    QCoreApplication a(argc, argv);
    QNetworkAccessManager manager;
    QNetworkRequest request;
    request.setUrl(QUrl("http://localhost/x/x.php"));
    request.setRawHeader(QByteArray("content-type"), QByteArray("application/x-www-form-urlencoded"));
    auto reply = manager.post(request, "zmienna=jakis tekst");
    QObject::connect(reply, &QNetworkReply::finished, [&] {
        QByteArray result = reply->readAll();
        qDebug().noquote()<<result;
    });
    return a.exec();
}

Skrypt w php:

<?php
echo "Wynik: ".$_POST["zmienna"];
?>
0
amb00 napisał(a):

Kod w C++ i Qt:

#include <QCoreApplication>
#include <QtNetwork>
#include <QDebug>
int main(int argc, char *argv[])
{
    QCoreApplication a(argc, argv);
    QNetworkAccessManager manager;
    QNetworkRequest request;
    request.setUrl(QUrl("http://localhost/x/x.php"));
    request.setRawHeader(QByteArray("content-type"), QByteArray("application/x-www-form-urlencoded"));
    auto reply = manager.post(request, "zmienna=jakis tekst");
    QObject::connect(reply, &QNetworkReply::finished, [&] {
        QByteArray result = reply->readAll();
        qDebug().noquote()<<result;
    });
    return a.exec();
}

Skrypt w php:

<?php
echo "Wynik: ".$_POST["zmienna"];
?>

Qt jest platny? Da rade program skompilowac i odpalic na win i lunuxie?

Zy przekpmpiluje to na Visual Studio?

Dzieki za przyklad, mam nadzieje ze odpowiesz na moje pytanie juz z 3 tygodnie nad tym siedze i do tej pory nic.

na pewno tym bede mogl wyslac jakas wiadomosc z php i odebrac w silniku tak samo
Z silnika wyslac i odebrac w php?

Szkoda ze ci co umia nie pomoga, dla kogos to chwila wytlumaczyc,pomoc a ja juz okolo 3 tygodni siedze i nic.
A w google duzo NIE MA a nawet nic przydatnego.

1

ale dostales odpowiedzi ktore odpowiadaja na Twoje pytania. "DAJCIE PROGRAM KTORY SIE KOMUNIKUJE" nie jest pytaniem

Zadaj konkretne pytanie dostaniesz konkretna odpowiedz. Jezeli pytanie jest ogolne, dostales odpowiedz ogolna

0

Visual Studio do mojego przykładu jest kompletnie zbędne. Ściągnij QtCreatroa z kompilatorem, imho najlepiej z GCC. Qt jest darmowe jak nie używasz linkowania statycznego, więc nie masz się o co martwić, Qt jest też multi-platformowe, więc mój kod powinien zadziałać na Linuxie. Co do pytania "na pewno tym bede mogl wyslac jakas wiadomosc z php i odebrac w silniku tak samo", działa to w ten sposób, że aby odebrać wiadomość w silniku w C++, musisz wcześniej wysłać odpowiednie zapytanie do skryptu w PHP. Mój program odpowiada na twoje pytanie "Jak wysłać tekst z serwera c++ i wyświetlić w php?". Program w C++ wysyła tekst, a skrypt w PHP to odbiera i wyświetla. Trochę niesprawiedliwe jest to, że mówisz, że nikt Ci nie pomógł, skoro ja Ci dałem na tacy gotowca odpowiadającego na pierwotne pytanie.

0

Witam

Chciałem protestować skrypt i nie działa. Pojawia się błąd:

||=== Build: Debug in ftp__2 (compiler: GNU GCC Compiler) ===|
F:\C++\Projekt\ftp__2\main.cpp|15|fatal error: QCoreApplication: No such file or directory|
||=== Build failed: 1 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s)) ===|

O CO CHODZI ? Ktoś pomoże mi ? zajmuje się c++ od kilu dni :)

0

@Jarek3366 Kompilowałeś to pod QtCreatorem lub pod środowiskiem z załączonym Qt?

0
amb00 napisał(a):

@Jarek3366 Kompilowałeś to pod QtCreatorem lub pod środowiskiem z załączonym Qt?

Tak tez myślałem ze czegoś brakuje, nie uruchomiłem program code bloks i wkleiłem ten skrypt. Qt środowisko ? Ok poszukać w Google jak je dołączyć i z czym to się je :)
Dziękuje z info

0

Hmm wszędzie jest napisane ze qt to dotyczy C++ obiektowego a ja pisze pod konsola i chce po prostu wysłać tekst ze zmiennej do php.

0

@brunatny Kret Pobierz QtCreatora i pod nim to odpal. https://www.qt.io/
@Jarek3366 Przecież ten mój program też działa z poziomu konsoli. Nie ma interfejsu graficznego.

0
amb00 napisał(a):

@brunatny Kret Pobierz QtCreatora i pod nim to odpal. https://www.qt.io/
@Jarek3366 Przecież ten mój program też działa z poziomu konsoli. Nie ma interfejsu graficznego.

co zaznaczyc przy instalacji ? bo zainstalowalem bez zaznaczenia niczego.
teraz przy próbie utworzenia projektu doszedłem do zestaw narzedzi i dalej nie mogę brak poprawnych zestawów narzędzi

0

ten program to jakiś badziew nawet nie można się połączyć z mysqlem:
title

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1