Zadanie ze SPOJ-a – proste dodawanie

0

Witam, wątek raczej usunę jak znajdę odpowiedź, ale napisałem według mnie dobry program do zadania w SPOJ'u o treści:

Wejście

W pierwszym wierszu znajduje się liczba t testów (0 < t < 100) Każdy test opisany jest w następujący sposób. W pierwszym wierszu dana jest liczba n - liczba liczb do zsumowania. Następnie podanych jest n liczb pooddzielanych spacją. Przykład

Input:

2
5
1 2 3 4 5
2
-100 100

Output:

15
0
#include <iostream>

using namespace std;
int n,t;
int suma;

int main()
{
    cout<<"Liczba testow: "<<endl;
    cin>>t;
    int sumak[t];
    for(int c=0;c<t;c++)
    {
    int suma=0;
    cout << "Ile liczb do sumy?" << endl;
    cin>>n;
    cout<<"Podaj liczby do sumowania"<<endl;
    int liczby[n];
    //-----------------
    for(int i=0;i<n;i++)
    {
        cin>>liczby[i];
    }
    for(int i=0;i<n;i++)
    {
        suma+=liczby[i];
    }
    sumak[c]=suma;
    //-----------------
    }
    for(int c=0;c<t;c++)
    {
        cout<<sumak[c]<<endl;
    }
    return 0;
}

Jestem całkiem nowy w programowaniu, jednak wydaje mi się, że wszystko jedst dobrze ;dd

0
FreakBaker napisał(a):

Witam, wątek raczej usunę jak znajdę odpowiedź […]

Nic nie usuniesz, bo nie masz do tego uprawnień. I nie bądź sycem – wątek może się przydać również innym użytkownikom w przyszłości.

Jestem całkiem nowy w programowaniu, jednak wydaje mi się, że wszystko jedst dobrze ;dd

Aha. No i? Sprawdziłeś go na SPOJ-u, czy nie sprawdziłeś?

0

A okay, w sumie może się przydać więc racja, warto zostawić :P po to jest ta zakładka.
Sprawdzałem na SPOJ'u i nie przyjmowało... ://

1

Nie rozumiesz – „nie przyjmowało” to nie jest opis problemu.

Jeśli sędzia w tym serwisie nie zaakceptował Twojego kodu to znaczy, że jest niedobry (niepoprawny składniowo, zwraca nieprawidłowe rozwiązanie lub działa zbyt długo) i wyświetli się informacja o tym co jest źle.

Taką informację wklej tutaj, bo nikt póki co nie wie z czym masz problem (oprócz tego, że „nie działa”).

0

Sprawdza automat, wiec nie możesz wypisywać nic ponadto co ci zadanie każe. wywal wszystkie cout-y poza cout<<sumak[c]<<endl; i ci zaliczy. Bo teraz za odpowiedź uznaje Liczba testow:, a oczekuje zdaje się czego innego.

ps po co ci te tablice? możesz wczytywać, dodawać od razu, i wypisywać suma.

0

Oooo dzięki wielkie za odpowiedź, to wiele tłumaczy, czemu innych zadań też mi nie przyjęło :P
a tablice jakoś tak, ale twoja propozycja wydaje się wydajniejsza ;d co racja to racja, więc też dzięki ;))

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1