Java vs Java Androidowa

0

Witam. Ostatnio natknąłem się na coś takiego, że Java określmy ja zwykła różni sie od tej, ktora kodujemy aplikacje np w Android Studio na telefon. Czy to prawda? Na czym polega ta różnica? Czy chcac programowsc proste aplikacje na androida moge kupic ksiazke java podstawy czy coś innego się uczyć?

0

Pisząc na Androida uczysz się przede wszystkim Android SDK.

0

To prawda, że Java SE różni się od tej androidowej.
https://www.quora.com/Are-there-major-differences-between-programming-in-Android-vs-plain-Java

Przy czym składnia języka pozostaje ta sama

0

Język ten sam ale API inne, wiec masz inne standardowe klasy, funkcje itd.

2
marcin0218 napisał(a):

Witam. Ostatnio natknąłem się na coś takiego, że Java określmy ja zwykła różni sie od tej, ktora kodujemy aplikacje np w Android Studio na telefon. Czy to prawda? Na czym polega ta różnica?

Myślę, że to określenie to zbyt duża przesada. Java na Androidzie to ta sama Java co desktopowa czy serwerowa, jednak pisanie aplikacji na Androida wymaga uwzględnienia ograniczeń tych urządzeń oraz specyficznego zachowania tego systemu (np. system Android może wyłączyć Twoją aplikację, jeżeli zabraknie pamięci - szczególnie jeżeli aplikacja będzie działać w tle). Ponadto musisz używać specyficznego frameworka i bibliotek. Zamiast używać Springa i Hibernate używasz frameworka Android, a do tego posiłkujesz się szeregiem specyficznych dla Androida bibliotek. Z tego też powodu wrażenia z pisania aplikacji na serwery i urządzenia mobilne są nieco inne.

Czy chcac programowsc proste aplikacje na androida moge kupic ksiazke java podstawy czy coś innego się uczyć?

Tak, jak najbardziej możesz uczyć się Javy ze zwykłej książki. Dodatkowo musisz jeszcze poszukać jakiś materiałów dotyczących Androida (są książki, kursy oraz wspaniała dokumentacja https://developer.android.com/index.html)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1