Aplikacja Android zamieszczenie w niej widoku z kamery "live" (stream).

0

**a) **Jest pojazd mobilny (na Atmega/Atmedze(? :D) sterującej silnikami, odczytującej dane z czujników + moduł Bluetooth do komunikacji z urządzeniem Android) + do tego aplikacja na androida sterowanie akcelerometrem + ładna prezentacja danych z czujników pogodowych. I teraz przechodząc do sedna chciałbym żeby dodatkowo miał też kamerę, która będzie przesyłała obraz "live" do aplikacji.

b) Jak rozwiązać tą kwestię, bo od strony hardware'u będzie raczej potrzebne Rasberry Pi, z którym szczerze mówiąc wcześniej do czynienia nie miałem (jak i samym Linuxem o zgrozo :D), ale znalazłem to -> tu gość wykorzystuje do tego: 1. "MJPG Streamer" + 2. NodeJs (tworząc responsible web server). Teraz pytanie do Was po przeczytaniu (1):
czy też będę musiał korzystać z NodeJs (którego nie znam) do postawienia serwera i umieszczenia tam widoku z kamerki (chodzi mi o ten fragment <img src="http://10.0.0.38:8090/?action=stream" width="752">) czy po wpisaniu w konsoli Linuxa tych wszystkich komend ten "MPJG Streamer" z (1) sam jakoś w jakieś miejsce ten "MPJG Streamer" przesyła obraz z kamery i mogę do niego mieć dostęp bez stawiania serwera?

  1. http://www.linuxcircle.com/2013/02/06/faster-video-streaming-on-raspberry-media-server-with-mjpg-streamer/
  2. http://www.linuxcircle.com/2013/02/28/raspberry-internet-rover-part-4-nodejs-html-client/

c) Druga kwestia załóżmy, że już zrobiłem tą kwestię sprzętową, wykorzystałem ten "MJPG Streamer" i mam dostęp do obrazu z kamery poprzez taki adres: [(http://10.0.0.38/video.html)] i teraz chcę go dodać do swojej aplikacji. Czy istnieje inna możliwość wyświetlania obrazu z kamery niż np. wykorzystanie button'a "Wyświetl obraz z kamery", którego kliknięcie spowoduje wykonanie się "Implicit Intents" w postaci otwarcia przeglądarki z wpisanym właśnie tym adresem, dzięki czemu użytkownik zobaczy obraz z kamery, ale nie w samej aplikacji, tylko w swojej przeglądarce.

A więc w skrócie czy da się zrobić tak, żeby obraz z kamery, który jest dostępny pod adresem, który podałem był zamieszczony w samym layoucie aplikacji wraz z innymi przyciskami do sterowania itp. itd., bez otwierania specjalnie do tego celu innych aplikacji (przeglądarki) - ale patrząc np. na tą stronę -> [(https://android.gadgethacks.com/how-to/use-your-android-as-streaming-wi-fi-camera-0161103/)] widocznie jest to możliwe tylko jak? :)

0

@Haskell: pomożesz?

ktoś coś podlinkuje do dokumentacji ?

0

@refresh

0
Top Secret napisał(a):

A więc w skrócie czy da się zrobić tak, żeby obraz z kamery, który jest dostępny pod adresem, który podałem był zamieszczony w samym layoucie aplikacji wraz z innymi przyciskami do sterowania itp. itd., bez otwierania specjalnie do tego celu innych aplikacji (przeglądarki) - ale patrząc np. na tą stronę -> [(https://android.gadgethacks.com/how-to/use-your-android-as-streaming-wi-fi-camera-0161103/)] widocznie jest to możliwe tylko jak? :)

Nie odpowiem na wcześniejsze pytania, ponieważ nie mam wiedzy w tym temacie. Natomiast jeśli chodzi o odtwarzanie video w aplikacji Android to nie ma problemu. Używa się do tego standardowego komponentu VideoView i Media Control, Media Player albo biblioteki nie będącej częścią Android Framework ExoPlayer.

0
Haskell napisał(a):
Top Secret napisał(a):

A więc w skrócie czy da się zrobić tak, żeby obraz z kamery, który jest dostępny pod adresem, który podałem był zamieszczony w samym layoucie aplikacji wraz z innymi przyciskami do sterowania itp. itd., bez otwierania specjalnie do tego celu innych aplikacji (przeglądarki) - ale patrząc np. na tą stronę -> [(https://android.gadgethacks.com/how-to/use-your-android-as-streaming-wi-fi-camera-0161103/)] widocznie jest to możliwe tylko jak? :)

Nie odpowiem na wcześniejsze pytania, ponieważ nie mam wiedzy w tym temacie. Natomiast jeśli chodzi o odtwarzanie video w aplikacji Android to nie ma problemu. Używa się do tego standardowego komponentu VideoView i Media Control, Media Player albo biblioteki nie będącej częścią Android Framework ExoPlayer.

Ok dzięki to znalazłem wpisując VideoView i MediaControl w google -> https://code.tutsplus.com/tutorials/streaming-video-in-android-apps--cms-19888 i to chyba już wystarczy do mojego celu, także dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1