C# w .NET

0

Witam.

Czy ucząc się C# na platformie .netu, potem zaglebiajac się w asp.net mvc trzeba znac jakiś html/css/javascript?

Cos mi się obilo o uszy, ze potem user friendly w asp.net wygląda prawie jak pisanie w html,css.. czy to prawda? :X

0

Jeśli chcesz tworzyć frontend webowy, to raczej bez HTML, CSS i JS się nie obejdzie.

0

Czy ucząc się C# na platformie .netu, potem zaglebiajac się w asp.net mvc trzeba znac jakiś html/css/javascript?

Świętą Trójcę od Frontendu trochę trzeba znać A do tego Bootstrapa, no chyba że sobie go odłączysz ale i tak wtedy potrzebujesz dosyć dobrej wiedzy o HTML/CSS tak więc kółko się zamyka.
Do tego po drodze trzeba będzie zaznajomić się ze składnią Razor ale to nie jest jakiś większy problem. Bootstrap też trudny nie jest ale cośtam html/css znać trzeba aby modyfikować pozycje elementów wewnątrz rowów :) i innych elementów, natomiast ich wygląd masz inbox więc sporo pisaniny w css odpada.

0

Ale katastrofa :D A tam samo z java? Czy nie?

0
Nadziany Terrorysta napisał(a):

Ale katastrofa :D A tam samo z java? Czy nie?

E tam katastrofa. Jak ogarniesz framework ASP.MVC od backu :P bo tak trzeba żebyś mógł coś konkretnego na froncie wyświetlić, jak to już ogarniesz to frontend nie będzie problemem. Tak więc spokojnie możesz cisnąć.
Na Javce się nie znam, także się nie wypowiadam. Trzeba by kogoś kto zna framework webowy Javy. Wydaje mi się trochę trudniejsza do nauczenia od zera ale warta rozważenia bo bardziej dochodowa.

0
Nadziany Terrorysta napisał(a):

Ale katastrofa :D A tam samo z java? Czy nie?

Tak samo w Javie, Pythonie, Rubym i PHP - każdy framework webowy na końcu i tak ci wygeneruje HTML+CSS+JavaScript.

W ASP.NET istniało coś takiego jak WebForms, gdzie aplikacje budowało się na wzór desktopowych z kontrolek - ale obecnie się od tego odchodzi.

0
Nadziany Terrorysta napisał(a):

Ale katastrofa :D A tam samo z java? Czy nie?

Czy katastrofa? Nie powiedziałbym. Jeśli jesteś inżynierem budowlanki, to musisz być wszechstronny - do zbudowania domu sama cegła nie wystarczy. Uważam, że dobrze jest znać i Javę i .Net Tym bardziej, że twórcy tych technologii (Oracle i Microsoft) wzajemnie się prześcigają w swoich rozwiązaniach. Poza tym, nie potrzeba do nich książek - wszystko masz w necie:
docs.oracle.com - java
docs.microsoft.com - .net
tutorialspoint.com - prawie wszystko czyli html,js i inne
w3schools.com - też prawie wszystko, html, js
ewentualnie stackoverflow i dajesz... Nie jestem co prawda jakimś orłem, ale wydaje mi się, że w żadnej książce nie przeczytasz tego, co przeczytasz w tych dokumentacjach.

Nie ucz się też programowania po polsku, bo to tak, jakbyś chciał po zmywać gary bez kranu.

0

Dzieki wielkie za pomocne rady! :)

Wlasnie chce przejsc z 'branzy gier' do typowo programowania apek biznesowych, także w ogole nie ogarniam tematow :)

A jak przewidujecie rynek? Caly czas sledze i wygląda to mniej więcej tak, ze w Javie jest dużo większy dochod i trochę więcej ofert, myślicie ze jak będzie za 2/3 lata?

0
Nadziany Terrorysta napisał(a):

Dzieki wielkie za pomocne rady! :)

Wlasnie chce przejsc z 'branzy gier' do typowo programowania apek biznesowych, także w ogole nie ogarniam tematow :)

A jak przewidujecie rynek? Caly czas sledze i wygląda to mniej więcej tak, ze w Javie jest dużo większy dochod i trochę więcej ofert, myślicie ze jak będzie za 2/3 lata?

A tam, sranie w banie większy rynek. Wystarczy przejrzeć oferty z działu praca na tym forum. Znajomy mi kiedyś powiedział, że po 5 latach praktyki w javie można zarobić nawet 25000 na rękę miesięcznie. Wiesz co? Jak słyszę takie bzdury, to mi się w środku przewraca. Przejrzyj sobie oferty z tego forum a sam się przekonasz, że w obu technologiach dostaniesz max 17-18 tysiaków. Poza tym uważam, że te kwoty są celowo zawyżone, żeby poprawić rotację kandydatów. Przecież jak widzisz kwote 5000, to masz mniejszą ochotę wysłać cv niż jak widzisz 10000, nie?

0

Tak, racja. Ja tam nie celuje w zarobki po 20k miesięcznie, tylko raczej chodzi mi o prog wejścia, w javie jest to przeważnie 4-7k a w .necie jest 3-5

Przegladam rynek od jakiegoś czasu, lecz nie wiem jak będzie z ofertami na przyszlosc, jakas technologia może już wymierać etc :)

0
Nadziany Terrorysta napisał(a):

Tak, racja. Ja tam nie celuje w zarobki po 20k miesięcznie, tylko raczej chodzi mi o prog wejścia, w javie jest to przeważnie 4-7k a w .necie jest 3-5

Przegladam rynek od jakiegoś czasu, lecz nie wiem jak będzie z ofertami na przyszlosc, jakas technologia może już wymierać etc :)

Dlatego mówię - trzeba uczyć się javy i .net oraz oprócz tego html,css,js, jquery i innych. Kłopot tylko wtedy jest taki, że kiedyś w reszcie coś trzeba wybrać. Niestety nie wiele jest korporacji, które są na tyle wszechstronne, by rozwijać się w obu technologiach. Po kilku latach można być freelancem i przyjmować projekty z różnych technologii.

0
Nadziany Terrorysta napisał(a):

Tak, racja. Ja tam nie celuje w zarobki po 20k miesięcznie, tylko raczej chodzi mi o prog wejścia, w javie jest to przeważnie 4-7k a w .necie jest 3-5

Tak sobie tłumacz. ;)

finito napisał(a):

Dlatego mówię - trzeba uczyć się javy i .net oraz oprócz tego html,css,js, jquery i innych.

Nie trzeba, co najwyżej można. Znajomość Javy i .NET nie daje żadnego zysku w stosunku do znajomość jednej z tych technologii, poza tym że w razie jak się znajdzie ciekawszy projekt w drugiej, to łatwiej zacząć w nim pracę.
A HTML, CSS i JS tylko jeśli kogoś kręci frontend. Ok, trudno być bez tego freelancerem ani fullstackiem, ale jest sporo miejsca dla backendowców na świecie (oczywiście miejsca te leżą poza smutnym outsourcingiem).

0

Pominęliście SQL, może i mamy czasy gdy wszyscy używają Hibernate'a, JPA czy Entity Frameworka, ale to tylko wspomagacz - SQL'a trzeba znać i tak.

0

Jeśli się nie pracuje u Jauszy programowania to zazwyczaj jest rozdzielenie na backend i frontend.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1