Formatowanie stringa – dodanie pogrubienia, kolorów, linków, nowych linii itd.

0

Witajcie! Tworzę właśnie blog w ASP.NET MVC i mam problem który jeszcze do końca nie wiem jak mam ugryźć. A mianowicie, z panelu admina wysyłam do serwera SQL łańcuch nvarchart z tytułem posta, jego treścią, link do obrazu. Strona pobiera z tabeli czysty łańcuch znaków. Zastanawiam się, jak mogę graficznie sformatować wyświetlaną treść, by uatrakcyjnić jego wygląd, dodając pogrubienia, kolory, linki, nowe linie itd.? Czy zwracany lub zapisywany na serwerze string można jakoś sformatować? Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

1

Nie trzymaj wszystkiego w jednym stringu tylko tytuł osobno, treść osobno itp. i aplikuj formatowanie htmlowe w szablonavh.

0
mad_penguin napisał(a):

Nie trzymaj wszystkiego w jednym stringu tylko tytuł osobno, treść osobno itp. i aplikuj formatowanie htmlowe w szablonavh.

Tak już mam, tytuł, treść, link są w osobnych rekordach, osobne właściwości modelu.

Jedynie nie wiem jak sobie poradzić z formatowaniem treści do wyświetlenia.

0

Użyj CSS po stronie widoku.

0
somekind napisał(a):

Użyj CSS po stronie widoku.

div stringu treści, jako całość, mogę formatować do woli. nie mam natomiast pomysłu jak w czasie tworzenia go, lub po pobraniu z serwera, formatować jej poszczególne wyrazy, zdania, tworzyć nowe linie itd.

0

To pytanie bardziej o HTML, do formatowania tekstu służą znaczniki:

<b> - Bold text
<strong> - Important text
<i> - Italic text
<em> - Emphasized text
<mark> - Marked text
<small> - Small text
<del> - Deleted text
<ins> - Inserted text
<sub> - Subscript text
<sup> - Superscript text

A resztę w spanach z CSS.

0

Może niejasno się wyraziłem zadając zapytanie.

Z serwera dostaję string treści, który wyświetlony bezpośrednio na stronie tworzy zlaną całość, jak na przykładzie pod poniższym linkiem:
http://prideparrot.com/Source-Codes/Images/simpleblog_story2.png

Co zrobić, by mieć wpływ na format graficzny treści, choćby "głupie" znaki nowej linii, podkreślenia, pogrubienia, listy, kolory itd. Przykład poniżej:
http://blogs.adobe.com/contribute/25_entry_in_2_clicks.JPG

1

Nadal tak samo, aby sformatować tekst widoczny na stronie musisz użyć HTML i CSS, bo tak działa przeglądarka. Podczas tworzenia treści musisz ją zapisać w bazie (czy gdzie ją trzymasz) już sformatowaną, z odpowiednimi znacznikami i stylami.
Jedyne o czym poza tym musisz pamiętać, to udekorować właściwość viewmodelu atrybutami:

 [AllowHtml, DataType(DataType.Html)]
0
somekind napisał(a):

Nadal tak samo, aby sformatować tekst widoczny na stronie musisz użyć HTML i CSS, bo tak działa przeglądarka. Podczas tworzenia treści musisz ją zapisać w bazie (czy gdzie ją trzymasz) już sformatowaną, z odpowiednimi znacznikami i stylami.
Jedyne o czym poza tym musisz pamiętać, to udekorować właściwość viewmodelu atrybutami:

 [AllowHtml, DataType(DataType.Html)]

Super, dzięki. Będę miał już punkt zaczepienia. Będę potrzebował w takim razie stworzyć jakiś prosty edytor stylów który doda znaczniki do string przed zapisaniem w bazie.

1

Możesz stworzyć własny, ale ja bym użył jakiegoś gotowego, sprawdzonego rozwiązania typu TinyMCE.

0
somekind napisał(a):

Możesz stworzyć własny, ale ja bym użył jakiegoś gotowego, sprawdzonego rozwiązania typu TinyMCE.

Posłucham rady. Choć formatowanie treści zostawiam na koniec, najpierw chcę rozwiązać inne problemy. A z tym nie miałem zbytnio pojęcia w co ręce włożyć. Dzięki!

Jeśli ktoś kiedyś wpadnie przypadkiem na ten wątek, polecam nicEdit. API już niewspierane, ale darmowe oraz łatwe w instalacji i konfiguracji.

http://nicedit.com/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1