aplikacja bhp

0

Witajcie, a ja mam takie pytanie. Jako laik z tzw. programowania (znam html i css) chciałbym w swojej działalności (obsługa BHP) stworzyć aplikację do pobrania z mojej strony www, dzięki której każdy będzie mógł samodzielnie określić ryzyko zawodowe na swoim stanowisku pracy. Prosty interfejs graficzny, aplikacja bazodanowa, formularz pytań i odpowiedzi, ewentualnie lista rozwijanych odpowiedzi, na koniec możliwość wygenerowania raportu. Dostęp do wyników płatny (symboliczna opłata 2 zł). Aplikacja na smartfony oraz w przeglądarce www. Jaki program deweloperski dla takiego laika jak ja poradzicie? Jestem "na dorobku" więc preferowałbym coś za free lub taniego, podejrzewam jednak, że za jakość trzeba zapłacić. Łączę wyrazy szacunku, Krzysiek

0

Nie jestem specem ale taka cisza w tym wątku że aż się wypowiem, co ja jako newbie bym teraz zrobił aby szybko zmajstrować taką aplikację. Może ktoś bardziej doświadczony wniesie więcej madrzejszych rzeczy do tematu ale ja bym zrobił tak:
Jak znasz póki co tylko html i css to najprościej i najszybciej zrobisz aplikację w Bootstrapie i PHP. Bootstrap, który będzie odpowiadał żeby aplikacja dobrze i bez kombinowania w css wyglądała na komórkach a PHP bo jest prosty w odpytywaniu baz danych MySql na niedrogich hostingach.
To byłoby najszybsze i najprostsze rozwiązanie ale najlepsze byłoby jakbyś zamiast PHP nauczył się jakiegoś frameworka JavaScriptowego opartego o MVC np. Angular bo to o wiele bardziej przyszłościowe i też tani hosting ale zajmie trochę więcej czasu przez przyswojenie wzorca MVC.

0
UserNoname napisał(a):

To byłoby najszybsze i najprostsze rozwiązanie ale najlepsze byłoby jakbyś zamiast PHP nauczył się jakiegoś frameworka JavaScriptowego opartego o MVC np. Angular bo to o wiele bardziej przyszłościowe i też tani hosting ale zajmie trochę więcej czasu przez przyswojenie wzorca MVC.

To jest coś, nad czym ostatnio się zastanawiałem. Miałem rozmowę kwalifikacyjną z dyrektorem ds. technicznych w pewnej firmie. Pytał mnie o wykorzystanie Angulara po stronie back-end zamiast ASP.NET MVC. Gdy próbowałem tłumaczyć, że Angular to framework JS i jest przeznaczony do działania po stronie front-end z kodem JavaScript, bo obsługuje zdarzenia w przeglądarce, modyfikuje kod HTML w zależności od stanu obiektów itp, i po stronie serwera nie ma to sensu, to usłyszałem, że niekoniecznie, bo może być wykorzystany po stronie serwera np. w Node.js. Wtedy już dla spokoju się zgodziłem i zrezygnowałem z tej dyskusji, bo ja jestem początkujący i nie wiedziałem, czy robię z siebie głupka, czy może dalej się kłócić, bo pytania są podchwytliwe, czy może ten pan się na tym nie zna.
Jak jest naprawdę?

0

Node.js to node..js a angular to angular. to sa 2 zupełnie inne rzeczy przeznaczone to innych celów jedyne co wspólne to javascript.

Node.js to pełne środiwkso posiadające silnik javascriptu, uruchamiany jest na serwerze i odpalasz na nim napisany w javascript serwer .
Anagular to typowy framework js ale frontendowy i przeznaczony do uruchamiania w przeglądarce, on nie ma nawet racji bytu na serwerze :D

0

React za to ma sens na serwerze, bo jest server side rendering.
Chociaż Angular też coś ma z tego co widzę: https://universal.angular.io/

stworzyć aplikację do pobrania z mojej strony www, dzięki której każdy będzie mógł samodzielnie określić ryzyko zawodowe na swoim stanowisku pracy.
Prosty interfejs graficzny, aplikacja bazodanowa, formularz pytań i odpowiedzi, ewentualnie lista rozwijanych odpowiedzi,
na koniec możliwość wygenerowania raportu.

są gotowe serwisy do robienia czegoś takiego https://www.google.pl/search?q=survey+online+service
nie wiem natomiast czy jest opcja zarabiania na nich (

0

OK, czyli walnąłem babola, mea culpa. Sam się zastanawiam nad przejściem z ASP.MVC na coś z JS związanego i myślałem że Angular to kompletny framework a tu trzeba się douczyć czegoś co by działało po stronie serwera Node.js albo PHP, chociaż PHP trochę znam.
To może autorowi wątku lepiej polecić od razu Node.js jeżeli ma moduł do frontendu, to od razu wskoczy w świat JavaScriptu z pominięciem nauki PHP.

1
UserNoname napisał(a):

OK, czyli walnąłem babola, mea culpa. Sam się zastanawiam nad przejściem z ASP.MVC na coś z JS związanego i myślałem że Angular to kompletny framework a tu trzeba się douczyć czegoś co by działało po stronie serwera Node.js albo PHP, chociaż PHP trochę znam.
To może autorowi wątku lepiej polecić od razu Node.js jeżeli ma moduł do frontendu, to od razu wskoczy w świat JavaScriptu z pominięciem nauki PHP.

To nie jest takie proste :) pisząc noda trzeba się w zasadzie uczyć większości na nowo bo piszesz serwer a nie front, fakt idzie szybciej niż nowy język ale nie az tak szybko jak się niektórym może wydawać. No i nie ma w tym nic dziwnego że angular jest do frontu a nie do backendu, angular się stosuje w aplikacjach gdzie backend to api a front cała reszta, także użycie angulara nie wyklucza użycie asp i na odwrót, co stoi sobie na serwerze to frontu nie obchodzi byle właściwy format danych otrzymać.

0

@mr_jaro: Wielkie dzięki za naświetlenie sytuacji. Ja też bym chciał tworzyć jakieś lżejsze aplikacje w JS no i chodzi o tańsze serwery i bazy danych niż w ASP. PHP niezbyt mi się spodobał ale świat frameworków JS trochę przytłacza. Jaką kombinację frontend i backend w technologii JS byś polecił?

0
mr_jaro napisał(a):
UserNoname napisał(a):

OK, czyli walnąłem babola, mea culpa. Sam się zastanawiam nad przejściem z ASP.MVC na coś z JS związanego i myślałem że Angular to kompletny framework a tu trzeba się douczyć czegoś co by działało po stronie serwera Node.js albo PHP, chociaż PHP trochę znam.
To może autorowi wątku lepiej polecić od razu Node.js jeżeli ma moduł do frontendu, to od razu wskoczy w świat JavaScriptu z pominięciem nauki PHP.

To nie jest takie proste :) pisząc noda trzeba się w zasadzie uczyć większości na nowo bo piszesz serwer a nie front, fakt idzie szybciej niż nowy język ale nie az tak szybko jak się niektórym może wydawać. No i nie ma w tym nic dziwnego że angular jest do frontu a nie do backendu, angular się stosuje w aplikacjach gdzie backend to api a front cała reszta, także użycie angulara nie wyklucza użycie asp i na odwrót, co stoi sobie na serwerze to frontu nie obchodzi byle właściwy format danych otrzymać.

Panie i Panowie, jestem mega mile zaskoczony mnogością odpowiedzi. Wiem, że trafiłem w dobre miejsce :-)
*1) Wracając do tematu, w czym mogę zacząć robić aplikację BHP? Nie bez znaczenia pozostaje także support, na który będę mógł liczyć, gdy czegoś nie będę wiedział (właściwie, to ... nie wiem, czy coś będę wiedział-chyba powinienem zmienić proporcje w poprzednim zdaniu). Myślę, że jeżeli coś jest popularne to więcej osób będzie mogło mi pomóc. Napiszę szczerze: obawiam się tego samodzielnie rozpocząć, ale że jestem tak po prostu uparty to chociaż chcę spróbować.
*2) Nasuwa mi się także pytanie, ile może kosztować stworzenie od zera takiej apki?

0

Ktoś coś w temacie jeszcze może dodać?

0

malik22 powiem krotko: nie zrobisz tego bo zamaist robic to pytasz w czym to zrobic, juz nie wspomne o aplikacji na telefon bo to jeszcze dodatkowo liznac musisz java dla androidow, c# dla windows phone i swift2 dla ios , plus bootsrap dla przegladarek desktop i phone + css dla wlasnych stylow ale to opcja plus baza danych postgresql lub mysql + server 8 PLN miesiecznie to grosze + codeigniter, czy zend czy w PHP jako backend + front jakies template. Backend no to wiadomo do API zebys pod apki na fona mogl robic to szkolenie. Wiec sam widzisz dla niektorych to powiedzmy 7-10 dni (jak np ja i to przy zgaszonym monitorze) dla innych to nie do ogarniecia. Wiec rzuc tu ogloszenie a z pewnoscia znajda sie chetni by ci takie cos stworzyc.

Jesli o mnie chodzi to nie podnosze sie z lozka za mniej niz 40k za projekt :) wiec mnie nie pytaj xD

0

Nie polecajcie PHP, bo pisanie w tym łamie wszelkie zasady BHP.

0

a nie ma jakieś wtyczki wordpressa do tego :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1