Pierwszy projekt w Zend Framework 3

0

Witam. Próbuję zacząć naukę zenda. Pracuję na Ubuntu. Zainstalowałem sobie go bez problemów z terminala. Włączam stronę:
http://localhost/zend/ZendSkeletonApplication/public/ i odpala się strona z napisem:

Welcome to Zend Framework

Ogólnie nie wiem jak zrobić jakąś pierwszą stronę. W wielu kursach jest dość ubogo opisany proces uruchomienia jakiejś przykładowej aplikacji. Wyczytałem, że powinienem w pliku: IndexController.php dodać nową metodę. Więc tak zrobiłem:

class IndexController extends AbstractActionController
{
    public function indexAction()
    {
        return new ViewModel();
    }
    public function indexHome()
    {
      echo 'Hello World!';
    }
}

oraz dodać jakiś plik widoku. Więc dodaję jakiś tam pusty. Zgodnie z tym co piszą tu:
https://szymonskrzynski.wordpress.com/2011/02/07/zend-framework-tutorial-od-podstaw/

po przejściu do adresu:
http://localhost/zend/ZendSkeletonApplication/public/index/home powinienem zobaczyć stronę. Jednak otrzymuję:

A 404 error occurred
Page not found.

The requested URL could not be matched by routing.
No Exception available

Jak napisać pierwszą aplikację w Zendzie?

0

nie znam akurat tego FW PHP ale jak dla mnie to najpierw instalacja, konfiguracja .htaccess, potem config ścieżek, jakiś autoloader, tworzysz controller, potem view/widok
myślę, że takie Info jest praktycznie w każdym tutorialu w sieci

0

No tyle to ja wiem. Tylko jak to poprawnie zrobić, żeby napisać proste 'hello world'. Ewentualnie jakiś dobry kurs zenda?

0

z tego co widziałem w necie jest sporo tutków plus dokumentacja, na pewno musi być jakiś "szybki start" czy coś podobnego, na githubie pewno jakieś gotowce też

0
czysteskarpety napisał(a):

z tego co widziałem w necie jest sporo tutków plus dokumentacja, na pewno musi być jakiś "szybki start" czy coś podobnego, na githubie pewno jakieś gotowce też

Jakbyś mógł podrzucić coś co by mnie nakierowało na to jak w ogóle zacząć to byłbym wdzięczny. Co do dokumentacji to według mnie jakaś ona dziwna. Mało co z niej rozumiem, jakieś fragmenty kodów wyrwane z kontekstu, skakanie po tematach. Nic wprost nie wytłumaczone tylko takie lanie wody. Niby coś tam się da "wydobyć" ale jakoś nie podoba m się ta dokumentacja, Na youtube ogólnie mało filmów co do najnowszej wersji frameworka. Jak już jest to albo coś po bodajże hiszpańsku, jeden znalazłem po niemiecku, jakiś rusek co gada łamanym angielskim, no i kilka angielskich ale one skupiają się głównie na instalacji zenda, na windowsie, osobne kilkuminutowe bzdurne filmy wprowadzeniowe o historii. Aż po prostu się mózg gotuje jak któryś raz się słyszy kto i kiedy zapoczątkował projekt Zenda. Co do na przykład obsługi baz danych nie znalazłem nic wartościowego a co dopiero jak w ogóle zacząć. Programowanie w PHP nie sprawia mi większych problemów ale chcąc sprostać wymaganiom na rynku czuję, że powinienem ogarnąć jakiś framework. Patrząc na to jaki jest w ogóle próg wejścia dochodzę do wniosku, że jeszcze wielu rzeczy nie wiem. No nie wiem albo ja się na prawdę nie znam i powinienem dać sobie spokój(co raczej nie wchodzi w grę), albo powinienem zapisać się na dodatkowe zajęcia z obsługi wyszukiwarki Google, albo na prawdę polska "scena" kursów/poradników o Zendzie jest tak uboga. No nie wiem poradźcie coś, bo siedzę pół dnia słuchając gościa po hiszpańsku nic nie rozumiąc przy tym. Jest jakiś konkretny tutorial(nawet angielski), który poprowadzi mnie za rękę jak ogarnąć to cudo?

0

Po ciężkim boju udało się wreszcie napisać pierwszy moduł HelloWorld. Przekopywałem najgłębsze czeluści "angielskiego" internetu i nic. W końcu natrafiłem na polski tutorial, który pomógł mi zrozumieć wiele rzeczy. Jakby ktoś chciał to rzucam linkami:

  1. http://www.wiedzanaplus.pl/programowanie/36-zend-framework/169-projekt-zend-framework-eclipse.html
  2. http://www.wiedzanaplus.pl/programowanie/36-zend-framework/171-module-helloworld-zend-framework3.html

Są to dość stosunkowo młode artykuły, bo z lipca tego roku(2017). Dziwi mnie tylko fakt, że jest tak mało polskich artykułów o Zendzie. Większość, które są są stare.

0

Polecam korzystanie z oficjalnej dokumentacji Zend na ich stronie, całkiem dużo przykładów i można wiele się nauczyć przerabiając ich tutoriale. Tutaj link do podstawowego tutoriala:
https://docs.zendframework.com/tutorials/getting-started/skeleton-application/

0

Dziwi mnie tylko fakt, że jest tak mało polskich artykułów o Zendzie. Większość, które są są stare.

Artykułów po polsku jest ogólnie dużo mniej. Spora część artykułów wychodzących od nas jest i tak pisana po angielsku. Dodatkowo w Polsce przoduje Symfony, gdzieniegdzie można spotkać wcześniejsze wersje Zenda.

Wystarczy wyszukać po frazie: "Zend Framework" "blog"
lang_en: 2 970 000 wyników
lang_pl: 11 400 wyników :D

0

Yyy. Akcja powinna nazywac się homeAction. I tyle. Poważnie nie ma tutka żadnego? Nie ma nawet przykładowego tutka o tworzeniu albumów?
[Edit]
No wstyd.... Wpisałem sobie ZF3 beginner tutorial. Pierwszy link z oficjalnej strony zawiera informacje jak zrobić nowe akcje właśnie w przytoczonym przeze mnie module Albumów. Zajęło mi to mniej niż 2 minuty. Słabo szukasz, a to nie wróży dobrze.

0
Uczynny Kret napisał(a):

Programowanie w PHP nie sprawia mi większych problemów

no chyba jednak nie do końca, przecież taka konfiguracja fw jest podobna do robienia apki w php, też musisz skonfigurować serwer, bazę danych itp. nawet w wordpressie czasami trzeba pogrzebać w config.php
same fw dużo się od siebie nie różnią na początek wystarczy if/else, foreach i możesz apki budować :)
może na początek weź jakiś prostszy, starszy FW z tutkami po polsku, książkami, ogarnij podstawy oop, mvc, ew. spróbuj laravela, chociaż tam też trzeba pogrzebać

0
czysteskarpety napisał(a):
Uczynny Kret napisał(a):

Programowanie w PHP nie sprawia mi większych problemów

no chyba jednak nie do końca, przecież taka konfiguracja fw jest podobna do robienia apki w php, też musisz skonfigurować serwer, bazę danych itp. nawet w wordpressie czasami trzeba pogrzebać w config.php
same fw dużo się od siebie nie różnią na początek wystarczy if/else, foreach i możesz apki budować :)
może na początek weź jakiś prostszy, starszy FW z tutkami po polsku, książkami, ogarnij podstawy oop, mvc, ew. spróbuj laravela, chociaż tam też trzeba pogrzebać

Tak średnio podobna ale ok. Żeby była jasność nie mam nic przeciwko angielskim treścią, czasami nawet wolę czytać po angielsku niż po polsku. Co do domunentacji to nie za bardzo mi się ona podoba, momo, że ktoś może powiedzieć, że jest super, hiper i the best. Programowanie w czystym PHP na prawę nie sprawia mi problemów ale wejście wsam framework nie mając wcześniej z żadnym do czynienia jest dość trudne.

0

No właśnie jest podobna. Jeśli w swojej aplikacji - czysto php'owej nie konfigurujesz serwera (no na to jeszcze przymknę oko, chociaż i tak nie na każdym serwerze masz włączone np konkretne rozszerzenia php'a) , bazy danych (nie daj boże korzystasz z funkcji mysql_*), nie masz jakiegoś sensownego podziału klas, separacji warstwy logiki od prezentacji - to nie byłbym taki pewien czy "Programowanie w czystym php, na prawę nie sprawia Ci problemów". No to przesiądź się na symfony3 skoro dokumentacja zf3 Ci nie leży - albo lepiej - sprecyzuj co Ci nie leży? To że nie dostajesz od razu całej gotowej appki jako przykład? To że masz tylko fragmenty kodu odpowiedzialne za jakiś mały feature tego frameworka?

Wejście we framework - short version

  1. Gdzie mogę dodać nową akcję? Kontrolery
  2. Jak się tworzy widoki? Widoki - czysty php/twig/blade/itp itd
  3. Jak się przekazuje dane do widoków - dokumentacja
  4. Jak ogarniać kod - książka o OOP i czystym kodzie
  5. Jak ogarnięty kod wsadzić do appki na danym FW - dokumentacja.

To jest baaardzo przyspieszony kurs.

0

jak dla mnie zacznij od Phalcon, CI, FuelPHP, CakePHP, nikomu tym nie zaimponujesz, ale szybciej zaczniesz klepać i poznasz podstawy i budowę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1