Wciąganie plików z dowolnej ścieżki

0

Mam stronę html z formularzem, ze znacznikiem <input type="file">.
Chciałbym ładować pliki z dowolnej lokalizacji.
Jeżeli wybiorę plik w tym samym katalogu, w którym jest projekt - działa prawidłowo.
Jeżeli wybiorę plik w jakimkolwiek innym katalogu - wywala wyjątek```
FileNotFoundException

Za każdym razem jako ```
getAbsolutePath()
``` - wskazuje folder, w którym znajduje się projekt.
0

Czy uruchamiasz jakąś usługę hostującą, czy jedynie otwierasz plik html w przeglądarce?

0
Andrzej Guziec napisał(a):

Czy uruchamiasz jakąś usługę hostującą, czy jedynie otwierasz plik html w przeglądarce?

Otwieram plik html w przeglądarce.
Z poziomu IE problem ten nie występuje - tam mi podaje ścieżkę bezwzględną po wybraniu pliku.
W Firefoxie po wybraniu pliku widzę tylko jego nazwę - czytałem, że to ze względów bezpieczeństwa ale mimo wszystko chciałbym to jakoś obejść.
Nie ma możliwości wyboru pliku z dowolnej lokalizacji, tylko mam narzucone, że musi być to folder projektu ?
Jeżeli tak jest to trochę kiepsko :/

0

Jest to ograniczenie związane z bezpieczeństwem przeglądarek Internetowych.
Na początek proponuje bawić się np. z użyciem https://plnkr.co/ jak nie chcesz uruchamiać nic u siebie.
Jak masz zamiar działać z jakiś jeszcze językiem php/c#/java/... to tak czy inaczej czeka Cię uruchomienie serwera.
Ewentualnie zainstaluj https://github.com/txchen/light-server Potrzebny do tego node.js, ale dziś bez niego to jak bez ręki :)

0

Dziękuje ale udało się rozwiązać ten problem w inny sposób:

  1. Sprawdzam w nagłówku HTTP z jakiej przeglądarki korzystamy.
  2. Jeżeli jest to Firefox ( czyli mamy jedynie nazwę pliku ) - wówczas kopiujemy plik do folderu naszego projektu.
  3. Mamy dostęp do naszego pliku.
  4. Po skończonej operacji usuwamy nasz plik z folderu projektu.

Pomocne okazały się następujące źródła:
https://stackoverflow.com/questions/81180/how-to-get-the-file-path-from-html-input-form-in-firefox-3
https://github.com/perwendel/spark/issues/26

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1