Czy Eclipse wymaga zainstalowanego pakietu Java Development Kit?

0

Witam
Jestem nowy i zaczynam jave. Chciałbym zaptac czy Eclipse wymaga zainstalowanego pakietu Java Development Kit.
Wie m że JDK jest wymagany gdybym pisał programy nap w notatniku i kompilował je używając wiersza poleceń.
Skoro Eclipse to zintegrowane środowisko programistyczne, wiec chyba powinien mieć w sobie JDK. Tak mi sie przynajmniej wydaje ale jeśli nie to napiście jak to działa/ współpracuje.

0

Ostatnio stawiałem Eclipsa i musiałem postawić wcześniej JDK.

0

To czemu Eclipse wymaga JDK, skoro jest zintegrowanym środowiskiem programistycznym?

0

Ale nie korzystaj z eclipsa tylko IntelliJ

0

Pytam o Eclipsa.
I nie wiem czy w końcu on wymaga JDK czy nie. Ktos w temacie sie wypowie??

0
gerard100 napisał(a):

Pytam o Eclipsa.
I nie wiem czy w końcu on wymaga JDK czy nie. Ktos w temacie sie wypowie??

Jeśli chcesz pracować z Javą to wymaga - jak każde IDE.
Jeśli chcesz pracować z plikami HTML czy JavaScript - to nie wymaga.
https://wiki.eclipse.org/Eclipse/Installation#Install_a_JVM

Jeśli postawienie JDK obok IDE stanowi problem to tu masz wersję zespawaną (Netbeans + JDK 8):
http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk-netbeans-jsp-142931.html

0

Netbeans nie chce. Juz zaczolem na eclipsie programowac i na tym zostane. Tylko że najpierw instalowałem JDK małe próby pisania w notatniku i kompilowania w wierszu poleceń, potem zainstalowałem Eclipsa.
Dlatego pytam czy eclips wymaga JDK ponieważ już wczesniej miałem zainstalowany JDK przed eclipsem i nie miałem mozliwości wczesniej eclipsa zainstalowac a później JDK.

Zapytam dlaczego Eclipse wymaga JDK skoro jest zintegrowanym środowiskiem programistycznym i wydawało mi sie że ma w sobie już JDK. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyc jak to jest (bo nie czaje do końca)??

0
gerard100 napisał(a):

Zapytam dlaczego Eclipse wymaga JDK skoro jest zintegrowanym środowiskiem programistycznym i wydawało mi sie że ma w sobie już JDK. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyc jak to jest (bo nie czaje do końca)??

Próbowałeś coś sam googlować czy ten wątek służy tylko narzekaniu?
https://www.quora.com/Why-isnt-Eclipse-built-in-in-Java-JDK
https://stackoverflow.com/questions/24751032/can-i-develop-java-programs-if-i-have-only-jre-installed/24751065

0

Szukałem po stronach ale pisalło tylko żeby zainstalowac JDK nic wiecej. Wiec tutaj pytam jak to działa??

0

W sumie to nawet piszą, że udaje niektórym się praca z Javą bez JDK.
Wersja po polsku i różowa - może bardziej zjadliwa niż po angielsku: Eclipse bez JDK

0

Powiem tak że w tym polskim linku to tak pisza że pożal sie borze, dziwna czcionka, kolory i wypowiedźi. Nie da sie tego czytać. Ale mniejsza z tym.
1.Pytam tutaj jako znawców tematu. Skoro Eclipse to zintegrowane środowisko programistyczne to czy do swojej pracy wymaga zainstalowania JDK czy ma juz wbudowany JDK w sobie??

  1. Jeżli Eclipse nie ma wbudowanego JDK w sobie to czemu nazwya sie ten program zintegrownym środowiskiem programistycznym?

Mógłby ktoś mi to fajnie wytłumaczyć.
Pytam tutaj na forum dlatego że wiem że tutaj sa fachowcy od których moge dowiedzieć sie na 100% pewnych wiadomości a nie ja jakiś dziwnych dzikich różowych forach.

0
gerard100 napisał(a):

1.Pytam tutaj jako znawców tematu. Skoro Eclipse to zintegrowane środowisko programistyczne to czy do swojej pracy wymaga zainstalowania JDK czy ma juz wbudowany JDK w sobie??
2. Jeżli Eclipse nie ma wbudowanego JDK w sobie to czemu nazwya sie ten program zintegrownym środowiskiem programistycznym?

  1. Nie
  2. Tak
0

Bo IDE nie ma mieć wszystkich bibliotek, kompilatorów etc. to tylko narzędzie które ułatwia współpracę, uruchomi kompilator za ciebie itd.

0
gerard100 napisał(a):

Powiem tak że w tym polskim linku to tak pisza że pożal sie borze, dziwna czcionka, kolory i wypowiedźi. Nie da sie tego czytać. Ale mniejsza z tym.
1.Pytam tutaj jako znawców tematu. Skoro Eclipse to zintegrowane środowisko programistyczne to czy do swojej pracy wymaga zainstalowania JDK czy ma juz wbudowany JDK w sobie??

Tak, wymaga JDK.

  1. Jeżli Eclipse nie ma wbudowanego JDK w sobie to czemu nazwya sie ten program zintegrownym środowiskiem programistycznym?

Najwidoczniej posiadanie biblioteki standardowej w wersji źródłowej nie jest wymagane żeby nazywać narzędzie IDE.

Mógłby ktoś mi to fajnie wytłumaczyć.

Nie - patrz niżej.

Pytam tutaj na forum dlatego że wiem że tutaj sa fachowcy od których moge dowiedzieć sie na 100% pewnych wiadomości a nie ja jakiś dziwnych dzikich różowych forach.

Pomyliłeś fora. Pytaj tutaj: https://www.eclipse.org/forums/index.php/f/158/

0

Jestem w dziale Newbie wiec raczej nie pomyliłem fora. Pytam tutaj o porady, a nie konkretnie juz o samo prograniowanie / kodowanie.

Zainstalowałem Windowsa na maszynie wirtualnej i wrzuciłem eclipsa oczywiste nie włączył się. Potem zainstalowałem samo JRE na próbę i eclipse włączył się, dodatkowo na probe dałem prosty program do kompilacji "Witaj Swiecie" i skompilował.

  1. Czemu eclipse odpalił bez jdk??
  2. Czemu bez JDK skompilował program (skoro do kompilacji wymagany jest JDK) ??
0
gerard100 napisał(a):

Jestem w dziale Newbie wiec raczej nie pomyliłem fora. Pytam tutaj o porady, a nie konkretnie juz o samo prograniowanie / kodowanie.

Może jakbyś przeczytał ze zrozumieniem linki które ci wysłałem to byś szybciej zrozumiał.
Zakładam że Twój problem wynika z braku znajomości angielskiego (bo przecież nie z lenistwa?), dlatego poniżej masz tłumaczenie kluczowych zdań.

Zainstalowałem Windowsa na maszynie wirtualnej i wrzuciłem eclipsa oczywiste nie włączył się. Potem zainstalowałem samo JRE na próbę i eclipse włączył się, dodatkowo na probe dałem prosty program do kompilacji "Witaj Swiecie" i skompilował.

  1. Czemu eclipse odpalił bez jdk??

https://wiki.eclipse.org/Eclipse/Installation#Install_a_JVM

Installing Eclipse is relatively easy, but does involve a few steps and software from at least two different sources. Eclipse is a Java-based application and, as such, requires a Java runtime environment (JRE) in order to run.

Po polsku: "Instalacja Eclipse jest stosunkowo prosta ale wymaga kilku kroków i oprogramowania z przynajmniej dwóch różnych źródeł. Eclipse jest aplikacją bazującą na Javie i jako taka wymaga Java runtime environment (JRE) aby się uruchomić."

  1. Czemu bez JDK skompilował program (skoro do kompilacji wymagany jest JDK) ??

https://stackoverflow.com/a/24751150

For example you can download Eclipse which only requires a JRE, it has it's own compiler (built-in) and you can develop with that. Eclipse does not require any admin priviliges, it's a zip file which you can download and extract.

Po polsku: "Na przykład możesz pobrać Eclipse które wymaga tylko JRE, ono ma wbudowany kompilator i możesz z tym programować. Eclipse nie wymaga żadnych uprawnień administracyjnych, jest plikiem zip który możesz pobrać i rozpakować".

0
gerard100 napisał(a):

1.Pytam tutaj jako znawców tematu. Skoro Eclipse to zintegrowane środowisko programistyczne to czy do swojej pracy wymaga zainstalowania JDK czy ma juz wbudowany JDK w sobie??

Nie, Eclipse nie ma wbudowanego JDK. JDK to produkt firmy Oracle, a twórcy Eclipse pewnie nie chcą mieć na pieńku z wielką korporacją i nie zintegrowali JDK ani JRE w swoim produkcie.

  1. Jeżli Eclipse nie ma wbudowanego JDK w sobie to czemu nazwya sie ten program zintegrownym środowiskiem programistycznym?

Eclipse nazywa się zintegrowanym środowiskiem programistycznym ponieważ ma w sobie zintegrowane szereg narzędzi programistycznych takich jak:

  • edytor
  • kompilator
  • debugger
  • wspiera pracę z systemem kontroli wersji
    i inne narzędzia wspierające pracę programisty

Środowisko nie musi mieć w sobie JDK, żeby nazywać się zintegrowanym.

Zainstalowałem Windowsa na maszynie wirtualnej i wrzuciłem eclipsa oczywiste nie włączył się.

  1. Czemu eclipse odpalił bez jdk

Eclipse wymaga do uruchomienia JRE lub JDK, stąd tak jak napisałeś, nie włączyło się.

  1. Czemu bez JDK skompilował program

Eclipse ma własny kompilator.

0

Kolego vpiotr masz sporo racji na temat mojego angielskiego. Nie jest tak że w ogóle nie znam ale
nie czuje sie tak dobrze aby swobodnie rozumieć angielski, mam problem z logicznym zrozumieniem na polski
niby znam słówka ale jak sobie je tłumacze (podświadomie w głowie) to mi wychodzi brak składni na polski
takie "miż masz" Dzieki wielkie za pomoc.

Później jak napisałem moje pytania to znalazłem na jedno odpowiedź dlaczego eclipse sie nie uruchamia odpowiedź była jedna: Eclipse jako aplikacja napisana
w javie wymaga do uruchomiania javy czyli JRE, ale to było za puźno edytować posta, wiec zostało.

Czytając wypowiedzi twoje Vpiotr i kolegi Haskell obaj mówicie że Eclipse ma swój wbudowany kompilator
i wiele innych odpowiedników/narzędzi do JDK. Teraz sie nie dziwie że nazywany jest eclipse zintegrowane środowisko
programistyczne. Ale mam pytania:

  1. Czy ten wbudowany kompilator i pozostałe narzędzia w eclipsa są wystarczające/równoznaczne czyli mają te same możliwości co JDK,
    czy są ograniczone i lepiej zainstalować JDK??

  2. Jeśli doinstaluje JDK to czy eclipse sam zacznie korzystać z narzędzi JDK czy trzeba mu to w ustawieniach ustawić??

  3. Trochę pobuszowałem po internecie dowiedziałem sie że dawniej była klasyczna wersja Eclipsa teraz to jest sporo wersji
    eclipsa pod wiele jezyków programowania. Nawet jak ostatnio pobierałem najnowszego eclipsa to było wiele wersji do
    ściągnięcia ale klasycznej juz NIE MA.

3A.Jak to było dawniej jak sie ściągało klasyczna wersje to ona obsługiwała tylko jave (tzn. miała wbudowany swój wewnętrzny kompilator
javy i inne narzędzia do javy) a do innych jezyków nie? czy trzeba było do obsługi innych języków jakieś wtyczki wrzucać do Eclipsa?
A może to była platforma ogólna i do każdego jezyka również javy wymagał dodatkowych wtyczek?

3B. Jak to jest teraz obecnie gdy pobiorę jedna wersje np. dla Javy to tylko jave moge na nim pisać a dla innego jezyka potrzebuje innej wersji eclipsa??

Proszę pełnym zdaniem odpowiadać, będzie wiadomo co dokładnie ma na myśli odpowiadający i każde pytanie z osobna np. pyt1. odpowiedź itd. Pozdro

0
gerard100 napisał(a):
  1. Czy ten wbudowany kompilator i pozostałe narzędzia w eclipsa są wystarczające/równoznaczne czyli mają te same możliwości co JDK,
    czy są ograniczone i lepiej zainstalować JDK??

Wg mnie lepiej zainstalować JDK - i najlepiej przed Eclipse.
Wbudowany kompilator jest, ale Eclipse wg tego co podlinkowałem zaleca używanie JDK.

  1. Jeśli doinstaluje JDK to czy eclipse sam zacznie korzystać z narzędzi JDK czy trzeba mu to w ustawieniach ustawić??

Trzeba będzie coś ustawić. Jak - to osobne zagadnienie do wyguglania.

  1. Trochę pobuszowałem po internecie dowiedziałem sie że dawniej była klasyczna wersja Eclipsa teraz to jest sporo wersji
    eclipsa pod wiele jezyków programowania. Nawet jak ostatnio pobierałem najnowszego eclipsa to było wiele wersji do
    ściągnięcia ale klasycznej juz NIE MA.

"Klasyczna" wersja nadal jest dostępna: https://www.eclipse.org/downloads/?

3A.Jak to było dawniej jak sie ściągało klasyczna wersje to ona obsługiwała tylko jave (tzn. miała wbudowany swój wewnętrzny kompilator
javy i inne narzędzia do javy) a do innych jezyków nie? czy trzeba było do obsługi innych języków jakieś wtyczki wrzucać do Eclipsa?
A może to była platforma ogólna i do każdego jezyka również javy wymagał dodatkowych wtyczek?

"Klasyczna" wg mojej wiedzy obsługuje Jave. Ale jest tak naprawdę Eclipsem do Javy z małą liczbą wtyczek.
Więc spokojnie można jej użyć do wszystkiego - o ile wiesz co doinstalować.
Będzie to tylko upierdliwe, ponieważ Eclipse z tego co pamiętam nie ma jakoś tego wygodnie zorganizowanego.
Ja tam wolę mieć osobną instalację do Javy, C++ (CDT), PHP (PDT), Pythona (Aptana).
Wg moich obserwacji działa to szybciej.

3B. Jak to jest teraz obecnie gdy pobiorę jedna wersje np. dla Javy to tylko jave moge na nim pisać a dla innego jezyka potrzebuje innej wersji eclipsa??

Nie - patrz wyżej.

0

Wg mnie lepiej zainstalować JDK - i najlepiej przed Eclipse

Ale przecież Eclipsa sie nie instaluje tylko ewentualnie rozpakowuje wiec chyba nie ma znaczenia
kiedy zainstaluje JDK.

Tą strone co podałeś też wcześniej odwiedzałem i jest tam tylko clipse oxygon do pobrania i podczas
odpakowywania wybiera sie wersje jaką on dopiero pobiera z neta i umieszcza w danej lokalizacji ale
klasycznej wersji nie ma do wyboru.

No właśnie na pytanie 3B nie do końca odpowiedziałeś. Z tego co wyczytałem na internecie to eclipse
powstał z myślą do obsługi Javy, wiec jak pobiorę gotową wersje dla Javy (i na odwrót) to wtedy mogę
czy nie moge pisać w innych językach czy nie?

0
gerard100 napisał(a):

No właśnie na pytanie 3B nie do końca odpowiedziałeś. Z tego co wyczytałem na internecie to eclipse
powstał z myślą do obsługi Javy, wiec jak pobiorę gotową wersje dla Javy (i na odwrót) to wtedy mogę
czy nie moge pisać w innych językach czy nie?

Możesz pisać w innych językach, jeżeli odpowiednio skonfigurujesz Eclipse. Przykładowo w celu programowania w Pythonie musisz:

  1. zainstalować Pythona na komputerze.
  2. pobrać i zainstalować w Eclipse wtyczkę PyDev
  3. ustawić interpreter (wskazując katalog gdzie masz zainstalowanego Pythona)
  4. otworzyć perspektywę "PyDev" (to niekonieczne ale wygodne)

Dla każdego języka sposób postępowania będzie podobny, choć mogą wystąpić różnice.

0

Zwrot "zintegrowane środowisko programistyczne" wcale nie określa co zostało w tym środowisku zintegrowane :)

To jest tak, że twórcy sobie sami określają, co ma się w nim znaleźć, nie istnieje oficjalna lista rzeczy które powinny się znaleźć w IDE.
W przypadku Eclipse - istnieją różne wersje Javy, możesz sam nawet jedną napisać. Twórcy doszli pewnie do wniosku że nie chcą wyróżniać którejkolwiek z nich.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1