Tajna aplikacja na serwerze

0

Witam!

Do tej pory zajmowałem się pisaniem aplikacji czysto desktopowych. Teraz akurat potrzebuję napisać swój pierwszy program działający na serwerze i w związku tym mam klika pytań.

Chcę, żeby to wyglądało tak:

  • mam już napisanego klienta; z niego chcę przesłać na serwer jsona i 2 stringi (nie wiem, zrobić z nich obiekt nowej klasy?); program na serwerze to przetworzy i w odpowiedzi da mi jednego stringa; drugie zadanie serwera - gdy prześlę jednego stringa to zwróci mi odwrotność (czyli jsona i 2 stringi)
  • mam swój hosting, a na nim stronę opartą na wordpressie. jak połączyć napisaną aplikację z tym? tzn. nie chodzi mi o to, żeby była dostępna z przeglądarki czy coś. po prostu będę ją wykorzystywał tylko i wyłącznie w programie (tak jak napisałem powyżej). chodzi mi o to jak umieścić program na serwerze, żeby nie kolidowało z moją stroną
  • jak wyglądałoby działanie aplikacji na serwerze, gdyby na raz chciało skorzystać z niej załóżmy 100 osób (klientów)? program by się zaciął, czy dodawał zadania do kolejki i je w odpowiedniej kolejności wykonywał?
  • i na koniec najważniejsze - tego kodu, który będzie działał na serwerze nikt nie będzie w stanie podglądnąć, prawda?

Dla osób, które siedzą w temacie pytania mogą być bardzo podstawowe. Nigdy wcześniej się tym nie zajmowałem i zależy mi na odpowiedzi na nie.

Z góry dzięki :)

1

Zasadniczo najprostsze zapytanie restowe powinno wystarczyć.
https://www.google.pl/search?q=rest&oq=rest+&aqs=chrome..69i57j0l5.912j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=rest+api
Możesz jednak pójść o krok dalej i przygotować sobie cały webserwis do tego.
Jeśli natomiast masz VPS i nie chcesz mieć obsługi przez http to możesz sobie napisać prostą usługę TCP/IP i łączyć się na konkretny adres:port i komunikować się klientem po sockecie z serwerem.
Wydaje mi się jednak, że skoro masz już serwer z wordpress to można nawet jakiś gotowy plugin zastosować:
https://www.google.pl/search?q=wordpress+rest+api&oq=wordpress+rest&aqs=chrome.1.69i57j0l5.5632j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

0

A więc tak: napisałem już tą aplikację w ASP .NET i przetestowałem w Visual Studio na localhost. Nie mam tam żadnego wyglądu/strony - po prostu tylko adres na który wysyłam zapytania i odbieram wyniki. Teraz chciałbym jakoś wysłać to na mój hosting. Na tym hostingu mam już stronę opartą na Wordpressie. Jak się za to zabrać? Da się w ogóle to połączyć, żeby się ze sobą "nie gryzło"? Na co zwrócić uwagę?

0

A hosting obsługuje ASP.NET i masz tam IIS?

0

Właśnie się dowiedziałem, że nie. I mam w związku z tym pytanie co teraz. Aplikacja nie będzie przetwarzać dużej ilości danych. Przeglądałem ceny hostingów windowsowych i popularne 40zl / miesiąc to trochę za duzo jak na to, co aplikacja ma robić. Jest jakieś tańsze rozwiązanie / inny sposób? Mi zależy, żeby było bezawaryjne no i ten transfer powiedzmy 1gb miesięcznie spokojnie wystarczy. Żadnych innych dodatków mi nie trzeba.

0

Zobacz, bo może darmowa wersja Azure Web Sites ci wystarczy - nie można mieć własnej domeny i są limity na ilość danych wychodzących, ale działa bardzo dobrze.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1