Wątek przeniesiony 2017-06-20 18:51 z C/C++ przez kq.

Typ zmiennej do przechowywania słów (wyrazów)

0

Mam pytanie, czy jest taki typ zmiennej w c++ która potrafi zapisywać słowa (wyrazy)? Nie chodzi mi o zmienną typu char bo ona zapisuje same znaki. Ponieważ potrzebne jest mi do zrobienia pseudo menu.

1

Jest std::string. Zabierz się za książkę, albo kurs, na takie pytania dostaniesz na tacy odpowiedź.

0

String, ale musisz dodać odpowiedni plik nagłówkowy np.

#include <string>
1

Ewentualnie są jeszcze

char[] - https://en.wikibooks.org/wiki/C_Programming/Arrays#Strings
std::wstring - http://www.cplusplus.com/reference/string/wstring/
QString - http://doc.qt.io/qt-5/qstring.html
wxString - http://docs.wxwidgets.org/3.1/classwx_string.html

  • zależy co tam ci podejdzie.

Jeśli chodzi o Windows i polskie litery to pewnie to się przyda: https://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/69ze775t.aspx

0
Belka napisał(a):

String, ale musisz dodać odpowiedni plik nagłówkowy np.

#include <string>

i po dodaniu pliku nagłówkowego mogę korzystać z "strting" jak int?
czyli

string wyraz;

i mogę z nim robić if? tak jak poniżej?

if (wyraz == jablko)
{
system ("start notepad.exe")
}
0

jablko trzeba ująć w cudzysłów.

0

Dzięki rozjaśniło mi się trochę, dzięki wszystkim :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1