Start, ale co dalej? (Python, JS i inne)

0

Witam serdecznie, to mój pierwszy post, więc poza tematem ukłon w stronę wszystkich na 4prog.
Jestem totalnym świeżusem, polecono mi zacząć od HTML/CSS (co zrobiłem), jestem obecnie na końcówce podstaw Pythona (jakby ktoś pytał, Codecademy ;) ) i pytanie co dalej.
Wiem, że miło sobie ogarnąć do tego PEP8, potem jest plan na JS. Czy słusznie? Gity, frameworki i inne, również w planach. Wiem, że to czego obecnie się uczę nie ma odzwierciedlenia w praktyce, ale czy w ogóle na taką praktykę/juniora jest szansa się załapać? Czy to tylko mit, że przebranżowieni mogą się na juniorów łapać? Póki co idzie mi bardzo bezproblemowo, ale potrzebuje kogoś, kto rzuci pomysłem, co warto znać, zanim zatruję komukolwiek du*ę swoim CV :) będę mega wdzięczny za każda racjonalną radę.

0

jestem obecnie na końcówce podstaw Pythona (jakby ktoś pytał, Codecademy ;) )

Nie jesteś nawet na początku podstaw Pythona ;)

Wiem, że miło sobie ogarnąć do tego PEP8, potem jest plan na JS. Czy słusznie? Gity, frameworki i inne,

PEP8 jest przyjętym standardem pracy z pythonem. To nie jest tylko dodatek. Jeśli interesuje Cię webdev to tak ten kierunek jest słyszny chociaż najpierw powinieneś dobrze poznać podstawy Pythona. Później ogarnąć frameworki (Django/Flask) + bazy danych, i na końcu JS będzie użytecznym dodatkiem. I do tego naklepać przynajmniej kilka nietrywialnych aplikacji które pokażesz na rozmowie. Chyba nie chcesz sobie wpisać kursu z codecademy do CV? ;)

Czy to tylko mit, że przebranżowieni mogą się na juniorów łapać?

Z pracą w pythonie w Polsce nie jest różowo dla juniorów ogólnie. To ciągle niszówka w porównaniu do PHP/Java/C#. Jeśli zależy Ci jak najszybciej załapać się na juniora to sądzę że musisz się zastanowić porządnie nad wybraną techologią

ale potrzebuje kogoś, kto rzuci pomysłem, co warto znać, zanim zatruję komukolwiek du*ę swoim CV :)

Hmm no to tu masz niektóre zagadnienia o które możesz zostać zapytany na rozmowie, jeśli chodzi o podstawy pythona. Nie jest to może wszystko ale często się przewija:

  • operacje na stringach, listach i słownikach
  • list comprehensions
  • dekoratory
  • generatory
  • meta-klasy

Pytania pokroju:
" co może być kluczem słownika"
"getatrr vs getattribute"
"czym się różnią między sobą: 'iterable', 'sequence', 'mapping', 'generator'?"

znajomość:

  • biblioteki standardowej
  • Big O notation
  • OOP
  • wzorce projektowe
  • unitest
  • pytest
  • git
  • ipython

Zadnia jakie możesz dostać do zrobienia podczas rozmowy:

  • FizzBuzz
  • Fibonacii
  • palindormy
  • isPrime
  • coś z sortowania
0

Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź. Z częścią z tych, które wymieniłeś, miałem już do czynienia - dobrze, że wiem, co ogarnąć dalej. Wiem, że nie jest łatwo z juniorem, w znacznej mierze przeważa, tak jak napisałeś, Java/PHP. Niewykluczone więc, że również postaram się przyswoić choćby podstawy w.w. Pozdrawiam! I oczywiście czekam na dalsze rady, jeśli takie się znajdą.

1

Na razie Twoja nauka wygląda nieco chaotycznie, ale nie jest to w sumie takie złe (przynajmniej na początku) - można powiedzieć, że rozglądasz się po temacie i sprawdzasz, czy to w ogóle jest dla Ciebie. Jeśli odpowiedź brzmi tak, to warto skonkretyzować swój plan działania żeby nie tracić niepotrzebnie czasu. Codecademy to taka podstawa podstaw żeby zobaczyć czy nie znudzisz się już na samym początku, ale nic więcej.

Mogę Ci trochę doradzić, bo sam lada chwila rozpoczynam komercyjną współpracę jako junior a nieco ponad rok temu nie potrafiłbym napisać linijki kodu (też jestem samoukiem).

Piszesz, że zacząłeś od HTML/CSS bo tak Ci poradzono - czyli być może motywem przewodnim na początku było pytanie "od jakiego języka programowania zacząć?". To nie jest dobre pytanie na początek, warto zacząć od określenia czym konkretnie chciałbyś się zajmować (a możliwości jest wiele -web developerka, tworzenie gier, aplikacje mobilne etc.), a jeśli zdecydujesz się (albo już zdecydowałeś) na web developing to czy bardziej widzisz się we front- czy back-endzie (i tak będziesz musiał mieć podstawową wiedzę na obu tych polach ale jedno z nich będzie dominujące).
Jak już to określisz to zastanów się nad tym, co konkretnie chciałbyś stworzyć (np. konkretna strona, we appka etc.) i ucz się w praktyce, realizując swój projekt lub projekty. To o wiele bardziej mobilizuje niż takie nieco 'bezcelowe' klepanie tutoriala za tutorialem.

Co do samego Pythona - to świetny język, zyskuje na popularności i, jeśli zakładasz pracę w jednym z większych miast w Polsce, nie powinien stanowić przeszkody w znalezieniu pracy. Pamiętaj, że praca zdalna w przypadku juniora bez doświadczenia raczej nie jest opcją.

Mam nadzieję, że nie zostanie to potraktowane jako spam ale odeślę Cię do kilku moich wpisów (pisze bloga na którym gromadzę własne doświadczenia na polu samodzielnej nauki programowania w Pythonie, właśnie z celem zdobycia pracy w tej branży), mogą Ci pomóc :

http://www.inpursuit.pl/zera-web-developera-mozliwe/

http://www.inpursuit.pl/klasyczne-jaki-jezyk-programowania-wybrac/

http://www.inpursuit.pl/dlaczego-uczenie-sie-jezyka-programowania-bez-sensu/

Co do konkretnych zagadnień to fajnie wypisał je cmd (jedynie meta-klasy wydają mi się trochę overkillem, chociaż w sumie mogą sprawdzić czy ktoś, pisząc kolokwialnie, "jara" się tym co robi i lubi zaglądać głębiej, z resztą wydaje mi się, że znam źródło z którego pochodzi zestaw tych zagadnień :) ). Tutaj kilka słów o zagadnieniach, które ja starałem się poznać chcąc aplikować na stanowisko juniorskie wykorzystując głównie Pythona:
http://www.inpursuit.pl/niezbednik-junior-developera/

0

@_Sikorsky: dziękuję bardzo za świetną odpowiedź. Twój blog stanie się od dziś moją ulubioną lekturą :)
wracając do tematu - myślę, że pójdę w stronę web developa. Chociaż w praktyce chciałbym zobaczyć, do czego tak naprawdę mógłbym się nadać.
Co do fronta i back - myślę, że bardziej będę zainteresowany back-endem (wolę jak coś działa, a nie wygląda ;) )natomiast, tak jak wspomniałeś, przygarnę podstawy jednego i drugiego, a ukierunkuje się, gdy już będzie taka potrzeba. Po przewertowaniu Twojego bloga i wcześniejszej odpowiedzi, wiem, co powinienem ogarnąć, żeby móc choćby starać się o posadę Juniora.
Czy to co do tej pory mnie zniechęciło? Nie, wręcz odwrotnie. Jestem coraz mocniej zmotywowany, by wiedzieć, umieć więcej, niż umiałem godzinę temu. Sądzę, że to odpowiednie nastawienie.
Mieszkam w Warszawie, więc również sądzę, że nie będzie tak trudno o w.w. posadę, ale to również wyjdzie w praniu. Póki co zastosuję się do Waszych rad i przyswoję wszystko, by pewnie móc pójść na rozmowę i się nie zbłaźnić :)
Pozdrawiam

1

No i fajnie :) Co do front/back-end to zwróć też uwagę na to, że front-end to też interface jako taki, czyli sposób odebrania i przekazania informacji użytkownikowi (czyli bardzo ważna kwestia) - na początku miałem dokładnie takie samo spojrzenie (też jestem zadeklarowanym back-endowcem), potem zorientowałem się, że dzisiejszy front-end to coś więcej niż szata graficzna dla web appki. Poczytaj też o wykorzystaniu JavaScript i to zarówno w kontekście front- (Bootstrap, jQuery np.) jak i back-endu (Node.js). Nie mam jeszcze wyrobionego na tyle szerokiego spojrzenia więc niech się bardziej kompetentni wypowiedzą ale jeśli nie Python to może właśnie JS byłby dobry do rozważenia na początek dla Ciebie - jeden język na front- i back-endzie to plus, zapotrzebowanie na JS developerów też wydaje się być spore, generalnie wydaje się być kolejnym fajnym kierunkiem.

A skoro Warszawa to fajnie, easy mode ON ;)

Powodzenia!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1