Jak przekazać dane z jednego formularza do drugiego?

0

Napisałem bardzo prymitywny edytor tekstu, który chciałbym wzbogacić o możliwość wyszukiwania tekstu we wczytanym pliku. W tym celu utworzyłem sobie nowy formularz, który otwiera się przyciskiem z pierwszego formularza. Chciałbym zrobić tak, żeby szukany tekst, który wpisuję w tym nowym formularzu był przekazany jako argument do funkcji szukającej. Jak to okiełznać najprościej?

To jest zdarzenie do przycisku Szukaj:

private void button4_Click(object sender, EventArgs e)
{            
	Form2 znajdz = new Form2();
	znajdz.ShowDialog();
}

A tutaj mam zdarzenie do przycisku formularza z tekstem do wyszukania:

private void szukaj_Click(object sender, EventArgs e)
{
	string szukane;
	szukane = textBox1.Text;            
           
		MessageBox.Show("Znalazłem " + szukane);
}

I to działa (tak testowo to zrobiłem tylko, żeby sprawdzić, czy string przyjmuje wartość wpisaną)...ale ja chcę zrobić tak, żeby to co tam wpiszę zostało przypisane do zmiennej szukane (to działa już), a następnie było przekazane do formularza pierwszego i wyszukane w tekście.

0

Przekaz referencje form1 w konstruktorze form2

Form2 znajdz = new Form2(this);
1
kzkzg napisał(a):

Przekaz referencje form1 w konstruktorze form2

Form2 znajdz = new Form2(this);

Tylko po co cały Form, skoro może przekazać tylko potrzebną zmienną?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1