Liczby a ciągi znaków

0

Witam.
Jak napisać kod który przyjmie daną ze strumienia wejściowego i wyświetli taką ilość znaków?
(np. wejście: 2, wyjście **)
Nie znalazłem niczego podobnego na necie, więc pytam.
Pozdrawiam

0

Sposobów jest wiele, można zrobić to w kilku popularnych opcjach: jak najszybciej, jak najtaniej, jak najlepiej, wybierz opcję i tak zrób. A tak na serio to sprecyzuj o co chodzi to może pomogę.

0

Pobierasz dane od usera std::cin do zmiennej typu int.
Później używasz tej zmiennej jako warunek kończący pętlę,
wypisującej przy każdym obrocie znak gwiazdki.
Pętla for

0

Dzięki :). Czemu ja na coś tak prostego nie wpadłem :). A już tak z mojej czystej ciekawości: istnieje na to osobna komenda?

0

Podaj przykład znaków i skąd mają być.

0

Np. "***".
Ze strumienia wejściowego cin.

1

Tak. Zapisujesz jako łańcuch znaków std::string, a metoda size() zwróci ci ile masz znaków.
Możesz też pobierać dane do zmiennej typu char metodą std::cin.get(), aż do opróżnienia bufora strumienia,
licząc po drodze ile razy był pobrany znak.

0

Dzięki wielkie!

2

@mikinoqwert: zobacz do wątku Create string with specified number of characters - w drugiej odpowiedzi masz przykład tworzenia ciągu znaków na podstawie zadanego znaku i liczby jego wystąpień:

std::string s(5, 'a'); // s == "aaaaa"

Dzięki temu nie będziesz potrzebował pętli. W miejscu 5 wstawiasz liczbę pobraną z klawiatury, a w drugim jakiś znak, np. *. A o tym jak pobrać długość takiego ciągu, napisał poprzednik, dwa posty wyżej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1