Przerobienie biblioteki działającej na systemie Linux, pod IDE na Windows

Odpowiedz Nowy wątek
2017-05-17 18:14
0

Cześć , szukam biblioteki która sparsuje mi kod html ..ale wszystkie są pod Linuxa ..
np.to: https://github.com/lexborisov[...]29f0cd422937dd810dbde623d5c86

Czy szanowni forumowicze znają jakąś metodę (lub słowo kluczowe) na przerobienie plików tak aby współdziałało to z code::blocks?? dodawałem pliki z katalogu include w opcjach projektu ..ale nie ma jak tego za linkować .. Nawet nie wiem jak tego szukać :/

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2017-05-17 18:22
Pokaż pozostałe 2 komentarze
Jak nie potrafisz przestrzegać prostych zasad to Twój problem - zawsze mogę wątek przesunąć do kosza i postępować tak z każdym kolejnym, w którym naładujesz nic nie wnoszących, bezwartościowych tagów. Natomiast meritum mnie nie interesuje - gdybym umiał pomóc to bym pomógł. Więc oszczędź wszystkim tego dziecinnego śmieszkowania i LOLowania. - furious programming 2017-05-17 19:00
Nacisnąłem na odcisk ? Proszę sobie darować taką gadkę i nie straszyć mnie komentarzem o przesunięciu do kosza - To dopiero dziecinada - Ja mój drogi panie kolego forumowiczu/Moderatorze rozumiem sens tagowania ,ale staram się używać tez dodatkowych słów ,nie czytałem tej zasady i przepraszam ..nie mniej jednak , wiem co można spotkać w internecie zwłaszcza na forach, a ta rzecz(tagowanie) w mojej opinii to zwykła pierdoła, która nikomu w oczy nie razi (z wyjątkiem Pana). Następnym razem bede uważać .Pozdrawiam - pain368 2017-05-17 19:23
Tak jak sądziłem - jak dorosłemu zwróci się uwagę to zrozumie i postara się poprawić. A jak się ma do czynienia z kimś niedojrzałym to zaczynają się głupie komentarze, tłumaczenia i żale, LOLowanie i xDowanie. Wybacz, ale to jest dziecinne. PS: Słownik języka polskiego też polecam poczytać, bo z tematem interpunkcji jak widać jesteś na bakier. - furious programming 2017-05-17 19:50
@furious programming: Myślę że trochę przesadzasz jeśli chodzi o tytułowanie i tagowanie wątków. To tylko taka moja uwaga, ale uważam że każdy uczestnik forum ma prawo do dowolnego tytułowania zarówno tematu postu jak i tagowania. - grzegorz_so 2017-05-19 19:33
@grzegorz_so: no nie, nie ma takiego prawa, bo to nie jest jego prywatna własność, żeby robił to co chce. Jeśli ktoś chce się tutaj udzielać to musi się dostosować do przyjętych zasad. A zasad jest kilka, z czego najważniejsze to Tytułowanie wątków na forum, Tagowanie wątków na forum i Formatowanie postów na forum. - furious programming 2017-05-19 20:40

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 12:53
0

(...) ale wszystkie są pod Linuxa

Ze źródeł wynika, że na windowsie też powinno się skompilować. Próbowałeś?

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 13:49
Bogaty Polityk
0

Hej hej, nie próbowałem . Dodam ze nigdy tego nie robiłem,ale widziałem cos co emulowało powłokę linuxa w systemie Windows , bodajże cygwin? Popraw jeśli pomyliłem (pisze w biegu z pracy) , jeśli o tym myślimy to ugryzę to jak najszybciej .. Znasz może jakas alternatywną metodę?

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 13:52
0

Spróbuj najpierw od wywołania mingw32-make -f makefile. Jeśli nie zadziała, spróbuj z MSYS2 lub Cygwin.

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 14:30
Bogaty Polityk
0

Haaaa! Dzięki Ci dobry człowieku :). Niech ci pieniądze z nieba spadną ;)

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 18:53
0

Niestety nie działa .. w zasadzie to żaden z tych plików nie działa :
-Makefile
-Makefile.cfg
-Makefile.bin.cfg

Próbowałem używać make w Cygwin/msys2 ,ale te konsole nie znają tego polecenia. Nawet po ściągnieciu przez pacman wynik otrzymuje ten sam

MINGW64 /d/biblioteki/MyParsesrHtml $ make.exe -f Makefile.cfg
make: *** Brak obiektów. Stop.

Dostaje taki komunikat w każdym przypadku .. Zaglądałem do pliku Makefile od 2,5h siedzę i próbuję różnych kombinacja i za każdym razem efekt jest taki jak wyżej . Ehh..

Po wejściu do katalogu z plikami "male" i zapodaniu w konsoli komendy:

mingw32-make

otrzymuje taki o to 'soczysty' komunikat :

mingw32-make.exe
sed -e 's,@version\@,0.0.6,g' -e 's,@prefix\@,/usr/local,g' -e 's,@exec_prefix\@,/usr/local,g' -e 's,@libdir\@,lib,g' -e's,@includedir\@,include,g' -e 's,@cfla
gs\@,
-I{includedir}/myfont
 -I{includedir}/mycore 
 -I{includedir}/modest 
 -I{includedir}/myunicode 
 -I{includedir}/myurl 
 -I{includedir}/myencoding 
 -I{includedir}/mycss 
 -I{includedir}/myhtml,g' -e 's,@libname\@,modest,g' -e 's,@description\@,
fast HTML renderer library with no outside dependency,g' modest.pc.in >  modest.pc
Nazwa 'sed' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.
Makefile:201: recipe for target 'make-pc-file' failed
mingw32-make.exe: *** [make-pc-file] Error 1

Spróbuje jeszcze z Visual Studio

edytowany 1x, ostatnio: pain368, 2017-05-18 20:24

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 20:35
0

Biblioteka nie jest duża, więc możesz spróbować skompilować ją na chama. Stwórz w IDE nowy projekt biblioteki, wrzuć tam wszystkie pliki z source (z katalogu myport dodajesz tylko windows_nt) i skompiluj.

Pozostało 580 znaków

2017-05-19 11:35
Bogaty Polityk
0

Czesc , zrobiłem tak jak mówiłeś i skompilowałem.

Nie za bardzo wiem co moge z tym zrobic :D . Kompilator utworzył mi plik.dll , plik.a . Czy wykorzystać te pliki ,w momencie gdy bede dodawać do kompilatora ścieżkę z folderem include / lib oryginalnej biblioteki ?

A moze w ogóle zmiana koncepcji i musze traktować cały folder ze skompilowanym projektem jako jedna nowa biblioteka .

Pozostało 580 znaków

2017-05-19 12:34
0

Nigdy nie dodawałeś bibliotek?

W skrócie tak:

  • katalog <myhtml>\include dodajesz w opcjach projektu do ścieżek z dodatkowymi nagłówkami.
  • katalog w którym znajduje się dll-ka, dodajesz do ścieżek z dodatkowymi bibliotekami.
  • dodajesz bibliotekę (w mingw wystarczy sama nazwa).
  • w przypadku dll-ek będziesz musisał skopiować bibliotekę do katalogu, w którym jest exek, ewentualnie w opcjach projektu do zmiennych środowiskowych dodaj PATH=%PATH%;<ścieżka do katalogu z dll-ką> (to działa tylko przy odpalaniu pod kontrolą środowiska).

Pozostało 580 znaków

2017-05-19 12:55
Bogaty Polityk
0

Dodawałem,tylko nie dokładnie w ten sposób. Wcześniej ściągałem bibliotekę juz skompilowaną:) i wtedy wszystko dodawałem ręcznie.. Ehh musze zainwestować w Maca ..tam życie jest łatwiejsze ;) :D

Pozostało 580 znaków

2017-05-19 21:43
0

Wszystko działa .. ale widzę ,że ta biblioteka nie daje mi pożądanych efektów :( .. Nie mam siły już bawić się z Linuxem sparsuje to w Pythonie ..

I kolejne pytanie ! :)

Czy istniej możliwość połączenia wyniku parsera Pythona i przekierowanie wyniku do funkcji w c++ ? Albo inaczej..Czy przy unieruchomieniu programu w c++ jest możliwość "wyzwolenia" kodu Pythona który pobiera i parsuje stronę html?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0