Przerobienie biblioteki działającej na systemie Linux, pod IDE na Windows

Odpowiedz Nowy wątek
2017-05-17 18:14
0

Cześć , szukam biblioteki która sparsuje mi kod html ..ale wszystkie są pod Linuxa ..
np.to: https://github.com/lexborisov[...]29f0cd422937dd810dbde623d5c86

Czy szanowni forumowicze znają jakąś metodę (lub słowo kluczowe) na przerobienie plików tak aby współdziałało to z code::blocks?? dodawałem pliki z katalogu include w opcjach projektu ..ale nie ma jak tego za linkować .. Nawet nie wiem jak tego szukać :/

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2017-05-17 18:22
Pokaż pozostałe 2 komentarze
Jak nie potrafisz przestrzegać prostych zasad to Twój problem - zawsze mogę wątek przesunąć do kosza i postępować tak z każdym kolejnym, w którym naładujesz nic nie wnoszących, bezwartościowych tagów. Natomiast meritum mnie nie interesuje - gdybym umiał pomóc to bym pomógł. Więc oszczędź wszystkim tego dziecinnego śmieszkowania i LOLowania. - furious programming 2017-05-17 19:00
Nacisnąłem na odcisk ? Proszę sobie darować taką gadkę i nie straszyć mnie komentarzem o przesunięciu do kosza - To dopiero dziecinada - Ja mój drogi panie kolego forumowiczu/Moderatorze rozumiem sens tagowania ,ale staram się używać tez dodatkowych słów ,nie czytałem tej zasady i przepraszam ..nie mniej jednak , wiem co można spotkać w internecie zwłaszcza na forach, a ta rzecz(tagowanie) w mojej opinii to zwykła pierdoła, która nikomu w oczy nie razi (z wyjątkiem Pana). Następnym razem bede uważać .Pozdrawiam - pain368 2017-05-17 19:23
Tak jak sądziłem - jak dorosłemu zwróci się uwagę to zrozumie i postara się poprawić. A jak się ma do czynienia z kimś niedojrzałym to zaczynają się głupie komentarze, tłumaczenia i żale, LOLowanie i xDowanie. Wybacz, ale to jest dziecinne. PS: Słownik języka polskiego też polecam poczytać, bo z tematem interpunkcji jak widać jesteś na bakier. - furious programming 2017-05-17 19:50
@furious programming: Myślę że trochę przesadzasz jeśli chodzi o tytułowanie i tagowanie wątków. To tylko taka moja uwaga, ale uważam że każdy uczestnik forum ma prawo do dowolnego tytułowania zarówno tematu postu jak i tagowania. - grzegorz_so 2017-05-19 19:33
@grzegorz_so: no nie, nie ma takiego prawa, bo to nie jest jego prywatna własność, żeby robił to co chce. Jeśli ktoś chce się tutaj udzielać to musi się dostosować do przyjętych zasad. A zasad jest kilka, z czego najważniejsze to Tytułowanie wątków na forum, Tagowanie wątków na forum i Formatowanie postów na forum. - furious programming 2017-05-19 20:40

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 12:53
0

(...) ale wszystkie są pod Linuxa

Ze źródeł wynika, że na windowsie też powinno się skompilować. Próbowałeś?

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 13:49
Bogaty Polityk
0

Hej hej, nie próbowałem . Dodam ze nigdy tego nie robiłem,ale widziałem cos co emulowało powłokę linuxa w systemie Windows , bodajże cygwin? Popraw jeśli pomyliłem (pisze w biegu z pracy) , jeśli o tym myślimy to ugryzę to jak najszybciej .. Znasz może jakas alternatywną metodę?

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 13:52
0

Spróbuj najpierw od wywołania mingw32-make -f makefile. Jeśli nie zadziała, spróbuj z MSYS2 lub Cygwin.

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 14:30
Bogaty Polityk
0

Haaaa! Dzięki Ci dobry człowieku :). Niech ci pieniądze z nieba spadną ;)

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 18:53
0

Niestety nie działa .. w zasadzie to żaden z tych plików nie działa :
-Makefile
-Makefile.cfg
-Makefile.bin.cfg

Próbowałem używać make w Cygwin/msys2 ,ale te konsole nie znają tego polecenia. Nawet po ściągnieciu przez pacman wynik otrzymuje ten sam

MINGW64 /d/biblioteki/MyParsesrHtml $ make.exe -f Makefile.cfg
make: *** Brak obiektów. Stop.

Dostaje taki komunikat w każdym przypadku .. Zaglądałem do pliku Makefile od 2,5h siedzę i próbuję różnych kombinacja i za każdym razem efekt jest taki jak wyżej . Ehh..

Po wejściu do katalogu z plikami "male" i zapodaniu w konsoli komendy:

mingw32-make

otrzymuje taki o to 'soczysty' komunikat :

mingw32-make.exe
sed -e 's,@version\@,0.0.6,g' -e 's,@prefix\@,/usr/local,g' -e 's,@exec_prefix\@,/usr/local,g' -e 's,@libdir\@,lib,g' -e's,@includedir\@,include,g' -e 's,@cfla
gs\@,
-I{includedir}/myfont
 -I{includedir}/mycore 
 -I{includedir}/modest 
 -I{includedir}/myunicode 
 -I{includedir}/myurl 
 -I{includedir}/myencoding 
 -I{includedir}/mycss 
 -I{includedir}/myhtml,g' -e 's,@libname\@,modest,g' -e 's,@description\@,
fast HTML renderer library with no outside dependency,g' modest.pc.in >  modest.pc
Nazwa 'sed' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.
Makefile:201: recipe for target 'make-pc-file' failed
mingw32-make.exe: *** [make-pc-file] Error 1

Spróbuje jeszcze z Visual Studio

edytowany 1x, ostatnio: pain368, 2017-05-18 20:24

Pozostało 580 znaków

2017-05-18 20:35
0

Biblioteka nie jest duża, więc możesz spróbować skompilować ją na chama. Stwórz w IDE nowy projekt biblioteki, wrzuć tam wszystkie pliki z source (z katalogu myport dodajesz tylko windows_nt) i skompiluj.

Pozostało 580 znaków

2017-05-19 11:35
Bogaty Polityk
0

Czesc , zrobiłem tak jak mówiłeś i skompilowałem.

Nie za bardzo wiem co moge z tym zrobic :D . Kompilator utworzył mi plik.dll , plik.a . Czy wykorzystać te pliki ,w momencie gdy bede dodawać do kompilatora ścieżkę z folderem include / lib oryginalnej biblioteki ?

A moze w ogóle zmiana koncepcji i musze traktować cały folder ze skompilowanym projektem jako jedna nowa biblioteka .

Pozostało 580 znaków

2017-05-19 12:34
0

Nigdy nie dodawałeś bibliotek?

W skrócie tak:

  • katalog <myhtml>\include dodajesz w opcjach projektu do ścieżek z dodatkowymi nagłówkami.
  • katalog w którym znajduje się dll-ka, dodajesz do ścieżek z dodatkowymi bibliotekami.
  • dodajesz bibliotekę (w mingw wystarczy sama nazwa).
  • w przypadku dll-ek będziesz musisał skopiować bibliotekę do katalogu, w którym jest exek, ewentualnie w opcjach projektu do zmiennych środowiskowych dodaj PATH=%PATH%;<ścieżka do katalogu z dll-ką> (to działa tylko przy odpalaniu pod kontrolą środowiska).

Pozostało 580 znaków

2017-05-19 12:55
Bogaty Polityk
0

Dodawałem,tylko nie dokładnie w ten sposób. Wcześniej ściągałem bibliotekę juz skompilowaną:) i wtedy wszystko dodawałem ręcznie.. Ehh musze zainwestować w Maca ..tam życie jest łatwiejsze ;) :D

Pozostało 580 znaków

2017-05-19 21:43
0

Wszystko działa .. ale widzę ,że ta biblioteka nie daje mi pożądanych efektów :( .. Nie mam siły już bawić się z Linuxem sparsuje to w Pythonie ..

I kolejne pytanie ! :)

Czy istniej możliwość połączenia wyniku parsera Pythona i przekierowanie wyniku do funkcji w c++ ? Albo inaczej..Czy przy unieruchomieniu programu w c++ jest możliwość "wyzwolenia" kodu Pythona który pobiera i parsuje stronę html?

Hi! You can try create issue for your problem with build or use myhtml. Or you can send email with your question to lex.borisov at gmail.com. lex, author myhtml. - lexborisov 2017-05-28 21:45

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0