Brak możliwości połączenia z bazą MySQL

0

Witam,

próbuję połączyć się z bazą danych MySQL w Javie, ale jest error "Could not create connection to database server.". Podejrzewam, że moje konto nie ma przyzwolenia na połączenie się z bazą danych. Jakie jeszcze mogą być powody?

0

Źle napisany kod.

0

Jak na swoim komputerze postawię bazę to normalnie się z nią łączę. Coś muszę zmienić (oprócz adresu bazy, loginu i hasła) przy łączeniu się z zewnętrzną bazą?

0

A co to za zewnętrzna baza? Masz uprawnienia do niej? Twój adres IP ma dostęp (jakaś whitelist'a IP)?

0

jeszcze nie wiem czy mam uprawnienia
mam taki błąd:

Caused by: java.net.ConnectException: Connection refused: connect

0

to jest cały:

Exception in thread "main" java.lang.IllegalStateException: Cannot connect the database!
at javaapplication6.JavaApplication6.main(JavaApplication6.java:52)
Caused by: com.mysql.jdbc.exceptions.jdbc4.MySQLNonTransientConnectionException: Could not create connection to database server. Attempted reconnect 3 times. Giving up.
at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(NativeConstructorAccessorImpl.java:62)
at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(DelegatingConstructorAccessorImpl.java:45)
at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Constructor.java:423)
at com.mysql.jdbc.Util.handleNewInstance(Util.java:425)
at com.mysql.jdbc.Util.getInstance(Util.java:408)
at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:918)
at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:897)
at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:886)
at com.mysql.jdbc.SQLError.createSQLException(SQLError.java:860)
at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.connectWithRetries(ConnectionImpl.java:2104)
at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.createNewIO(ConnectionImpl.java:2029)
at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.<init>(ConnectionImpl.java:779)
at com.mysql.jdbc.JDBC4Connection.<init>(JDBC4Connection.java:47)
at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(NativeConstructorAccessorImpl.java:62)
at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(DelegatingConstructorAccessorImpl.java:45)
at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Constructor.java:423)
at com.mysql.jdbc.Util.handleNewInstance(Util.java:425)
at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.getInstance(ConnectionImpl.java:389)
at com.mysql.jdbc.NonRegisteringDriver.connect(NonRegisteringDriver.java:330)
at java.sql.DriverManager.getConnection(DriverManager.java:664)
at java.sql.DriverManager.getConnection(DriverManager.java:247)
at javaapplication6.JavaApplication6.main(JavaApplication6.java:40)
Caused by: com.mysql.jdbc.exceptions.jdbc4.CommunicationsException: Communications link failure

The last packet sent successfully to the server was 0 milliseconds ago. The driver has not received any packets from the server.
at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(NativeConstructorAccessorImpl.java:62)
at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(DelegatingConstructorAccessorImpl.java:45)
at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Constructor.java:423)
at com.mysql.jdbc.Util.handleNewInstance(Util.java:425)
at com.mysql.jdbc.SQLError.createCommunicationsException(SQLError.java:989)
at com.mysql.jdbc.MysqlIO.<init>(MysqlIO.java:341)
at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.coreConnect(ConnectionImpl.java:2192)
at com.mysql.jdbc.ConnectionImpl.connectWithRetries(ConnectionImpl.java:2045)
... 13 more
Caused by: java.net.ConnectException: Connection refused: connect
at java.net.DualStackPlainSocketImpl.connect0(Native Method)
at java.net.DualStackPlainSocketImpl.socketConnect(DualStackPlainSocketImpl.java:79)
at java.net.AbstractPlainSocketImpl.doConnect(AbstractPlainSocketImpl.java:350)
at java.net.AbstractPlainSocketImpl.connectToAddress(AbstractPlainSocketImpl.java:206)
at java.net.AbstractPlainSocketImpl.connect(AbstractPlainSocketImpl.java:188)
at java.net.PlainSocketImpl.connect(PlainSocketImpl.java:172)
at java.net.SocksSocketImpl.connect(SocksSocketImpl.java:392)
at java.net.Socket.connect(Socket.java:589)
at com.mysql.jdbc.StandardSocketFactory.connect(StandardSocketFactory.java:211)
at com.mysql.jdbc.MysqlIO.<init>(MysqlIO.java:300)
... 15 more

0

Moim zdaniem pod adresem z którym się łączysz nie ma żadnej bazy, albo jest i jest taka skonfigurowana że nawet nie informuje o tym że nie masz dostępu z danego IP, ew. może baza jest na innym silniku niż MySQL.

0

mam dostęp do PHPMyAdmin, jest baza danych
napisałem do admina, żeby dał mi dostęp, ale jeżeli są jeszcze jakieś inne możliwe rozwiązania to proszę napisać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1