Ile kasuje srednio firma za godzine programisty?

0

Cześć zbiera dane do pracy na studia i potrzebuje informacji ile firma wytwarzajaca oprogramowanie bierze za godzine pracy programisty?
Technologie typu:
Java i Android
PHP
C#

0

Ale jaka firma, gdzie i jakiemu programiście? o_O Bo wiesz, stażysta czy junior w Javie może dostać w PL na przykład 3k brutto u janusza czyli jakieś 19 zł za godzinę, a równie dobrze Senior Java developer w HFT w Londynie może dostać ~700 funtów za dzień czyli jakieś ~450 zł za godzinę...
No i oczywiście jeśli chcesz patrzeć na to z perspektywy kto takiej firmie płaci to do tych stawek trzeba doliczyć jeszcze przynajmniej 50-100%

0

Myślę, że nie ma się co rozpisywać, tylko przejrzeć szybko forum ;)
Na 4p jest wszystko:
Ile zarabiacie?

0

No ale jak firma średnio? Tzn ile godzina programisty daje firmie przychodu? Pracodawca to nie fundacja, on musi mieć hajs dla siebie + dla developera więc pewno sporawo :D

0

Oceniając pisownię, jest prawdopodobnym, że to było przepuszczone przez translator;).
Tak więc nie ma co odpisywać.

0

Firma w polsce instiejaca na rynku z min 4 lata programisci mid i senior. Nie potrzebuje zarobków programistów ale ile firma kasuje klienta za h pracy przy projekcie.

0

Firma ma swoje stawki na podstawie ktorych wycenia projekt. Programisci sie zmieniaja, jeden bedzie bral wiecej drugi mniej. Firma raczej bedzie miala sztywna stawke dla klienta.

1

Nadal nie ma czegoś takiego jak "średnia stawka". Firma robiąca g**no-stronki kasuje mniej niż firma tworząca jakieś zaawansowane systemy do analiz finansowych. Różnica może być o kilka rzędów wielkości.
Z tymi stawkami programistów chciałem tylko pokazać jaki rozstrzał jest w "kosztach" firmy, a tym samym jakie róznice mogą występować w tym ile firma kasuje.

0

Bardziej mi chodzi o Software House ktory robi aplikacje mobilne, programy biznesowe ale nie dla bankowosci czy telekomuinikacji. Mala - srednia firma nie korporacja

0

Jak to mze byc stawka 150 - 200 zl/h?

0

ile firma wytwarzajaca oprogramowanie bierze za godzine pracy programisty?
Technologie typu:

Nie jestem pewien czy to od technologii zależy. Stronka na Wordpressie robiona dla kancelarii premiera będzie pewnie z kilkanaście czy kilkadziesiąt razy więcej warta niż taka sama stronka robiona dla Janusza. Tak samo wielka korporacja może zapłacić za ten sam produkt też o wiele więcej niż Janusz.

Wyjaskrawiając trochę - za program typu HelloWorld student zapłaciłby 100zł, mała firma 2000zł, korporacja 50 tysięcy, a jeśli byłoby to z pieniędzy podatników to napisanie HelloWorld na ekranie komputera kosztowało by 2 miliony, gdzie za 100zł zapłacono by studentowi żeby coś takiego zrobił, a 1 milion 999 900zł szedłby gdzieś pod stół, tak jak to zwykle bywa (oczywiście nie sugeruj się liczbami, bo to tylko wyjaskrawione przedstawienie ogólnego schematu).

0

Średnia stawka za godzinę pracy jest jak średnia cena samochodu lub średnie spalanie wśród popularnych samochodów.

0

Tak jestem w stanie wycenic srednie spalanie samochodu jesli wiem np ze jest to jaki typ paliwa i jaka pojemnosc silnika i np rok produkcji wystaczy po ktorym roku zostal wyprodukowany. Co do ceny tak samo jesli wiem ze jest to segment D to tez ci okresle srednia cene. WIem ze nie jestescie ekonomistami ale to sa podstawy.

Kryteria:

  1. Firma 3-6 letnim stazem. Nie jest to korpo ani nie obsluguje innych duzych korporacji ani instytucji panstwowych ale tez nie obsluguje Januszy.
  2. Tworzaca oprogramowania dla malych i srednich firm, apliakcje mobilne, oraz bardziej zawansowane strony mobilne np dla hoteli z rezerwacjami etc.
  3. technlogie: Java, Android, PHP, C#

Uzyskalem informacje ze pewna firma z Warszawy bierze stawke 200zl/h i pracuja w Agile. Firma ma 5 lat stazu glownie robi aplikacje mobilne.

Potrzebuje jeszcze 2-3 przykaldy.

1

Błądzisz we mgle. Napisałem Ci że masz zbyt ogólne wymagania.

Wiem że ekonomiści są trochę oderwani od rzeczywistości, ale robisz wywiad ze znanymi twórcami firm czy badania rynkowe?
Bo jeśli to drugie to nie potrzebujesz 5 firm tylko co najmniej 100.

Co ma stawka programisty Java do PHP? Albo Agile?
Jak masz coś robić na "odwal się" to wyślij zapytanie ofertowe (jeśli umiesz takie sklecić) do paru firm (np. tych nieszczęsnych 5-ciu) i dostaniesz - stawkę za głowę.
Tylko wybierz jakiś konkretny rynek, inaczej będzie kupa śmiechu przy prezentacji wyników.

0

Co do ceny tak samo jesli wiem ze jest to segment D
to tez ci okresle srednia cene. WIem ze nie jestescie ekonomistami ale to sa podstawy.

to weź sobie dane z GUSu o tym, jaki przychód ogólnie generuje cały segment IT w Polsce, i podziel przez liczbę osób pracujących w sektorze IT w całej Polsce i przelicz na godzinę (zakładając 40 godzinny tydzień pracy). Będziesz miał średni wynik, nieprzydatny do niczego, ale przecież chyba nie chodzi ci wcale, żeby cokolwiek zbadać, a jedynie, żeby mieć jakąś określoną cyferkę...

0

W takim typowym outsourcingu to jakieś 300-500 funtów za dzień.

0

średnio 3.49 +/- 30% zależnie od miesiąca.

0

Tak jak pisali innni- to zależy. Kiedyś miałem dodać domyślną opcję w combo boxie- po prostu zamiast domyślnej wartości z listy na pierwszym miejscu miało być "Unspecified" czyli niecałe 15min pracy wliczając to przetestowanie plus jakieś 30min QA. Tak się złożyło że miałem dostęp do formularza zamówienia i klienta kosztowało to 1000 euro z centami. No ale to była kwota za dostarczenie feature'a a nie godzinę pracy jako takiej.

0

Tak sobie czytam, czytam i przez chwilę zacząłem się zastanawiać nad sensem takich pytań.
Przecież nikt prawdy nie powie, prawda?
To po co wałkować temat?
Ceny usług programistów są tajne bo zawsze tylko na priv/mail. Ceny jakie płacą programistą firmy - podwójnie tajne.
No powiedzcie że tak nie ma :-)

0
Gavallon_na_urlopie napisał(a):

Przecież nikt prawdy nie powie, prawda?

Dlaczego uważasz, że skłamałem?

Ceny usług programistów są tajne bo zawsze tylko na priv/mail. Ceny jakie płacą programistą firmy - podwójnie tajne.
No powiedzcie że tak nie ma :-)

Nie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1