Jakich IDE używacie najczęściej do programowania w C/C++?

0

Osobiście używam Codeblocksa 16.01 lecz ostatnio zastanawiam się nad czym innym.
Powodem jest ot by to:
error: 'for' loop initial declarations are only allowed in C99 mode :-) :)

Co sądzicie o VE2013 ?

3

Ja piszę w QtCreator, Qt, to chyba największy zestaw bibliotek i chyba najpopularniejszy.
Wcześniej pisałem w Eclispe, ale Codeblocks jest bardzo popularny.
A ten error to nie związany jest z IDE (Codeblocks), tylko z kompilatorem.

2

Podłączam się do tego co napisał przedmówca. Dla mnie też najwygodniejszy do C/C++ jest QtCreator, a zaraz po nim VisualStudio.
Poza tym @gavallon powiem Ci tak: jeżeli piszesz coś w C/C++ i dopiero zaczynasz to obowiązkowe będą dla Ciebie następujące kroki:

  • Instalujesz VirtualBoksa albo innego hypervisora;
  • Instalujesz Xubuntu albo innego popularnego Linuksa;
  • Instalujesz na tym Linuksie IDE np. QtCreatora;
  • Instalujesz na tym Linuksie program co się nazywa valgrind;
  • Kompilujesz projekt napisany już w IDE na tym Linuksie;
  • Sprawdzasz czy nie masz wycieków pamięci albo czy czasami nie piszesz po 'nie swojej" pamięci, czytając komunikaty, które wypluje valgrind, robiąc np tak: valgrind /nazwa_programu.

Jeżeli naprawdę chcesz uczyć się na poważnie C to powiadam Ci, że bez tego narzędzia po prostu nie dasz sobie rady. To co teraz robisz to pikuś w porównaniu z tym z czym przyjdzie Ci się zmierzyć kiedy dojdzie kwestia wskaźników. A uwierz mi, bez nich w C nie da rady niczego sensownego zrobić; natomiast popsuć możesz bardzo wiele i bardzo często efekty popsutego kodu nie ujawniają się od razu, psując przy okazji całą resztę programu.

Przykład wykorzystania valgrind'a masz choćby tutaj: https://4programmers.net/Forum/C_i_C++/288751-2_implementacje_listy_jedno_kierunkowej_ktora_jest_lepsza?p=1355390#id1355390

0

Wiem Grzesiu, wiem. Całe życie broniłem się linuksa a teraz przyszło mi na starość nadrabiać poprzednie zmarnowane lata.
Już maszynę pod linuksa postawiłem. Na chwile obecną jestem w fazie wyboru distro a tutaj jest tego w ciul i jeszcze trochę.

1

Standard C99 skończył właśnie osiemnaście lat. Doczekał się już nawet następcy w postaci C11. Włącz obsługę C11 w kompilatorze zamiast przestawiać do góry nogami wszystko dookoła ;)

0

VisualStudio albo CLion będą najlepsze.

0

Poza Vim, CodeBlocks i Qt-Creator dość popularny jest KDevelop używany przez pana Jerzego Grębosza.
https://www.kdevelop.org/

0

Do nauki i pisania prostych programów najlepiej zastosować prosty edytor i kompilować ręcznie w konsoli, ew. są edytory, w których można sobie ustawić kompilację. Ja ostatnio do małych programików używam Atom + (linter-clang, autocomplete-clang) + clang. Od razu w edytorze widoczne są ostrzeżenia i błędy. Z tego typu edytorów znam jeszcze Geany, oraz Visual Code Studio.

Do większych rzeczy albo Visual Studio, albo Eclipse.

0

Ja to używam ostatnio IDE do Ruby i CoffeScript czyli standard RubyMine, Brackets, Atom, Mondrian oraz bazujący na Aptana i Eclipse: RubyEclipse, Radrails.
http://rubyeclipse.sourceforge.net/
http://www.radrails.org/
http://www.mondrian-ide.com/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1