Wprowadzanie danych z klawiatury do dwóch zmiennych jednocześnie

0

Witam, jak zapisać to w C#

int a; string b;
std::cin >> a >> b;

tak żeby wszystko było wprowadzane w jednej linii i oddzielone spacją?
Z góry dziękuje za pomoc

0
Console.WriteLine("{0} {1}", a, b);

albo (wymaga w miarę nowej wersji kompilatora)

Console.WriteLine($"{a} {b}");
0
Azarien napisał(a):
Console.WriteLine();

To z tego co wiem to jest strumień wejścia, a mnie chodzi o strumień wejścia

0

"Strumień wejścia" w C# to Console.ReadLine(), Console.WriteLine() wypisuje na konsoli.

0
string input = Console.ReaLine();
string[] splitedNames = input.Split(new char[] {' '}, StringSplitOptions.RemoveEmptyEntries);
Console.WriteLine(splitedNames[0]); // wypisze pierwszy element zmiana 0 na 1 drugi i tak dalej
0
Michalk001

Po wpisaniu

string input = Console.ReadLine();
string[] splitedNames = input.Split(new char[] { ' ' }, StringSplitOptions.RemoveEmptyEntries);
while (true)
{
	Int32 i=0;
	Console.WriteLine(splitedNames[i]);
	i++;
	Console.Read();
}

i w konsoli

qwe 123 asd zxc

otrzymuje tylko

qwe

a po ponownym wciśnięciu entera

qwe
qwe
0

A jak odczytać wartości dla int'ów?

0

W sensie wypisać inta? Console.WriteLine(zmienna)
W sensie wpisać inta do zmiennej z klaiwatury int zmienna = int.Parse(Console.Readline))

1

Ale Wy niekumaci jesteście - toż w pierwszym poście macie przykład napisany w C++, który to pytacz chce przetłumaczyć na C#:

int a; string b;
std::cin >> a >> b;

Jeśli wpisze się z klawiatury linijkę 4 programmers, to do zmiennej a wpisana zostanie wartość 4 (jako liczba), a do zmiennej b wartość programmers (jako ciąg znaków). Linijka zostanie automatycznie podzielona na składowe, które docelowo wylądują w dwóch zmiennych. Tu macie przykład, jeśli nadal nie kumacie o co chodzi.

Dokładnie to samo można wykonać w jakimkolwiek dialekcie Pascala, używając pseudo-procedury ReadLn:

ReadLn(A, B);

Do zmiennych trafią podobne wartości - tutaj przykład dla Pascala.

Jeśli już rozumiecie o co chodzi to podajcie pytaczowi rozwiązanie w C# (ja niestety nie znam tego języka). A jeśli w tym języku takowe nie istnieje to napiszcie, że się nie da w jednej linijce i już.

0

Dopiero teraz chwilę znalazłem na takie pierdołki.

Jeśli analizować przykład który podał @furious programming to:

string zmienna = Console.ReadLine();
StringBuilder sb = new StringBuilder();
foreach (char item in zmienna)
    {    
        if (char.IsDigit(item))
                {
                    Console.Write(item);
                }
                else
                {
                    sb.Append(item);
                }
     }
sb.Replace(" ", "");
Console.Write(" " + sb);

Zrobi dokładnie to co @furious programming napisał w poście.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1