Szereg Taylora - Cosinus.

0

Czy kod który napisałem poniżej, działa poprawnie obliczając cosinusa z szeregu Taylora, dla zadanej dokładności?

double cosinus (double x) 
{ 
	x= x*3.14159265359/180;
    double precision = 0.00005;
	double result = 1;
	double v0 = 1;
	int pom =1;
	while(v0>0? v0:-v0>precision){
		cout<<v0<<endl<<result<<endl;
		v0 = v0*(-(x*x))/(2*pom)*(2*pom-1);
		result+=v0;
		pom++;
		}
result+=v0;
	return result; 
}

2 pytanie: Jeśli w zadaniu chodzi o to, że wynik ma być dokładny do 10^-5, to chodziło mu, że cyfra na 10^-5 jest dokładne, a cyfra na 10^-6 nie, czy po prostu ma być wynik dokładny do 0,00001?

0

Po kolei: Kod nie działa poprawnie (chociaż dla zera podaje poprawną odpowiedź);
Dokładność do 10^-5, czyli wynik ma być dokładny do piatego miejsca po przecinku.

0

A pomógłbyś mi zlokalizować błąd? :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1