Pewien pomysł - (nie) Trudna idea

0

Witam!

W mojej głowie narodził się pomysł, może nie będę go jakoś bardzo opisywał. W skrócie, napisać aplikację na androida, która przez sieć Wi-Fi połączy się z aplikacją na komputerze i owa aplikacja na PC ma coś tam sobie robić, dostając komendy z telefonu.
Jako, że jestem początkującym studencikiem Informatyki, gdzie aktualnie bawimy się sortowaniem implementując algorytmy w C, wiem że wiedzą odbiegam od tego by móc coś takiego zrobić. Ale poszukuję wskazówek, gdzie szukać wiedzy, jakie języki i biblioteki byłby odpowiednie do napisania czegoś takiego. Cel jest odległy i wysoki dla kogoś takiego, ale jak ma się pomysł to dużo więcej energii i chęci jest do dążenia do niego.
A więc czy Panowie po fachu mogliby coś doradzić, chociaż w czym pracować nad taką "abstrakcją"?
Pozdrawiam!

0

Nie łączysz się "przez wifi" tylko po prostu łączysz się z komputerem o danym ip do aplikacji nasłuchującej na danym wybranym porcie np na 3000. Co do języków to bardzo prosto to wygooglować ale masz android, linux - java, windows - C#, mac/ios - objective-c,

0

Zapoznaj sie z gniazdami sieciowymi: Gniazda sieciowe

Musisz napisac program "client" i program "server". Server bedzie to program ktory dziala po stronie PC i nasluchuje polaczen na danym porcie. Program client laczy sie z serverem i wysyla odpowiednie polecenia do servera ;)

0

Czyli rozumiem, że takie "cuda" do napisania raczej w tylko w C# tak?
A więc czy polecacie może jakiś kurs lub książkę do nauki? :)

0

Jeśli chcesz pisać na windows mobile to jedynie C#, jeśli na windowsie desktopowym to po prostu najłatwiej na C#

0

W takim razie C# faktycznie wydaje się solidną opcją i rozumiem nie będzie problemów z tym, że z jednej strony będzie aplikacja na Androidzie a z drugiej C#?

0

Nie bedzie z tym problemu ;)
Server moze byc napisany w C#
a client w Java pod Androida

0

No nic, to teraz przejście z podstaw strukturalnego programowania w C do jak rozumiem obiektowego w C#.
Brzmi ambitnie, grunt to znaleźć jakąś dobrą pozycję do nauki.
Jak mniemam, taki "C" to zupełnie dwa różne światy porównując z "C#"? ;)

0
Sebixxu napisał(a):

Jak mniemam, taki "C" to zupełnie dwa różne światy porównując z "C#"? ;)

Tak. w C# myślisz na wyższym poziomie abstrakcji bo większość rzeczy już masz, w sensie masz ogromną bibliotekę w postaci .net frameworka do wykorzystania. I nie martwisz się o odśmiecanie pamięci.

0

Nauka z kursów? Filmów? Książek? Czy może polecacie jeszcze inne źródła wiedzy?

0

Z kodowania. Najpierw przejdź z youtubem kilka prostych tutoriali, a pozniej sprobuj coś sam skleić. Najwięcej uczymy się na zywym organizmie.

0
Uczynny Kret napisał(a):

Nie bedzie z tym problemu ;)
Server moze byc napisany w C#
a client w Java pod Androida

Nie, client na Androidzie też może być pisany w C#. Np. z użyciem Xamarin

0

Wszystko zmierza do nauki C#.
Odnalazłem coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=_qBg3Ozhfhs&index=3&list=PLk5dbESAmUZifO8um5vUsErd994AfIESv
Może ciut mnie wprowadzi do tego świata, ale pewnie nauka i tak głównie z dokumentacji Microsoftu tak?

0

A dlaczego? Możesz powiedzieć ciut więcej dlaczego raczej nie jest to dobry pomysł?

0

Jesli dopiero zaczynasz nauke programowania w C#, to odradzam programowanie sieciowe.
Naucz sie podstaw a dopiero potem wroc do twojego projektu.


tutorial o gnazdach sieciowych w C#

Jesli chodzi o materialy do nauki, to najlepiej uzywac internetu, tutoriali, analizowac podobne programy i kod zrodlowy.
Pamietaj ze wiecej informacji bedzie po angielsku.

Jesli chodzi o ksiazki to cos w stylu "network programming" powinno byc ok.
Praktyka czyni mistrza.

Powodzenia i milej zabawy ;)

0

Ale dlaczego ta aplikacja musi być koniecznie w C#? Na PC z Windowsem można ten serwer napisać w czymkolwiek łącznie z Javą i Pythonem.

0

Aktualnie jedynie pisałem coś w C, w C raczej tego nie napiszę.
Więc jak rozumiem tutaj dosyć licznie polecone zostało mi programowanie w C#.
Na samym początku myślałem o C++, bo najbliżej C, ale nie wiem czy "idzie" coś takiego tam napisać.

0

Stary, na studiach takie małe serwery sieciowe swego czasu pisało się wyłącznie w C/C++, więc jak najbardziej się da.

0

Z drugiej strony nie chce tkwić w C to na pewno, więc albo C++, albo C# tak mi się wydaje..

0

Panowie!
Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie, ciut z innej beczki.
Mianowicie, czy polecacie jakiś "fajny" kurs języka angielskiego skierowany dla programistów. Komunikatywnie po j. ang poruszam się za pewne znośnie. Ale jak myślę o czytaniu dokumentacji, ciut mnie to przeraża..
// Czy polecacie może jakieś konkretne książki do C#? Średnio z pieniążkami, ale może coś w bibliotece bym odnalazł.. A jak nie "to szarpnął" się na jakaś pozycje. :)

1

@Sebixxu: google - angielski dla programisty
JavaDevMatt ostatnio poruszał też temat angielskiego.
Poza tym tłumacz słówka/zdania na bieżąco jak czegoś nie rozumiesz. W końcu wejdą do głowy :)
EDIT:
Odnośnie książki. Zaprzyjaźnij się z google, naprawdę. Wyklikaj jakie pozycje są na topie patrząc na rankingi/opinie na amazonie, helion, popatrz czy nie ma jakichś promocji w innych sklepach (np. aros), a jak nie chcesz wydawać $$ to nie oszukujmy się, mało jest chomiczych pdfów?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1