Iteracyjne interpolowanie tablicy char w sockecie

0

Witam

Jak można zinterpolować w pętli kolejne indeksy tablicy char w wiadomości, która jest później wysyłana w sockecie? Np. jak mamy tablicę znaków o nazwie arr o treści tablica i chce, żeby wysłane zostało 7 wiadomości przez sockety, każda z następną literą. Próbowałem to zrobić normalnie, np. message = arr[i] "\x00". Oczywiście nie działa (i to zmienna iteracyjna z pętli for).

W innych językach np. Python wystarczyło by napisać message = arr[i] + "\x00" ale to jest bardzo trudny język C i robi się to pewnie w jakiś skomplikowany sposób. Sposobu z formatowaniem też próbowałem (coś w stylu %s, arr[i] i nie działa. Działa tylko określenie stałej define i podstawienie jej nazwy, ale mi jest potrzebna cała tablica a nie jedna zmienna / stała.

0

Mętne pytanie.

Moge pomóc jak to ma być w posix zrobione ( po linux zakładam że tak). Pzdr.

Wysyłasz po prostu pisząc do pliku. W tym przypadku socket.

Musisz się bardziej rozpisać co chcesz zrobić. Jesteś kompletnie zielony?
Ma być TCP, UDP? A może SCTP ( lol )?

Potrafisz stworzyć serwer bądź clienta?

0

Próbowałem to zrobić normalnie, np. message = arr[i] "\x00". Oczywiście nie działa

Jeśli już, to:

message[0] = arr[i];
message[1] = '\0';
0

Tylko jak połączyć te wiadomości? Chodzi mi mniej więcej o coś takiego:

...
const char *arr[2];
arr[0] = "some";
arr[1] = "message";

for (unsigned short i =0; i < 2; ++i) {
...
// tworzenie obiektu socketa i łączenie
...


    message = "<option value=\"" arr[i] "\"/>\0";
    if (send(socket_desc, message, strlen(message)+1, 0) < 0)
    {
        puts("Send failed");
        return 1;
    }
}
...

Czyli w tym przypadku w pierwszej wiadomości do socketa potrzebuje zinterpolować some a w drugiej message.

0

cały kod daj.

0
wujnia napisał(a):

cały kod daj.

#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <sys/socket.h>
#include <arpa/inet.h>

int main() {
    int socket_desc;
    struct sockaddr_in server;
    char *message;
    const char *arr[2];
    arr[0] = "some";
    arr[1] = "message";

    server.sin_addr.s_addr = inet_addr("localhost");
    server.sin_family = AF_INET;
    server.sin_port = htons(4444);

    for (unsigned short i = 0; i < 2; ++i) {

        socket_desc = socket(AF_INET, SOCK_STREAM, 0);

        if (connect(socket_desc , (struct sockaddr *)&server , sizeof(server)) < 0)
        {
            puts("connect error");
            return 1;
        }

        message = "<option value=\"" arr[i] "\"/>\0";
        if (send(socket_desc, message, strlen(message)+1, 0) < 0)
        {
            puts("Send failed");
            return 1;
        }
    }

    return 0;
}
0
char message[100]; 
...

strcpy(message,  "<option value=\"");
strcat(message,  arr[i]);
strcat(message,   "\"/>");

//albo
sprintf(message,  "<option value=\"%s\"/>", arr[i]);

0

czy ja dobrze widze, że ty dwa razy tworzysz socket? Za godzine będę miał czas to napisze co jest źle

Jak używasz TCP to lepiej uzywac write/read.

0

@wujnia tak, ale wiem że można wysłać wszystko w jednym sockecie :)

0

Ehh aż mam problem od czego zacząć. ;).

  1. Po pierwsze. Przy tym aż wymiękłem.

server.sin_addr.s_addr = inet_addr("localhost");

Sprawdź sobie i czytaj man inet_addr.
https://ideone.com/MhJ9VY

Wyraźnie nie działa. lepiej już daj " 127.0.0.1" jak już.

  1. Używaj inet_pton zamiast inet_addr które jest przestarzałe.

  2. Jeżeli juz chcesz koniecznie zamknąć socket. i otworzyć go jeszcze raz to chociaż go zamknij.
    Przy TCP dochodzi jeszcze wysłanie fin shutdown( socket, SHUT_RDRW );
    close( socket );

  3. Tak jak mówiełm Uzywaj read/write. Pamiętaj jesli używasz read/write. Te funkcje zwracają ile odczytały/napisały i mogą odczytać mniej niż mają miejsca w buforze a wciaż nie przeczytać wszystkiego. Jak coś to man read/write. Send się przeważnie używa w UDP.

  4. Sprawdzaj wszystkie błędy no w networking to już naprawdę trzeba.

6). Sprawdzaj EINTR (jak linux to możesz to łapać na TEMP_FAILURE_RETRY );

  1. Nie łapiesz sygnału EPIPE które przyjdzie jeśli napiszesz do serwera który padł i nagle dostajesz RST. Twój program w tym momencie został terminowany.

To tak z grubsza. Pzdr. Radzę to trochę lepiej ogarnąć.

0

Dalej nie działa, ani po połączeniu przez 'strcat()' ani 'sprintf()'.

0

"Dalej nie działa, ani po połączeniu przez 'strcat()' ani 'sprintf()'."
LOL/ a może memcpy?

Mam nadzieje, że ten temat wyląduje w koszu. Tyle z mojej strony.

0
wujnia napisał(a):

"Dalej nie działa, ani po połączeniu przez 'strcat()' ani 'sprintf()'."
LOL/ a może memcpy?

'memcpy()' też nie pomogło.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1