Kompatybilność bazy Northwind z SQL Server 2016

0

Witam, od razu zaznaczam że jestem totalnym nowicjuszem i zaczynam swoją przygodę z SQL-em stąd poniżej zadaję bardzo proste (z Waszego punktu widzenia) pytania ale jak się tego nie dowiem to nie ruszę z tematem. SQL chcę sobie ćwiczyć sam na laptopie w domu:

  1. Posiadam zainstalowany SQL Server 2016 i chcę sobie zaciągnąć do niego przykładową, popularną bazę treningową Northiwnd (ze stronki Microsoft'u). Niestety kiedy zaciągam bazę poprzez Attach to wyskakuje mi komunikat, z którego wnioskuję że ta baza ze stronki jest niekompatybilna z moją wersją SQL. Pytanie brzmi - czy jest baza Northwind dedykowana SQL 2016 a jak nie to jaką wersję SQL mam sobie ściągnąc żeby ten Northwind mi na nim działał?

  2. Podobnie jak wyżej: baza testowa AdventureWorks - jaka wersja SQL. Generalnie chciałbym żeby na danej wersji SQL chodziłą mi baza Northwind i AdventureWorks

  3. Po uruchomieniu SQL Management Studio pojawia mi się okienko z wyborem bazy, serwera itd. Jest też pole Authorization - czy mam tam wybrać WIndows Authorization czy może SQL Authorization? Prosiłbym o krótkie wytłumacznie.

Z góry dziękuję za wytłumacznie i przepraszam za prostotę totalną pytań ale dopiero zaczynam a SQL tylko co nieco liznąłem w Accessie ale to oczywiście nie ta bajka.

1

ad 1. https://northwinddatabase.codeplex.com/releases/view/71634 pobierasz tutaj ten plik Northwind.bak.zip wypakowujesz najlepiej do jakiegoś folderu który bardzo łatwo znajdziesz, w MSSMS tworzysz nową pustą bazę o nazwie Northwind klikasz na nią prawym myszki -> Tasks -> Restore -> Database, w tym oknie które wyskoczy zmieniasz checkbox na Device potem ten przycisk z trzema kropeczkami, dalej Add wyszukujesz ten wypakowany plik zaznaczasz dajesz Ok potem znowu OK baza się załaduje znowu Ok (baza już jest) potem w MSSMS na bazach dajesz Refresh i gotowe.

ad 2. https://msftdbprodsamples.codeplex.com/releases/view/125550 to samo co punkt 1 tylko tego już nie sprawdzałem czy działa.

ad 3. Windows authenthication w polu "Server name" dajesz "nazwa komputera/nazwa_serwera_którą_podałeś_przy_instalicji".

1
muskagap napisał(a):
  1. Po uruchomieniu SQL Management Studio pojawia mi się okienko z wyborem bazy, serwera itd. Jest też pole Authorization - czy mam tam wybrać WIndows Authorization czy może SQL Authorization? Prosiłbym o krótkie wytłumacznie.

Przy instalacji serwera możesz wybrać sposób autoryzacji do bazy, którego później będziesz używać przy logowaniu.

  1. Windows Authorization oznacza, że logując się z tego samego komputera na którym został zainstalowany serwer nie będziesz proszony o hasło.
  2. SQL Authorization to odrębny od Windowsa system zarządzania uprawnieniami użytkowników, gdzie w momencie instalacji serwera można stworzyć login i hasło dostępowe do serwera, wtedy przy każdym logowaniu trzeba używać tego loginu i hasła. Oczywiście różnych loginów i haseł możesz mieć wiele, możesz również nadawać im różne uprawnienia np. dostęp tylko do jednej bazy, do określonych obiektów w bazie lub do wykonywania określonych poleceń.

Generalnie Windows Authorization można używać jeżeli zamierzasz logować się do bazy tylko w ramach Intranetu lub z lokalnego komputera, w każdym innym przypadku powinno się używać SQL Authorization. Na serwerze, który będziesz używał na własne potrzeby do nauki możesz oczywiście korzystać z Windows Authorization dla wygody.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1