Edycja pliku Exe w celu zmiany wyświetlanej wersji programu

0

Witam. Mam pytanie.
Mam grę Hero of the kingdom w menu gry pokazuje mi wersję gry 1.08 a chce ja zmienic na np xx . Probuje edytować plik exe programem rescue hacker i HxD i nie mogę znaleźć numerka wersji gry, Zaznaczam że chce to zrobić tlyko w celach kosmetycznych dla samego siebie. Jak znaleźć numerek wersji ? A może jest jakiś prostszy program ?

2

To, o co pytasz, nazywa się inżyniera wsteczna i w większości przypadków wymaga nieco więcej wiedzy niż umiejętność włączenia hexedytora ;-)

0

W poprzednim poście zamieściłem paczkę z dwoma ;likami tej gry. Kiedyś już miałem podobny problem z inną grą tu w temacie Zmiana numerka wersji i tam zadziałał HxD aby znaleźć ten numerek. A w tym przypadku nie wiem jak. Mógłby mnie ktoś pokierować jak go znaleźć i zmienić ? Mogę zapłacić za pomoc i poświęcony czas.

2

[...] w menu gry pokazuje mi wersję gry 1.08 a chce ja zmienic na np xx [...]

Wyświetlana wersja gry równie dobrze może być zapisana poza plikiem wykonywalnym (i zapewne tak jest), np. w rejestrze systemu lub w którymś pliku konfiguracyjnym lub binarce; Numer wersji może być zapisany w postaci:

  • tekstowej - jako resource string w pliku exe lub bezpośrednio w kodzie, kluczu typu REG_SZ w rejestrze, zwykła wartość w tekstowym konfigu lub binarce,
  • dwóch intów - bezpośrednio w kodzie pliku wykonywalnego, w dwóch kluczach rejestru typu REG_DWORD lub w binarce,
  • liczby rzeczywistej (mało prawdopodobne) - znów bezpośrednio w kodzie exe, w pliku binarnym lub jako dane binarne w kluczu rejestru typu REG_BINARY;

Wszystkich możliwości nie sposób opisać;

Do tego wersja może być zaszyfrowana (celowo lub "niechcący"), więc wachlarz sposobów na jej modyfikację mocno rozszerza się; Mało prawdopodobne opcje należy odrzucić i wziąć pod uwagę te najbardziej prawdopodobne;

Gdybym sam miał szukać ciągu wersji, zacząłbym od tekstowych konfigów.

0

Rozumiem. A byłbyś w stanie mi pomóc w tej kwestii ?

1

Znalezienie ciągu wersji może zająć 5 minut albo miesiąc, równie dobrze znalezienie go może być na tyle trudne, że będzie graniczyło z cudem; Nie mam na to czasu, ale sam też możesz spróbować to zrobić; Najpierw przeglądnij w notatniku wszystkie pliki o rozszerzeniach .ini, .xml, .dat, .conf, .config i wszystkie inne o małym rozmiarze.

0

Musisz się trochę pobawić bo widzę, że Hero of the Kingdom.exe jest spakowany ASProtect.

0

Może spróbowałbym otworzyć to jakimś ASProtect . Skąd wziąć taki program ? A i gdzie szukać odpowiedniego klucza rejestru aby może tam zobaczyć ?

0

ASProtect służy do pakowania a do tej wersji pakera która została użyta chyba nie istnieje uniwersalny unpaker, który zrobi wszystko za Ciebie. Lata temu był OllyDbg i skrypt do niego a obecnie nie wiem czy wymyślono coś lepszego (sam od dobrych kilku lat nie w temacie - brak czasu i weny)... Tak czy tak raczej nie wiesz o czym piszę wiec raczej sam sobie nie poradzisz a to za dużo czasu zajmuje więc raczej nikt za Ciebie tego nie zrobi.

0

W menu gry jest coś takiego (załączam screen w załączniku) Otwierając plik w exe umiem znaleźć wartość to cracked by itd. ten tekst co ktoś wpisał ale nie umiem innych w tym tego numerka wersji.

0

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ? Zamieściłbym całą grę tu bo ma 65 mb ale załączniki mają ograniczenie

0

W kilku innych takich kwestiach poradziłem sobie HxD i Restoratorem . W tym przypadku nie umiem ( co nie znaczy że nie probuję)
Stąd zapytanie czy jest ktoś kto byłby mi w stanie pomóc. I nigdzie nie napisałem że w formie wolontariatu. Ale aby uzgodnić ewentualne szczegóły pomocy ktoś najpierw musi wyrazić jej chęć. Proste :)

0

Może spróbuj przez CheatEngine poszukać tej wartości (wersji) i dzięki temu zlokalizujesz gdzie ona leży (dll,exe czy liczona z czegoś dynamicznie)

3
mklip napisał(a):

W menu gry jest coś takiego (załączam screen w załączniku) Otwierając plik w exe umiem znaleźć wartość to cracked by itd. ten tekst co ktoś wpisał ale nie umiem innych w tym tego numerka wersji.

Pokazujesz screena z pirackiej wersji gry, która przykładowo na Steam kosztuje 25zł, a następnie prosisz o pomoc przy zmianie jakiegoś numerka. Pomoc za którą jesteś w stanie zapłacić (sic!).

Zajmij się czymś pożytecznym i nie rób z forumowiczów głupków.

0

Witam Wszystkich . Popatrzyłem po plikach za radą jednego z Użytkowników. Znalazłem plik T1ScriptCommon w folderze gry który po otwarciu w notatniku na samym dole ma niektóre informacje, które po zmianie i zapisie zmieniają się w grze. Jedynie tam nic chyba nie ma o wersji.
Znalazłem plik T1ScriptCommon xml w folderze Languages w folderze gdzie zainstalowałem grę .
Po otwarciu w notatniku tego xml na samym dole ma niektóre informacje, które po zmianie i zapisie zmieniają się w grze. Jedynie tam nic nie ma o wersji jest jedynie 1.12 ale w grze jest 1.00 to nie to i nie ma nic o tym copyright a to też by usunął a sama nazwę gry zostawił.

W załączniku spakowałem screen przed modyfikacja i po oraz ten xml przed i po modyfikacji w notatniku .

Aha i link do pełnej wersji gry ona 60 mb zajmuje http://www.filedropper.com/heroofthekingdom

.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1