Skąd się biorą te wyniki pętli while?

0

Cześć!
Wyniki poniższego programu to "00 11 21 32 42 53 63 74 84 95"
Może mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku skąd się te wyniki biorą?
Ogólnie całą pętle while rozumiem tylko nie rozumiem wyników skąd się biorą te liczby. No bo skoro "x" zwiększa się o 1 to skąd bierze się druga jedynka w jedenastce, jedynka w "21", dwójka w "32", dwójka w "42" itd...

package magnesiki_z_kodem;
public class Magnesiki_z_kodem {
    public static void main(String[] args) {
         int x = 0;
         int y = 0;
         while (x < 10) {
             y = x - y;
             System.out.print(x + "" + y + " ");
            x = x + 1; 
         }
         
    }
    
}
1

Ty tak poważnie? Przecież masz tutaj dwie zmienne -> x ORAZ y a wypisywane na ekran są obie. Jak widać x (pierwsza liczba) zmienia się co 1 bo masz 00, 11, 21, 32, 42. Ta druga liczba bierze się ze zmiennej y.

1

Czary mary:

 System.out.print(x + " " + y + " ");

Nie ma za co:)

0
Shalom napisał(a):

Ty tak poważnie? Przecież masz tutaj dwie zmienne -> x ORAZ y a wypisywane na ekran są obie. Jak widać x (pierwsza liczba) zmienia się co 1 bo masz 00, 11, 21, 32, 42. Ta druga liczba bierze się ze zmiennej y.

No a co ze zmienną y? Skoro x zwiększa się o 1 a y co dwa wynki o 1. W takim razie jak mam to poprawnie rozkminić skąd sie bierze ta druga liczba w wyniku (czyli zmienna y)?

0

Druga podpowiedź: x oraz yjednocyfrowe ;-) (w każdym razie na pokazanym przykładzie)

0

Może warto przypomnieć sobie (pierwsza klasa podstawówki) dodawanie i odejmowanie liczb jednocyfrowych; zadania typu 3+5=?, 5-2=?.

0

Nie wstydze się napisać tego że nadal nie rozumiem skąd się bierze druga liczba ze zmiennej y. Skoro x zwiększa się cały czas o wartość 1 to co się dzieje ze zmienną y która nie zwiększa się w ogóle? Przecież jest tam konkretne działanie by program sam wyliczył y czyli y = x - y. Skoro powiedzmy że mamy 3 no to powinno interpretować tak y = 3 - 0 to dalej 3 a nie 2 patrząc na wynik "32" a wszystkim którzy wyśmiewają dziękuje bardzo, bo chyba lepsze jest dobre wytłumaczenie niż to że ktoś nie rozumie :-) czekam dalej na wytłumaczenie pozdrowiam :)

1

Przed pętlą x=0 i y=0;

  • w pierwszym przebiegu pętli y=x-y = 0-0 = 0 x zwiększa się o 1, zatem x = 1, wypisanie następuje po zmianie y, ale przed zmianą x, zatem pojawia się 00
  • w drugim przebiegu pętli y=x-y = 1-0 = 1, x zwiększa się o 1, zatem x = 2, wypisanie następuje po zmianie y, ale przed zmianą x, zatem pojawia się 11
  • w trzecim przebiegu pętli y=x-y = 2-1 = 1, x zwiększa się o 1, zatem x = 3, wypisanie następuje po zmianie y, ale przed zmianą x, zatem pojawia się 21
  • w czwartym przebiegu pętli y=x-y = 3 - 1 = 2, x zwiększa się o 1, zatem x = 4, wypisanie następuje po zmianie y, ale przed zmianą x, zatem pojawia się 32
    ...
0
bogdans napisał(a):

Przed pętlą x=0 i y=0;

  • w pierwszym przebiegu pętli y=x-y = 0-0 = 0 x zwiększa się o 1, zatem x = 1, wypisanie następuje po zmianie y, ale przed zmianą x, zatem pojawia się 00
  • w drugim przebiegu pętli y=x-y = 1-0 = 1, x zwiększa się o 1, zatem x = 2, wypisanie następuje po zmianie y, ale przed zmianą x, zatem pojawia się 11
  • w trzecim przebiegu pętli y=x-y = 2-1 = 1, x zwiększa się o 1, zatem x = 3, wypisanie następuje po zmianie y, ale przed zmianą x, zatem pojawia się 21
  • w czwartym przebiegu pętli y=x-y = 3 - 1 = 2, x zwiększa się o 1, zatem x = 4, wypisanie następuje po zmianie y, ale przed zmianą x, zatem pojawia się 32
    ...

O to chodziło. Dziękuje bardzo!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1