SQL SERVER JOIN - tworzenie zapytania

0

Dzień dobry.

Mam dwie tabele: jedna z id_działu i nazwą działu; oraz druga z id_pracownika i id_działu (upraszczając). W drugiej tabeli, jak się okazuje, nie mam odwołania do jednego id_działu. Tzn., że w jednym z działów nikt nie pracuje. Jak znaleźć ten dział i wypisać jego id i nazwę (podobno za pomocą JOIN)?

Dzięki.

Zadanie pochodzi stąd: http://kolos.math.uni.lodz.pl/~archive/Podstawy%20baz%20danych/Podstawy%20jezyka%20SQL.pdf (strona 52)

0

Tak, za pomocą joina. Chcesz gotowca to byś się chociaż postarał i rozrysował te tabele.

0

user image

Napisałem tak, ale nie działa:

SELECT D.DEPTNO, DNAME
FROM EMP E LEFT JOIN DEPT D 
ON E.DEPTNO IS NULL;

Update:
Pogooglowałem, znalazłem m. in. tą stronę: http://stackoverflow.com/questions/406294/left-join-vs-left-outer-join-in-sql-server i napisałem takie, działające zapytanie:

SELECT D.DEPTNO, DNAME
FROM EMP E RIGHT JOIN DEPT D
ON E.DEPTNO = D.DEPTNO
WHERE E.DEPTNO IS NULL;

Dzięki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1