wyszukiwanie mp3 po Tagu

Qwertek
2016-12-02 12:53
Qwertek
0

Dzień dobry.

Pytanko.

Jest możliwość po kliknięciu w buton przeszukiwać od wskazanego folderu poprzez pod foldery mp3 ale nie po nazwie a określonym tagu w nim zawartym.
Z edita była by pobierana tylko szukana fraza wtym konkretnym tagu

Np.: przeszukujemy Tag o nazwie nazwa albumu szukamy konkretnego albumu?

Jak by to miało wyglądać jeśli to możliwe?
Dzięki

Dokładnie szukamy pasujących plików i wyświetlamy je np. w Labelu

Pozostało 580 znaków

2016-12-02 13:44

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

1

Zaczął bym od szukania informacji w Google pod hasłem w stylu delphi mp3 tag - w ten sposób dowiesz się jak w ogóle odczytać tag z pliku mp3. Wiedząc jak to zrobić odczytujesz kolejno tagi pakujesz je do jakiejś listy i w niej wyszukujesz.

Pozostało 580 znaków

Qwertek
2016-12-02 14:32
Qwertek
0

Jak masz w ten sposób pomagać wystarczyło napisać Tak lub Nie a w Google szukałem.
Nie chce całego tematu przerabiać na razie jeśli to nie możliwe a prosiłem o wskazówki na co zwrócić uwagę a nie cały kod po to jest Newbie

Pozostało 580 znaków

2016-12-02 14:37

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 20 minut temu

Lokalizacja: Warszawa

0

Tak, jest taka możliwość. O tym jak do tego dojść wyjaśnił Ci już @hipekk. A miałoby to wyglądać tak jak to opisał @hipekk cytuję

Wiedząc jak to zrobić odczytujesz kolejno tagi pakujesz je do jakiejś listy i w niej wyszukujesz.

Pozostało 580 znaków

2016-12-02 14:43
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

Lokalizacja: Tuchów

1

Najpierw wypadałoby mieć kod, który umożliwi odczyt i ew. zapis tagów; Nie mówię, że taki kod trzeba pisać samemu - można poszukać istniejących rozwiązań w sieci; Pierwsze co znalazłem to biblioteka ID3v2 Library - napisana w gołym Delphi, do darmowego oprogramowania jest darmowa;

Pobierz i pobaw się nią, a jak już ogarniesz jak się tego używa to wtedy będzie można pomyśleć nad dalszym kodem.


edytowany 2x, ostatnio: furious programming, 2016-12-02 14:44

Pozostało 580 znaków

Qwertek
2016-12-02 15:15
Qwertek
0

No i wszystko w temacie to jest właśnie pomoc już jestem mądrzejszy.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie już nie w temacie.
O strony z fajnymi przykładami nie za trudnymi i dość w miarę prosto napisane nie koniecznie polskie,
nie interesuje mnie grafika ani gry w Delphi,

Tak szukałem w google ale by przesiać to to jest masakra.
Chodzi mi o stronkę coś na sposób http://www.tutorialized.com z której korzystam
do grafiki ale o Delphi to prawie ze nic nie ma.

Dzięki

Pozostało 580 znaków

2016-12-02 15:54
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

Lokalizacja: Tuchów

0

Jeśli potrzebujesz zapoznać się z jakimś tematem to przede wszystkim korzystaj z dokumentacji (może być on-line); Znajdziesz w niej opisy każdego elementu (czym jest, gdzie jest, do czego służy, deklaracje itd.), a także przykładowe kody wykorzystujące dany element; Jeśli szukasz rozwiązania danego problemu to najlepiej jest użyć Google - poważnie; Dobrze skonstruowane zapytanie zapewni linki do właściwych artykułów już na pierwszej stronie wyników;

Jak sam potrzebuję coś znaleźć to tylko w ten sposób.


edytowany 3x, ostatnio: furious programming, 2016-12-02 15:55

Pozostało 580 znaków

Ajda
2016-12-03 23:25
Ajda
0

Najpierw wypadałoby mieć kod, który umożliwi odczyt i ew. zapis tagów; Nie mówię, że taki kod trzeba pisać samemu - można poszukać istniejących rozwiązań w sieci; Pierwsze co znalazłem to biblioteka ID3v2 Library - napisana w gołym Delphi, do darmowego oprogramowania jest darmowa;

Pobierz i pobaw się nią, a jak już ogarniesz jak się tego używa to wtedy będzie można pomyśleć nad dalszym kodem.

Zgadzam się z tym pobrałem to, mam otwarty dołączony tutorial i może zacznijmy od początku.
Zanim cokolwiek zacznę mam pytanie:

ale wcześniej dodam szukałem instalowałem różne programy do zmiany Tagu nie chce więcej instalować śmieci bo system tego nie wytrzyma i skończy się reinstalką systemu.

1) Przede wszystkim:
czy jest możliwe (NIE z poziomu Delphi) zmiana Tematu Tagu nie wartość czyli:
Artysta := U2
Chce zmienić Record "Artysta"(albo zmienić, pozostałe usunąć) bo instalowałem mnóstwo szrotu
ale każdy pozwala tylko zmienić wynik(tu U2) mój system tego dalej nie wytrzyma :)
Jeśli znacie taki program proszę podajcie.

2) Jeśli TAK Czy potrzebuje zewnętrznych kodów, całej tej znajomości całego tematu?
potrzebuje za pomocą wartości konkretnego tagu (recordu) wyszukać plik/pliki mp3,po wyszukaniu
będzie automatyczne zdarzenie typu odtwórz. Nic więcej za pomocą Delphi nie będzie robione
z Tagami.

Nie szukam gotowca trochę mnie czas goni dlatego pytam wprost jeśli to możliwe powiedzcie na jakich właściwościach czy funkcjach przy tym się skupić najlepiej w punktach ale w miarę prosto po kolei co potrzebuje zrobić by to osiągnąć powtarzam nie szukam by ktoś zrobił to za mnie tylko porad ale w miarę prostych bo tematu nie znam.
Z góry Dziękuję

Pozostało 580 znaków

Ajda
2016-12-03 23:32
Ajda
0

Każda rada każda porada jest ważna i mile widziana, Jeśli nie mam wyjścia przerobie to wszystko o ile punkt 1 jest możliwy wtedy proszę nie o kod tylko na tym co głównie będzie potrzebne, Wy znacie konkretne właściwości itd. sam pół roku bym to przerabiam z tąd moje pytanie i prośba o pomoc

Pozostało 580 znaków

2016-12-03 23:37
Moderator Delphi/Pascal

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

Lokalizacja: Tuchów

0
  1. Nie ma znaczenia czy z poziomu Delphi, czy hex-edytora, czy powłoki - jeśli jest możliwość to jest i już; Ale takiej możliwości nie ma - typy tagów są określone, każdy z nich posiada określoną długość maksymalną itd.; Jedyne co możesz edytować to wartości tagów, a nie ich tytuły;
  2. n/a :]

Pozostało 580 znaków

Ajda
2016-12-04 00:10
Ajda
0

Rozumiem że nawet w nowo tworzonym mp3 i to już jest w specyfikacji formatu odgórnie ustalone, nie da się i już ach szczęście umarło zanim się urodziło :)

Nie chce w ten sposób za bardzo ale gdyby wykorzystać jeden z tych tagów bo pliki będą nowo tworzone i więc wszystkie będą miały w Temacie Tagu np.: artysta wartości takie jak ja chce to odnośnie drugie pytania proszę przeczytaj go jeszcze raz

dużo roboty będzie by to opanować by tylko wyszukać plik po wartości jednego tagu ? Chodzi mi że jak wyszuka konkretną wartość a będzie jedyna w kilku pod folderach może automatycznie go odtworzy to wszystko czego potrzebuje od Tagów

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0