Wysyłanie wiadomośc mail nie działa

0

Witam.
Mam taki kod:

try
                        {
                            MailMessage wiadomosc = new MailMessage();
                            wiadomosc.From = new MailAddress("[email protected]");
                            wiadomosc.Subject = "asgdhghdsfd";
                            wiadomosc.Body = "bsedgggggghdfsbhnsgsrhdfhb";

                            SmtpClient client = new SmtpClient();
                            client.Credentials = new NetworkCredential("[email protected]", "haslo");
                            client.Host = "mail.ugu.pl";
                            client.Port = 587;
                            client.EnableSsl = false;
                            client.Send(wiadomosc);
                            
                            
                        }

                        catch
                        {
                            MessageBox.Show("nie dziala");
                            
                            
                        }

I probelm jest w tym, że nie wysyła maila, wydaje tylko komunikat z catch.

Takie mam dane w ugu.pl do klienta poczty:
user image

Co robie źle?

0

Perełka jakaś z tym catch.
Złap prawidłowo wyjątek i zobacz przyczynę problemu.

1

Jak w ten sposób łapiesz wyjątki:

   catch
                        {
                            MessageBox.Show("nie dziala");
                        }

to pewnie nigdy się nie dowiesz co nie działa ;)
Popraw to CHOCIAŻ w ten sposób:

   catch(Exception e){
                            LOG.warn(e);
                        }

i na pewno coś więcej się dowiesz.

0

Wiem już, w czym był problem.
Nie zrobiłem wiadomosc.To = "adres";
Można to też robić za pomocą

 MailMessage wiadomosc = new MailMessage("adres From", "adres To", "Tytul", "wiadomosc");

A sprawdziłem co było nie tak za pomocą

catch(Exception ex)
                        {
                            MessageBox.Show(ex.Message);
                        }

, bo to twoje @eL

eL napisał(a):

Popraw to CHOCIAŻ w ten sposób:

   catch(Exception e){
                            LOG.warn(e);
                        }

wywalało błędy z tym LOG

0
xotobor napisał(a):

Wiem już, w czym był problem.
Nie zrobiłem wiadomosc.To = "adres";
Można to też robić za pomocą

 MailMessage wiadomosc = new MailMessage("adres From", "adres To", "Tytul", "wiadomosc");

A sprawdziłem co było nie tak za pomocą

catch(Exception ex)
                        {
                            MessageBox.Show(ex.Message);
                        }

, bo to twoje @eL

eL napisał(a):

Popraw to CHOCIAŻ w ten sposób:

   catch(Exception e){
                            LOG.warn(e);
                        }

wywalało błędy z tym LOG

W 1 poście piszesz że inaczej łapiesz wyjątki.
Tak jak teraz podałeś jest tyle o ile okej.
A po 3 moje nie działa bo to był przykład i zeby to działało musiałbyś dodać instancję jakiegoś loggera. Poczytaj sobie np. o sf4j albo coś tego pokroju.
Będziesz na przyszłość coś więcej wiedział. Twoje łapanie wyjątku tylko go wyświetla pewnie w okienku. Z wykorzystaniem jakiegoś loggera możesz wszystkie istotne kwestie logować w konsoli czy do pliku a potem analizować takie logi. Teraz twój problem był błahy ale jak zaczniesz pisać bardziej rozbudowane aplikacje to zobaczysz że nie zawsze wszystko działa tak jak byś chciał i nie zawsze na forum ktoś Ci pomoże. Także poczytaj trochę o tym.

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1