W czym pisać?

0

Witam.
W czym pisać programy, żeby nie wymagało jakiegoś Net freamwork po skompilowaniu programu tak jak VisualStudio?
Po prostu chce, że gdy zrobię program, to odpali się na każdym innym komputerze bez konieczności doinstalowywania dodatków pokroju .Net freamwork.

Język to najlepiej C# albo JS.

0

Hmmm, to w niczym tak w gruncie rzeczy, z reguly jezyki potrzebuja jakiegos runtime'u. Po prostu olej temat, chyba ze chcesz to odpalac na linuxie/innych dziwnych systemach, to C# wtedy nie jest za dobrym wyborem.

0

np. Batch nie potrzebuje żadnych zewnętrznych dodatków, ale jest to język mocno ograniczony. Naprawdę nie ma nic innego? To jak są wtedy pisane programy, które na "czytym" windowsie się odpalają?
Chodzi mi tylko o windowsy.

0

[ciach - autor bredzi lub majaczy]
Jest teraz na topie JavaScript, że wszystkimi jego odmianami Node, Angular, ES6. Ucząc się JS na pewno nie stracisz, jeden język praktycznie do wszystkiego, frontend, backend, pisanie apek na androida, gier unity, przęglądarkowych, programowanie robotów.

0

@xotobor
No bo np. runtime C masz wbudowany w Windowsa, Visual C++ redistributable masz prawdopodobnie zainstalowane bo mnostwo rzeczy tego uzywa, taki skrypt pythonowy mozesz osadzic w jednym .exe wraz z interpreterem etc. Pytanie jest, czemu sie tym przejmujesz? Skoro kazdy ma tego .NET frameworka tak czy siak, a jak wersja bedzie za mala to zawsze mozna w instalatorze wymusic jego zainstalowanie...

0

Język Go. Wielkie, przerośnięte binarki, ale za to uruchamiają się wszędzie bez dodatkowych zależności.

A w .NET Core można robić self-contained applications, które zawierają wszystko w jednym: http://www.hanselman.com/blog/SelfcontainedNETCoreApplications.aspx. Swoją drogą ciężko teraz znaleźć Windows bez jakiejś wersji .NET Frameworka.

0

Przecież .NET Framework jest instalowany razem z Windowsem... Tylko musisz sobie sprawdzić, która wersja w którym Windowsie..

0

A co za problem pisać w C#? Windows 7 ma wbudowane .net frameworka 3.5 i wszystkie niższe, a w aktualizacjach sam zaciąga wyższe. Windws 8 posiada już 4.0 i niższe i tak samo w aktualizacjach zaciąga sam wyższe wersje. win 10 ma wszystkie wersje z tego co pamiętam. Nie widzę tu zadnego problemu. Poza tym pamiętaj, że aplikacje zazwyczaj mają instalatory, a instalatory nawet darmowe po skonfigurowaniu mogą same ściągnąć i zainstalować brakujący net framework.

0

Czyli w Windowsie 7 jest domyślnie zainstalowany .Net Framework 3.5?
Napisałem ten wątek dlatego, bo gdy próbowałem uruchomić mój program zrobiony w VS 2010 na świeżo zainstalowanym, czystym Win7, to wyskakuje mi, że potrzeba .NetFramework'a 4.0. Da się wtedy w Visualce zrobić, żeby program działał na tym starszym 3.5?

Wcześniej myślałem, że NetFramework to dodatek, który nie jest domyślnie instalowany z systemem.

0
xotobor napisał(a):

Czyli w Windowsie 7 jest domyślnie zainstalowany .Net Framework 3.5?
Napisałem ten wątek dlatego, bo gdy próbowałem uruchomić mój program zrobiony w VS 2010 na świeżo zainstalowanym, czystym Win7, to wyskakuje mi, że potrzeba .NetFramework'a 4.0. Da się wtedy w Visualce zrobić, żeby program działał na tym starszym 3.5?

Wcześniej myślałem, że NetFramework to dodatek, który nie jest domyślnie instalowany z systemem.

W opcjach projektu możesz zmienić wersje net frameworka na jaką kompilujesz. .net framework to nie tylko biblioteki ale całe środowisko uruchomieniowe dla aplikacji pisanych w C#, c++/cli itp Wersje które istniały w momencie wydawania danego systemu są już w niego wbudowane.

0
xotobor napisał(a):

Czyli w Windowsie 7 jest domyślnie zainstalowany .Net Framework 3.5?
Napisałem ten wątek dlatego, bo gdy próbowałem uruchomić mój program zrobiony w VS 2010 na świeżo zainstalowanym, czystym Win7, to wyskakuje mi, że potrzeba .NetFramework'a 4.0. Da się wtedy w Visualce zrobić, żeby program działał na tym starszym 3.5?

To jest problem użytkownika, nie twój.

2

Free Pascal ze środowiskiem Lazarus;

Możliwość pisania aplikacji konsolowych i okienkowych na wiele platform; Natywnych, nie wymagających frameworków, maszyn wirtualnych czy innego pośredniczącego oprogramowania; Dla przykładu, aplikacja napisana na platformę Windows będzie działać bez problemu na systemach od Win2000, aż do najnowszych jego wersji; Środowisko darmowe, można pisać aplikacje otwarte, freeware oraz komercyjne; Język bardzo prosty do nauki;

Edit: Możesz też wybrać coś do C++, kod napisany w tym języku też kompilowany jest do postaci natywnej, nie wymagającej frameworków i maszyn wirtualnych; Popularność języka ogromna, więc w sieci dostępnych jest mnóstwo kursów, artykułów i gotowców.

0

Dobra, dzięki.
A jeszcze się dopytam, czym się różni wersja Client Profile od zwykłej?
user image

1

Poczytaj sobie https://blogs.msdn.microsoft.com/jgoldb/2010/04/12/whats-new-in-net-framework-4-client-profile-rtm/ **When to use NET4 Client Profile and when to use NET4 Full Framework? ** w skrócie client profile to skromniejsza wersja ale jak można się domyślić wystarczająca dla aplikacji desktopowych ale dla serwerów używa się wersji full. Nowe wersje od 4.5 już nie wychodzą w wersji client profile.

0

Windows 7 ma wbudowane .net frameworka 3.5 i wszystkie niższe

Nie do końca tak jest, do tego w różnych wersjach systemu różne wersje Frameworka są domyślnie.

https://blogs.msdn.microsoft.com/oldnewthing/20110404-00/?p=11043

If you're developing a program that uses the .NET Framework, you have to have a backup plan if the version of the .NET Framework you need is not installed on the computer. This might mean including a copy of the installer on your CD. It might mean redirecting the user to an appropriate download site. It might just mean telling the user, "This program requires version XYZ of the .NET Framework." Whatever you do, you need to do something.

Oczywiście można się ograniczyć do napisania w wymaganiach np. „.NET Framework 4.0 lub nowszy”.
Jest mało prawdopodobne, żeby użytkownik nie miał .NETa 4.x, zwłaszcza jeśli aktualizuje system.

A jeszcze się dopytam, czym się różni wersja Client Profile od zwykłej?

Jest lekko okrojona.

0
Azarien napisał(a):

Jest mało prawdopodobne, żeby użytkownik nie miał .NETa 4.x, zwłaszcza jeśli aktualizuje system.

O panie, moja firma ma 2 albo 3 klientów którzy używają naszego systemu a siedzą jeszcze na Windows XP. I weź takich zmuś do upgrade'u.

0
Aventus napisał(a):
Azarien napisał(a):

Jest mało prawdopodobne, żeby użytkownik nie miał .NETa 4.x, zwłaszcza jeśli aktualizuje system.

O panie, moja firma ma 2 albo 3 klientów którzy używają naszego systemu a siedzą jeszcze na Windows XP. I weź takich zmuś do upgrade'u.

No ale przecież 4.0 leciał jeszcze w updatach do xp. On wyszedł w 2010 roku jeśli mnie pamięć nie myli.

0

No to nieźle, nie wiem dla czego używają 3.5 w takim razie.

0
Aventus napisał(a):

No to nieźle, nie wiem dla czego używają 3.5 w takim razie.

Zobacz https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=17851 według wymagań jest na xp sp3 więc może w ogóle nie updatują systemu bo lecą na piratach ;)

0

Czyli teoretycznie im starszy, tym bardziej uniwersalny? I czysty, pierwszy Windows 7 bez żadnych SP / updatów ma wgranego .Net Frameworka 3.5, czy 3.0?
W mojej szkole wiele komputerów jest nieaktywowanych "Ta kopia systemu Windows nie jest oryginalna / Możesz być ofiarą fałszowania oprogramowania" i takie tam, więc pewnie te systemy nie mają żadnych aktualizacji, a potrzebuje, żeby program na nich działał.

0
xotobor napisał(a):

czysty, pierwszy Windows 7 bez żadnych SP / updatów ma wgranego .Net Frameworka 3.5, czy 3.0

3.5

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1