Jak zrobić pobieranie wszystkich tabel z bazy MySQL?

0

witam, w jaki sposób mogę uzyć selecta tak zeby brał wszystkie tabele z bazy danych?
w tej chwili mam tak select * from test

test to jest tabela a chce zrobić tak zeby brał wszystkie tabele z bazy danych
bez uzywania select baza.test and baza.test1 itp
da się tak? można prosić o jakiś przykład

0

Mozesz przy pomocy union, zakładając że tabele mają tą samą strukture:

select * from test
union all select * from test1

Innego sposobu nie ma, mozna jedynie wygenerować samemu zapytanie na podstawie INFORMATION_SCHEMA.TABLES

0

a po co?

0
abrakadaber napisał(a):

a po co?

po to zeby nie mieć w select 100 tabel...

0
Panczo napisał(a):

Mozesz przy pomocy union, zakładając że tabele mają tą samą strukture:

select * from test
union all select * from test1

Innego sposobu nie ma, mozna jedynie wygenerować samemu zapytanie na podstawie INFORMATION_SCHEMA.TABLES

w PDO tez nie da rady tego zrobić?
bo jeżeli mam 100 tabel dawać w selecta to troche bez sensu wyjdzie.
najlepiej byłoby jakbym podał sama baze a on sobie by już wszystkie te tabelki sam brał do selecta bez wypisywania.

no chyba ze ktoś ma jeszcze jakiś pomysł

0

znaczy co? masz 100 tabel z kontrahentami - kontrahent001 do kontrahent100 i chcesz mieć dane z nich wszystkich w jednym zapytaniu?

Po twojej odpowiedzi twierdzę, że albo sam jesteś idiotą albo uważasz za idiotów nas tutaj. Niezależnie od tego, które jest prawdą nie warto ci pomagać.

0
abrakadaber napisał(a):

znaczy co? masz 100 tabel z kontrahentami - kontrahent001 do kontrahent100 i chcesz mieć dane z nich wszystkich w jednym zapytaniu?

Po twojej odpowiedzi twierdzę, że albo sam jesteś idiotą albo uważasz za idiotów nas tutaj. Niezależnie od tego, które jest prawdą nie warto ci pomagać.

a ty powinieneś dostać punkty karne za spam bez wprowadzania niczego do tematu tylko go śmiecisz ale co się dziwić gimbusów tu jest dużo co z tego ze dorośli jak dalej są niedorozwinięci chcą zabłysnąć swoją inteligencją hejtingu.

zgadzam się z twoją teorią bo pisząc np na stackoverflow dostałbym tylko odpowiedzi wnoszące jakaś pomoc czy coś tu najwyżej dostane od trolla wiadomość.

nabijaj dalej posty na pewno tak zostaniesz kimś sławnym.

1

i jak to zwykle bywa konkretów dalej brak a zaczęły się wyzwiska. Zero wiedzy (ba jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie to byś nie zadawał takiego pytania bo jest ono po prostu głupie w formie, w jakiej je zadałeś), zero jakiejkolwiek refleksji, a co najśmieszniejsze przy próbie dojścia o co ci tak naprawdę chodzi jest wielka obraza majestatu i foch. Gratuluję niebycia gimbazą...

0

PDO? Może chodzi o PHP, chwilkę się pobawiłem i odrobiłem za Zeżnika jego pracę domową, mam nadzieję, że nie zrobiłem jakichś gorszych błędów, wystarczy, że sobie podstawi dane, podpisze to wszystko, niech zrobi co zechce, ja wyświetliłem po prostu jedno pod drugim (Podstawiłem pod bazę wordpressa, którą miałem pod ręką i działa).

 <?php
$server = "localhost";
$nick = "root";
$pass = "";
$dbbase = "wordpress";

try 
{
	$pdo = new PDO("mysql:host=$server;dbname=$dbbase", $nick, $pass);
	$pdo->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
}
catch(PDOException $error)
{
	echo "Brak połączenia" . $error->getMessage();
}
$q1 = $pdo->query('SHOW TABLES');
while ( $q2 = $q1->fetch())
{
    echo $q2[0]."<br>";
    $q3 = $pdo->query('DESCRIBE '.$q2[0].'');
    while ($q4 = $q3->fetch())
    {
    	echo $q4[0]."<br>";
    	$q5 = $pdo->query('SELECT '.$q4[0].' FROM '.$q2[0].'');
    	while ($q6 = $q5->fetch())
    	{
    	    echo $q6[0]."<br>";
    	}
    }
    echo "<br><br><br>";
}
?>
0

Uzupełniając pytania poprzedników:
pokaż schemat bazy danych lub wyjaśnij tak zeby dało się zrozumieć po co Ci SELECT biorący dane ze stu tabel?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1