Wątek przeniesiony 2016-11-15 22:24 z C# i .NET przez Ktos.

Zadanie z podstaw programowania

0

Siemanko

Potrzebuję rozwiązań albo wskazówek tych zadań:

1)Napisać program wczytujący znak i jeśli jest to mała litera alfabetu angielskiego zamieniający
ją na dużą literę i wypisujący.

           Console.WriteLine("Podaj znak");
            char a = Convert.ToChar(Console.ReadLine());
            int c;
            while (a >= 97 && a <= 122)
            {
                c = (a - 32);
                char b = Convert.ToChar(c);

                Console.WriteLine(b);
            }
                   
            Console.ReadKey();

-zrobilem cos takiego i: Gdy wpisuje małą literę to wyswietla mi jej wiekszy odpowiednik ale nieskonczenie wiele razy-jedna pod drugą. Ponadto gdy wpisuje inne znaki niz litery alfabetu angielskiego to program się wyłącza.

2)Napisz program w którym użytkownik podaje liczbę całkowitą a program wypisuje
kolejno znaki liczby w postaci szesnastkowej (nie korzystamy z formatowania!).

-Nie wiem jak to zrobic. Jak to zrobic?

3)Napisać program obliczający sumę kwadratów kolejnych liczb naturalnych
parzystych nie większych niż podane n (2 wersje pętla for oraz do while).

            int n = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());

            int suma = 0;

            for (int i = 1; i <= n;i++)
            {
                if (i % 2 == 0)
                    suma +=(i*i);
            }

            Console.WriteLine(suma);
            Console.ReadKey();

Zrobilem cos takiego ale oblicza mi sume parzystych liczb naturalnych a nie sume kwadratów tych liczb.
Jak to zrobic?

0
  1. Wartość zmiennej 'a' pozostaje cały czas taka, iż spełnia warunek dla pętli, przez co wykonuje się nieprzerwanie. W ogóle nie wiem po co tu pętla while. W poleceniu wyraźnie napisałeś słowo kluczowe, które powinno Ci ułatwić rozkminę tego, czego powinieneś użyć ;)
0

Po pierwsze to chyba zły dział i temat powinien trafić do newbie? Druga sprawa, że faktycznie po co tu pętle? Program się wywala?! - poczytaj o specyfikacji System.Char ... Powiększanie robi się w zasadzie jedną metodą... Poczytaj trochę google i dokumentację. Poza tym jest masa tutoriali na ten temat.

0
char a = Convert.ToChar(Console.ReadLine());
Console.WriteLine(a.ToUpper());
  1. skoro nie mozesz korzystac z formatowania to musisz poczytac jak sie zmienia z systemu liczbowego X na system liczbowy Y. Bylo kilkadziesiat razy na forum.

int n = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
var numberList = Enumerable.Range(1, n).ToList();
int sum = numberList.Sum(number => number*number);
Console.WriteLine(sum);
</del> Jak slusznie zauwazyl @bogdans ten kod powyzej nie spelnia wymagan zadania

co do Twojego problemu to po co masz tam tego ifa?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1