Złe formatowanie string do DateTime w Windows 10

2016-11-09 08:18

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

Mam problem z formatowaniem string do DateTime w Windows 10 Pro w wersji polskiej.

string time = "2016-11-04 12:30:00";
DateTime dt = DateTime.ParseExact(time,"yyyy-MM-dd HH:mm:ss", CultureInfo.InvariantCulture);

Chcę żeby mi zwracał w formacie 2016-11-04 12:30:00.
Zawsze zwraca mi wynik w formacie 04.11.2016 12:30:00. Próbowałem z różnymi opcjami, zawsze ten sam rezultat.

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
PiK

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2016-11-09 15:08

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 09:23
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Łał, w Windows 10 naprawili wreszcie formatowanie daty po polsku?

Gdzie Ci zwraca ten wynik, bo tutaj to ja widzę tylko parsowanie...


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Formatowanie daty w postaci dd.mm.yyyy wprowadzili chyba dość dawno - chyba w wersji 1511. - Ktos 2016-11-10 17:39
Od ponad 20 lat formatują źle, kilka miesięcy to nie jest "dość dawno". - somekind 2016-11-10 17:40
To już rok temu! Swoją drogą, nie mogłem się do tego przyzwyczaić. - Ktos 2016-11-10 17:43
Rok temu w nieużywalnym i nieużywanym systemie. - somekind 2016-11-10 17:46

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 09:23
Moderator C# i .NET

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

Lokalizacja: Polska, Kraków

0

Format daty zależy od ustawień regionalnych w systemie ale możesz w .ToString() ustalić samemu format.

string time = "2016-11-04 12:30:00";
DateTime dt = DateTime.ParseExact(time, "yyyy-MM-dd HH:mm:ss", CultureInfo.InvariantCulture);
Console.WriteLine(dt.ToString("yyyy-MM-dd HH:mm:ss"));

Yubby dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum..
edytowany 1x, ostatnio: DibbyDum, 2016-11-09 09:24

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 11:33

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

Ale potrzebuję przekazać jako DateTime i tu jest problem.

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 11:44
Moderator C# i .NET

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

Lokalizacja: Polska, Kraków

2

Ale DateTime masz dobrze sparsowane, możesz to nawet sprawdzić w propertisach DateTime że w polach Day, Year itd. masz poprawne wartości. Wygląda na to że problem jest gdzieś indziej.


Yubby dibby dibby dibby dibby dibby dibby dum..

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 11:48

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

0

@DibbyDum pisze dobrze, datetime masz poprawnie stworzone. Masz problem przy wyswietlaniu bo pewnie nie ustawiasz "kultury" i uzywa windowsowa ktora Ci zmienia wyswietlanie

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 12:00

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 57 sekund temu

0

Witam,

Zobacz może czy masz ustawiony Windows 10 na zwracanie tych danych "po polsku", miałem kilka tygodni temu przypadek że Windows 10 po którejś z aktualizacji przestawił się z UK na US i był problem.

Pozdrawiam,

mr-owl

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 12:31
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0
piniokp napisał(a):

Ale potrzebuję przekazać jako DateTime i tu jest problem.

To chcesz przekazać DateTime czy tekstową reprezentację daty?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 12:54

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

Chcę wartość ze string przekazać do DateTime

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 13:23

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

1

No to przecież to robisz. Datę zapisaną w stringu parsujesz (ParseExact) do DateTime. Czego chcesz więcej? DateTime to typ, który ma w sobie wszystkie składowe daty i czasu: rok, miesiąc, dzień, godzinę, minutę, sekundę, milisekundę. Po ParseExact masz to wszystko już w DateTime.

Jeśli zrobisz DateTime.ToString() (lub podejrzysz w kompilatorze - to to samo), to zobaczysz datę z DateTime sformatowaną zgodnie z Twoim formatem daty ustawionym globalnie w systemie operacyjnym. Czego nie wiesz jeszcze?

Pozostało 580 znaków

2016-11-09 13:26

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 miesiąc temu

0

Problem w tym że zwraca mi wynik w złym formacie dd.MM.yyyy

edytowany 1x, ostatnio: piniokp, 2016-11-09 13:27

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0