Jak najlepiej zapisywać klamry?

0

Jak najlepiej zapisywać klamry ?

1 sposób:

private Metoda()
{
        System.out.println("przyklad");
}

2 sposób:

private Metoda(){
        System.out.println("przyklad");
}

Zaczęło mnie to zastanawiać, bo przeważnie w c++ widzę 1 sposób, w javascripcie 2 sposób, w cssach 2 sposób, w javie czasami też zdaża się 2 sposób. I przez to nie wiem jak jest lepiej ?

0

Jak Tobie wygodniej. Generalnie konwencje są różne w różnych językach jak już zauważyłeś. Osobiście stosuję 1. w C# ale już 2. w javascript

1

Mi programy lepiej działają ze sposobem nr 2 :)

0

Pierwszy jest czytelniejszy.

0

Konsekwentnie, w metodach, pętlach i if-ach identycznie. Jak piszecie if'a?

0

"Czytelniejsze" to jest to co Tobie się łatwiej czyta. Powinieneś używać takiego stylu jaki jest przyjęty w danym projekcie/teamie (lub wręcz opisany w głównym dokumencie odnośnie stylu). Poczytaj sobie różne "style guides", żeby zobaczyć masę różnych podejść do tematu.

Z tych dwóch powyżej preferuję #2, ale wstawiłbym spację między ) a {, użyłbym czterech spacji zamiast ośmiu i nazwałbym metodę z małej litery.

0

Ja bym dał jeszcze void między private, a Metoda :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1