Wczytywanie n danych z konsoli

0

Witam,
chciałbym zapytać o sposób odczytu n danych z konsoli w Java.
Tzn określam w 1 linijce że będzie n liczb (linijek) do wczytania i później odczyt i zapis tych linijek liczb.
Czy to jest jakiś zapis danych za pomocą scannera w tablicę ? Czy muszę zastosować jakąś pętlę ?
Proszę o podpowiedź.

1

pobierasz sobie najpierw n ze skanera, potem pobierasz w pętli n razy, jak chcesz to pobrać w tablicę to coś takiego:

Scanner scanner = new Scanner(System.in);
		int n = scanner.nextInt();
		int a;
		int[] tab = new int[n];

		for (int i = 0; i < n; i++) {
			a = scanner.nextInt();
			tab[i] = a;
		}
1

No najprostsze rozwiązanie to pewnie pętla po jakiejś kolekcji do której zapisujesz aktualnie wczytany element.

0
Pablitto77 napisał(a):

pobierasz sobie najpierw n ze skanera, potem pobierasz w pętli n razy, jak chcesz to pobrać w tablicę to coś takiego:

Scanner scanner = new Scanner(System.in);
		int n = scanner.nextInt();
		int a;
		int[] tab = new int[n];

		for (int i = 0; i < n; i++) {
			a = scanner.nextInt();
			tab[i] = a;
		}

dziękuję

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1