Jak policzyc ile wierszy wybrano z tabeli ?

0

jak policzyç sume wierszy jaka wybrałem z tabeli ?

Ponizej jak zrobie proste zapytanie to ok smiega wiadomo

SELECT count(id) FROM comments WHERE user_id = 10;

ALe jak dodam pola jakie chce wybrac to mi wyswietla tak:

SELECT count(id), date, comment, username FROM comments WHERE user_id = 10 GROUP BY date, comment, username;
count date comment username
1 9-9-2016 costam 1 komcio niczek
1 9-9-2016 costam 2 komcio niczek
1 9-9-2016 costam 3 komcio niczek
1 9-9-2016 costam 4 komcio niczek

Da sie jakos wybrac z bazy przy jednym zapytaniu zeby zwracal sume wierszy ?

0
SELECT COUNT(*) FROM comments WHERE user_id = 10 GROUP BY DATE, COMMENT, username;

PS: Ale w sumie po co, skoro wczytujesz te dane do jakiejś listy to możesz bardzo łatwo sprawdzić jej długość.

0

nie no odpada. musi byc w sql moze dac drugie zapytanie ? nie wiem co zrobic bo to twoje to samo mi wwywala ze nie daje sumy tylko 1,1,1,24,2,2,3,3

0

Daj drugie zapytanie.

0

Nie wiem co chcesz liczyć, ale może tak:

SELECT COUNT(1) FROM (select DATE, COMMENT, username from comments WHERE user_id = 10 GROUP BY DATE, COMMENT, username)

;

0
vpiotr napisał(a):

Nie wiem co chcesz liczyć, ale może tak:

SELECT COUNT(1) FROM (select DATE, COMMENT, username from comments WHERE user_id = 10 GROUP BY DATE, COMMENT, username)

;

serio z podzapytaniem????

select count(*) from comments WHERE user_id = 10 
0

jeśli chcesz policzyć sumę komentarzy danego usera i pobrać jakieś jego dane to możesz coś takiego:

SELECT USER_ID, USERNAME, COUNT(USER_ID) FROM comments WHERE user_id = 10 GROUP BY USER_ID, USERNAME;
0

Jeśli nie chcesz robić drugiego zapytania to możesz wyniki zapytania załadować do array i użyć array_length jako sprawdzenia ile tam masz rekordów

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1