JavaScript czy Python?

0

Dzień dobry,

Chciałbym zacząć uczyć się jakiegoś języka programowania, ale raczej nie w celach zarobkowych, tylko dla przyjemności i realizacji pewnych pomysłów. Chciałbym używać tego języka programowania do tworzenia pewnych konkretnych rzeczy, mianowicie interaktywnych tekstów, ogólnie rzecz biorąc literatury nowego typu. Zastanawiam się nad wyborem języka do tego celu. Wiem, że JavaScript jest dobry o tyle, że umożliwia operację na tekście, a potem wyświetlenie rezultatów na stronie WWW; swego rodzaju manipulacja tekstem. Zapewne przy dodatkowym zaprzężeniu CSS, efekty byłyby bardziej spektakularne wizualnie.

Z drugiej jednak strony wiem, że Python jest dobrym językiem programowania typu entry level, a w związku z tym, że jestem humanistą, ta właściwość jest in plus. Ale czy Python nadaje się do powyższych zastosowań? A może jakiś inny język programowania?

Pozdrawiam!

0

Python to język ogólnego przeznaczenia z masą bibliotek, świetny dla początkujących. JavaScript to hmm język w którego interpreter google wpakowało taki hajs że po prostu musi być szybki ma sporo frameworków (krótko żyjących) i jest dosyć popularny ale jest słaby jako pierwszy język : przekombinowanie i po prostu będziesz wtf-ował. Btw skrypt na stronkach można robić równie dobrze w dartcie albo nawet purescriptcie/haste (fan haskella?), zresztą jest tona języków która się kompiluje do js-a.

1

W każdym języku programowania możesz to osiągnąć, także wybór technologii w twoim przypadku nie ma znaczenia.
Zrób sobie kurs z python'a i javascript na https://codecademy.com i sam zdecyduj. Podoba Ci się JS? To w nim rób. Podoba Ci się Python? To w nim rób. Nie podoba Ci się żadna? To znajdź inną.
Zawsze znajdą się osoby, które będą negowały wybraną przez Ciebie technologie ale to ograniczeni ludzie, którzy prawdopodobnie lamią w tym języku.

Reasumując. Czy wybierzesz Pythona czy Javascript to nie ma znaczenia. Po prostu zacznij kodować.

1

Warto znać oba języki.

1

Zacznij od Pythona, z przekonaniem, że oto w Twoje dłonie trafił heurystyczny kalkulator o niemalże nieskończonych możliwościach rozwiązywania problemów wszelakich. Przejdź na JS, gdy wsiąkniesz w Pythona do reszty, by poszerzyć swoje horyzonty i zobaczyć, jak rozwiązywanie problemów wygląda w innym języku.

0

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

4
Gjorni napisał(a):

Przejdź na JS, gdy wsiąkniesz w Pythona do reszty, by poszerzyć swoje horyzonty i zobaczyć, jak rozwiązywanie problemów wygląda w innym języku.

Głównie problemów wynikających z faktu, że ten "inny język" nie został zaprojektowany przed implementacją. W normalnym świecie takie coś by nie przeszło, ale w IT każda prowizorka jest możliwa.

Ale podoba mi się okreśłenie "inny język". W końcu mamy "sprawnych inaczej", "kochających inaczej", więc możemy mieć i "programujących inaczej".

0

Jesli o weba chodzi to specjalizujac sie na backendzie to i tak od JSa sie nie ucieknie.

Ale na backend juz bym sie nie pchal. Chyba,, ze w team przewazaliby frontendowcy.

0

Czy Node.js w jakims stopniu zabija reszte skryptowanych jezykow w web jak Python/Django czy RoR ? Czy niekoniecznie?

0

Czy Node.js w jakims stopniu zabija reszte skryptowanych jezykow w web jak Python/Django czy RoR ? Czy niekoniecznie?

No jest paru masochistów ale w Polsce aż takiej popularności nie ma (zresztą jak wszystko co nie nazywa się php).

0

JavaScript to partyzantka i taka trochę amatorka. Polecam Elixir, Ruby.

0

Z Typescript staje się znośne... Ale nie przepadam za JS, ale bardziej ze wzgledu, ze jest bardziej zwiazany z frontem.

Ogólnie to jednak Node.js duzo lepiej radzi sobie z dużą iloscia requestow niż Python czy RoR.

0

A jak sie sprawuje asyncio python vs node.js?

0

Gdy kodujesz w node.js to wtedy wszystko musisz obsługiwać asynchronicznie. Natomiast w piszesz tyle asynchronicznego ile potrzebujesz, a resztę możesz robić jak chcesz. W przypadku pythona warto architekturę projektu uzupełnić o kolejkowanie wówczas część workerów możesz mieć w pypy i uzyskujesz nie tylko łatwe i szybkie prototypowanie, ale i całkiem wydajny system.

0

EDIT: Natomiast w piszesz tyle (...);
Chodziło mi o:
Natomiast w python piszesz tyle

0

A to realne, zeby python dawal rade lepiej niz node.js czy ktos robi benchmarki jak mu wygodne? ;)
http://masnun.rocks/2016/11/17/exploring-asyncio-uvloop-sanic-motor/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1