Konsola cmd i znaki diakrytyczne

0

Witam państwa serdecznie. Mój problem polega na tym że po odpaleniu konsoli cmd mogę używać polskich znaków takich jak "ó, ż, itp" jednakże problem zaczyna się gdy próbuję aktywować plik z kodem komendą "java". Gdy to następuje wszelka polszczyzna przestaje istnieć. Jako że zaczynam mogłem źle sformować problem ale mam nadzieję że mi to wybaczycie. Czy mogę liczyć na fachową pomoc?

Edit: Używając komendy "chcp 65001" znaki diakrytyczne pojawiają się jednakże po ponownym uruchomieniu konsoli znowu jest tak samo. Czy da się jakoś tą komendę wprowadzić na stałe?

0

Możesz zmienić ustawienia konsoli na stałe, odpowiedni wpis w Rejestrze: http://superuser.com/a/482117

1

Bez grzebania w rejestrze też się da http://java.zacheusz.eu/polskie-znaczki-na-java-console/15/ Opisane w artykule rozwiązanie ma tę zaletę, że program wyświetli poprawnie polskie litery na wszystkich komputerach.

0
Pan Stanisław napisał(a)

Sytuacja wygląda tak że zamiast "ą" jest A z dwoma kropkami

dwiema kropkami to raz, odpowiadaj w poście a nie komentarzu to dwa, i czy użyłeś sposobu z cp852 do którego bogdans dał linka to trzy.

0

@Azarien, mi chodziło głównie o drugi sposób z linku

System.setOut(new PrintStream (new FileOutputStream(java.io.FileDescriptor.out), true, "Cp852"));

Trzeba jeszcze uwzględnić, w jaki formacie zapisany jest plik źródłowy i jak był kompilowany javac -encoding ??? NazwaPliku.
@Pan Stanisław opisane objawy sugerują, że plik źródłowy jest w formacie utf-8. Kompiluj tak: javac -encoding utf-8 NazwaKlasy.

0

Ze specjalną dedykacją dla @Azarien'a
chcp.png

0

@bogdans

  1. musisz mieć w konsoli czcionkę TrueType. Bitmapowe nie obsługują prawidłowo stron kodowych.
  2. 65001 nie będzie działać.
0
  1. Dla czcionki TrueType to i w Javie dobrze wyświetla (z wyjątkiem 28592, błędnie wyświetlane są litery ą,ś,ź).
  2. U mnie (Lucida Console) program w C# wyświetla poprawnie również dla 65001 - ja plik źródłowy zapisałem w formacie utf-8.
0

No więc tak:

*Pliki zapisuję w sposób "nazwaPliku.java i kompiluje je komendą "javac"
*Nie użyłem sposobu @bogdans ponieważ nie rozumiem jak go zastosować.

0
  1. Jakim programem tworzysz i zapisujesz pliki źródłowe? A dokładnie jaki jest format polskich liter w pliku?
import java.io.*;
public class BleBle
{
    public static void main(String[] args)
    {
        try
        {
            System.setOut(new PrintStream (new FileOutputStream(java.io.FileDescriptor.out), true, "Cp852"));
        }
        catch(Exception e)
        {
            System.out.println(e);
        }
        //dalszy ciąg programu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1