Javascript do przeglądarek - książka

0

Czym się różni zwykły javascript od obiektowego javascriptu ? Mam zamiar zacząć się go uczyć głównie pod strony internetowe. Ale nie wiem czy jeśli kupie książke pt.:JavaScript. Programowanie obiektowe Autor: Stoyan Stefanov to czy będzie ona dobra, czy lepiej kupić książkę o zwykłym javascripcie ?

0

Ja bym tam się nie rzucał na książkę o programowaniu obiektowym jeśli nie wiesz czym ono jest, przestudiuj najpierw język w wersji strukturalnej.

0

Znam programowanie obiektowe ale w języku c++. Javascript chce się nauczyć do komunikacji z użytkownikiem w przeglądarce.

0

Jak użytkownik coś kliknie to coś wyskakuje etc. Programowanie obiektowe javascript do czego służy ? Chyba zamówie książke javascript i jquery. nieoficjalny podręcznik. Dobry wybór ? Z tego co widziałem we fragmencie książki to są opisane właśnie takie rzeczy.

0

Czym się różni zwykły javascript od obiektowego javascriptu ?

Niczym, JavaScript jest językiem obiektowym.

Programowanie obiektowe (...) do czego służy ?

Programowanie obiektowe to jest takie programowanie, gdzie programuje się używając metafory obiektów.

Jak użytkownik coś kliknie to coś wyskakuje etc.

to się robi za pomocą zdarzeń (eventów), to kolejna metafora po obiekcie.

W JS występuje to często razem - klikniesz na przycisk, to jest emitowane zdarzenie "kliknięcia" na obiekcie "przycisk". I na tym to polega zgrubsza.

0

To czy książka javascript i jquery. nieoficjalny podręcznik będzie dobra na początek ? Chcę książkę nie kursy online.

1

Zdecydowanie polecam rozpoczęcie nauki javascriptu wraz z jQuery. Mechanizmy ani składnia się nie zmieniają, a i tak istnieje bardzo niewielka szansa, że będziesz cokolwiek pisał bez tej biblioteki(lub czegoś wyższego poziomu w późniejszej fazie). Zresztą, czysty js dla osoby umiejącej już jQuery też nie powinien być wielkim wyzwaniem(mimo że z pewnością irytującym).
Jak już zrozumiesz podstawy możesz się zainteresować bootstrapem, składając stronę z gotowych komponentów dużo łatwiej stworzyć coś przyjemnego dla oka :)

1

Chcę książkę nie kursy online.

Kursy można wydrukować i obindować i też będziesz miał książkę. Gorzej z materiałami filmowymi. Ich nie wydrukujesz. Chociaż możesz na tablecie oglądać, jeśli posiadasz tablet. Wtedy będziesz miał poczucie jakbyś czytał książkę (chociaż na dłuższą metę to nie wiem czy sentymentalizm idzie w parze z nauką programowania - to nie są już lata 90, żeby więcej materiałów było w księgarniach niż w sieci. Teraz prawie każdy ma internet, więc upieranie się przy książce to oznaka albo wykluczenia informacyjnego (np. ktoś nie ma internetu w swoim mieście, bo mieszka gdzieś w Afryce), albo jakiegoś dziwnego sentymentalizmu...)

0
Mały Pomidor napisał(a):

Chyba zamówie książke javascript i jquery. nieoficjalny podręcznik. Dobry wybór ? Z tego co widziałem we fragmencie książki to są opisane właśnie takie rzeczy.

Tak? Bo ja mam tą książkę (co prawda wydanie wcześniejsze ale ogromnych zmian nie ma) i jest bardzo dobra. Ale do jQuery. Na pewno nie do nauki programowania obiektowego w JavaScript.

0

do jQuery niepotrzebna książka, bo w dokumentacji wszystko jest i bardziej aktulane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1