Obróbka graficzna a front end developer

0

Czy aby zostać front end developer trzeba umieć posługiwać się takimi programami jak Photoshop czy Gimp etc. ? Interesuje się html,css,js,angular, ale nie przepadam za obrabianiem zdjęć.

0

Wystarczy umieć pociąć layout, w sumie same podstawy PS :)

0

Znająć js,angulara,html5 i css3 lepiej najpierw szukać praktyk czy próbować dostać się do pracy ? Jestem studentem informatyki.

0

@biały Lew - obróbka zdjęć może i nie, ale znajomość tworzenia i edycji grafiki rastrowej i wektorowej na pewno nie będzie przeszkadzać; Tym bardziej, że każda strona zawiera jakieś grafiki - loga, ikonki, obrazki itd.; Zresztą na pewno kiedyś przyda Ci się ta wiedza, jak nie do pracy to do własnych projektów.

0

Ale czy bez znajomości tych rzeczy dam radę jako frot end developer ?

0

A z każdą pierdołą będziesz biegać do grafików? :]

1

U przeciętnego Janusza pewnie grafika się przyda w większej firmie niekoniecznie

0

Rozumiem. A jak Ty postąpiłbyś na moim miejscu szukać najpierw praktyk czy od razu pracy ?

2

A z każdą pierdołą będziesz biegać do grafików? :]

Z każdą pierdołą, za którą mi nie płacą, a grafikowi zapłacono? Owszem, będę biegać.
Postawiłam multum stronek, własnej grafiki nie tworzyłam ani razu.

0

@aurel - nawet taką, którą szybciej będzie samemu zrobić, niż iść do kogoś, prosić i czekać aż zrobi? Bez przesady; Jak mysz Ci padnie to też biegasz do IT, żeby przyszedł i podłączył nową?

Poza tym napisałem, że taka wiedza może się przydać nie tylko w pracy, ale i we własnych projektach; A chyba każdy oprócz pracy coś sam dłubie w domu; Nie trawię niektórych.

2

@furious programming, może i mam jakąś tam wiedzę, ale estetyka u mnie kuleje. Mogę ci zrobić ikonkę, powiedzmy, że potrafię. Ale będzie brzydka...
Poza tym, nie lubię przyzwyczajania pracodawców do tego, że programista jest od wszystkiego - zakoduje, ostyluje, zrobi grafiki a po wszystkim pozamiata biuro i pojedzie zrobić klentow szkolenie... Nie, po prostu nie. To nie moja robota i nie będę robić za innych.

To co robię w domu to zupełnie inna kwestia - w domu również gotuję, robię to nawet bardzo dobrze, ale to nie znaczy, że przygotuję jedzenie na spotkanie biznesowe....

0

Może być od wszystkiego problem, że nie każdy pracodawca zapłaci za trzy etaty ;)

1
aurel napisał(a)

Poza tym, nie lubię przyzwyczajania pracodawców do tego, że programista jest od wszystkiego - zakoduje, ostyluje, zrobi grafiki a po wszystkim pozamiata biuro i pojedzie zrobić klentow szkolenie...

Mam wrażenie, że od początku komentowania moich postów wyolbrzymiasz wszystko co napisałem; Nie proponuję pytaczowi chłonięcia wiedzy w celu bycia wykorzystywanym w przyszłości; Zresztą jak nie będzie się umiał obronić to czy z wiedzą, czy bez niej, i tak będzie wykorzystywany;

Przy okazji Twojego komentarza, z nutką humoru - jak grafik nie daj bug zachoruje, to co? Firma upadnie, bo nikt nic nie ruszy (bo nie umie); A tak to była by szansa na premię - możliwość wykazania się i pokazania, że jest się wartościowym pracownikiem, co normalny pracodawna powinien docenić;

Rozumiem, że możesz mieć niemiłe wspomnienia dotyczące pracodawców, jednak proponowanie komukolwiek ograniczania swojej wiedzy (możliwości) oraz bycia nieporadnym i niesamodzielnym jest dla mnie mocno niezrozumiałe.

2

Przy okazji Twojego komentarza - jak grafik nie daj bug zachoruje, to co? Firma upadnie, bo nikt nic nie ruszy - bo nie umie;

To nie mój problem - to problem firmy/pracodawcy. A jak w twojej firmie sprzątaczka zachoruje to programiści myją kible? I czy jeśli nie myją, to znaczy, że tego nie potrafią?

Rozumiem, że możesz mieć niemiłe wspomnienia dotyczące pracodawców, jednak proponowanie komukolwiek ograniczania swojej wiedzy (możliwości) oraz bycia nieporadnym jest dla mnie niezrozumiałe.

I to ja wyolbrzymiam? :D Czy ja gdzieś napisałam, że nie warto się uczyć? Zalecałam gdzieś bycie nieporadnym życiowo?
Oryginalne pytanie brzmiało: "Czy aby zostać front end developer **trzeba **umieć posługiwać się takimi programami jak Photoshop czy Gimp etc. ?". Odpowiadam więc, że nie, nie trzeba. Programista frontendowy jest od pisania kodu, a nie od klikania w Photoshopie. Również dlatego, że grafik zazwyczaj jest tańszy od programisty, więc szkoda marnować czas programisty na pierdoły...

0

@furious programming wydaje mi się, że @aurel miała na myśli coś takiego: jak się raz pokazało tym "mniej zaradnym", że się coś umie to ciągle z problemami przyłażą i nikt się nie pyta czemu projektu w terminie nie zrobiłeś. Tłumaczenia w stylu: "a bo koleżanka z recepcji nie umiała dokumentu wydrukować i trzeba jej było zrobić porządek na kompie", "bo pan prezes nie mógł PDF otworzyć", "bo w księgowości się bateria w myszce rozładowała" do nikogo nie przemawiają gdy chodzi o Twoją robotę ;)

0
aurel napisał(a)

Czy ja gdzieś napisałam, że nie warto się uczyć?

To wynika z Twojej wypowiedzi, że nie warto, bo będzie się wykorzystywanym; I to jest Twój komentarz na moje słowa, że warto umieć robić różne rzeczy; Sam nie napisałem w żadnym ze swoich postów, że nie trzeba, ale i też nie napisałem, że trzeba; Odpowiedziałem, że warto, czyli coś pomiędzy;

Robi się bałagan, więc poddaję się :]

0

I to jest Twój komentarz na moje słowa, że warto umieć robić różne rzeczy;

Lol. Serio nie chce mi się kłócić, ale to muszę sprostować. Mój post nie był odpowiedzią na ten post: http://4programmers.net/Forum/1281636
Tylko na ten: http://4programmers.net/Forum/1281638
Do pierwszego się nie odnosiłam. Natomiast do drugiego przytoczę kontekst:

Biały Lew: Ale czy bez znajomości tych rzeczy dam radę jako frot end developer ?
@furious programming: A z każdą pierdołą będziesz biegać do grafików? :]
@aurel: Z każdą pierdołą, za którą mi nie płacą, a grafikowi zapłacono? Owszem, będę biegać.

Tak że sory, ale mój komentarz nie jest na twoje słowa, że warto umieć robić różne rzeczy...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1