Podejrzenie kodu metod wbudowanych

0

Czy jestem w stanie podejrzeć kod metod wbudowanych w jave? Mam tu na myśli np. Arrays.sort(tablica); W dokumentacji znalazłem tyko informacje przez kogo jest stworzony ten algorytm:

The sorting algorithm is a Dual-Pivot Quicksort by Vladimir Yaroslavskiy, Jon Bentley, and Joshua Bloch.

Czy oracle udostępnia gdzieś te algorytmy? Czy muszę googlować?

0

Jak ściągniesz JDK to dostaniesz źródła wszystkich klas z biblioteki standardowej. Dziwne, że programujesz w Javie, a nie masz JDK. Jednak źródełka można przejrzeć bezpośrednio przez Internet: http://www.docjar.com/html/api/java/util/DualPivotQuicksort.java.html

0

Java jest open source. Fajnym narzędziem do podglądania kodu razem z dokumentacją jest grepcode: http://grepcode.com/file/repository.grepcode.com/java/root/jdk/openjdk/8u40-b25/java/util/Arrays.java#Arrays.sort%28int%5B%5D%29

0

Ale po co używać Internetu do przeglądania źródeł biblioteki standardowej Javy? W JDK jest pliczek src.zip ze źródłami w postaci plików .java i można go podpiąć do dowolnego cywilizowanego IDE i mieć źródła i dokumentację wprost w oknie z kodem naszej aplikacji.

0
Wibowit napisał(a):

Jak ściągniesz JDK to dostaniesz źródła wszystkich klas z biblioteki standardowej. Dziwne, że programujesz w Javie, a nie masz JDK. Jednak źródełka można przejrzeć bezpośrednio przez Internet: http://www.docjar.com/html/api/java/util/DualPivotQuicksort.java.html

mam JDK ale wciąż nie bardzo wiem jak dostać się do tych źródeł

0

Zainstaluj normalne IDE jak IntelliJ i samo ci automatycznie pokaże kod ;) A nawet jakby kodu nie było to w locie ci go zdekompiluje fernflowerem.

0

dobra już mam, komentarz o pliku src.zip mnie naprowadził

@Shalom IntelliJ nawet mam zainstalowane ale trochę zagubiony się w nim czułem. Jak będę miał trochę więcej czasu to na pewno blizej mu się przyjrzę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1