LastInsertID PDO

0

witam, jak mogę pobrać lasinsert id z innej tabeli oraz kolumny?
i dodac do innej tabeli oraz kolumny?

próbowałem tak:

 $smf = $pdo->prepare("INSERT INTO baza.test (`id`) VALUES (?)");
  
   $a = mt_rand(1, 100);
   $smf->bindParam(1, $a, PDO::PARAM_INT);
   $smf->execute();
   print $pdo->lastInsertId().'<br/>';

   $a = mt_rand(1, 100);
   $smf->bindParam(1, $a, PDO::PARAM_INT);
   $smf->execute();
   print $pdo->lastInsertId();

   $pdo = null;

ale pobiera z tej samej tabeli co dodaje

0

LastInsertID właśnie tak działa. Ty chcesz coś innego. Co chcesz osiągnąć?

0
Juhas napisał(a):

LastInsertID właśnie tak działa. Ty chcesz coś innego. Co chcesz osiągnąć?

chce osiagnac id tworzonego konta i dodac je do innej tabeli.
konta id jest auto incromented

0

No to pobierasz sobie lastInsertId z tabeli, w której tworzysz konto, a potem dodajesz to ID do innej tabeli :| Poza tym możesz posłużyć się triggerem After Insert.

0
Juhas napisał(a):

No to pobierasz sobie lastInsertId z tabeli, w której tworzysz konto, a potem dodajesz to ID do innej tabeli :| Poza tym możesz posłużyć się triggerem After Insert.

mozesz podać jakiś przykład

0

Mam Ci pokazać, jak się robi insert do tabeli, pobiera z niej last insert id i robi się insert do drugiej tabeli? Jeśli tak, to przeczytaj jakiś podstawowy kurs php. Jeśli chodzi o triggery to google + "mysql trigger after insert". Z doświadczenia jednak wiem, że niektórzy dostawcy hostingu blokują na serwerze możliwość wykonywania triggerów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1